به گزارش پایگاه خبری راد، دکتر «داوود ابوترابی» با اشاره به این که طبق پیشبینیها اوج مصرف برق کشورمان ایران در سال ۹۷ در زمان پیک حدود ۵۵ هزار مگاوات خواهد بود، گفت: حدود ۱۵ درصد از برق تولیدی در کشور برای تامین پیک مصرف از طریق سدهای آبی تامین میشود.
به گفته وی، مطابق آمار دفتر مطالعات پایه منابع آب حجم بارش از اول مهر ۹۶ تا ۱۱ تیرماه ۹۷ در کل کشور حدود 274.726 میلیارد مترمکعب بوده که نشانگر میانگین بارش 166.7 میلیمتر بوده است. این میزان بارش نسبت به میانگین دورههای مشابه دراز مدت یعنی 238.5 میلیمتر، ۳۰.1 درصد و نسبت به دوره آبی سال گذشته یعنی 226.5 میلیمتر، معادل 26.4 درصد کاهش را نشان میدهد و این مساله باعث کاهش ظرفیت آبگیری سدهای کشور شده که منجر به کسری حدود ۶۵۰۰ مگاوات برق در زمان اوج پیک مصرف برق شده است.
ابوترابی با اشاره به این که رشد بار الکتریکی سالیانه کشور حدود ۱۰ درصد است در حالی که این میزان در کشورهای توسعه یافته حدود سه درصد است، تصریح کرد: از یکطرف این افزایش مصرف نیازمند برنامهریزی طولانی مدت برای سرمایهگذاری و افزایش تولید و احداث نیروگاههای جدید است و از طرف دیگر نیاز به کاهش مصرف در بخشهای مختلف خانگی، تجاری-اداری و صنعتی و کشاورزی به شدت احساس میشود.
به گفته وی، اهمیت موضوع زمانی بیشتر میشود که توجه شود که طبق آمار متوسط مصرف برق خانگی در ایران 3.5 برابر استاندارد جهانی است.
وی تصریح کرد: از آنجا که طبق برنامه ششم توسعه، قیمت متوسط سالیانه برق در هر سال حدود ۲۰ درصد افزایش مییابد لزوم کاهش مصرف برق از سوی مشتریان مختلف برای کاهش هزینهها ضروری به نظر میرسد.
این عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه به روشهای کاهش مصرف برق در بخشهای مختلف اشاره کرد و افزود: در مصارف خانگی، استفاده از کولر آبی به جای کولر گازی به دلیل رطوبت پایین در استان، استفاده از سبک معماری سنتی در طراحی و ساخت خانهها و معابر، استفاده از سایهبان برای کولر آبی، خاموش کردن تجهیزات کامپیوتری و ادوات صوتی تصویری به جای حالت آماده بکار در زمانهای عدم استفاده طولانی و استفاده از لوازم برقی پرمصرف نظیر ماشین لباسشویی و اتو در ساعات غیر پیک مصرف توصیه میشود.
وی همچنین با تأکید بر استفاده از لوازم برقی با برچسب انرژی مناسب(برچسب A )، ادامه داد: بر اساس تعاریف در یخچال و فریزر به ازای افزایش یک رتبه در بر چسب انرژی حدود ۱۴ درصد صرفهجویی در مصرف برق صورت میگیرد.
وی استفاده از لامپهای کم مصرف را نیز در کاهش مصرف برق ضروری دانست و گفت: طبق آمار استفاده از یک لامپ کم مصرف ۲۰ وات به جای لامپ رشتهای ۱۰۰ وات هزینه برق مصرفی را در سال حدود شش هزار تومان کاهش میدهد. همچنین عمر لامپهای کم مصرف حدود هشت برابر عمر لامپهای رشتهای است.
وی در خصوص مصارف اداری-تجاری نیز خاموش کردن تمام چراغهای دفتر کار در هنگام شب و جایکزینی آنها با لامپهای LED ، استفاده از انرژیهای سبز برای تامین انرژی، استفاده از سیستمهای هوشمند در ادارات و ساختمانهای تجاری برای روشن و خاموش کردن تجهیزات روشنایی، گرمایشی و سرمایشی در زمان مناسب، استفاده از رنگهای روشن در سقف و دیوارهای محیط کاری، استفاده از پنجرههای دوجداره و عایقکاری دیوارها، تعمیر، سرویس و نگهداری به موقع تجهیزات و تغییر ساعات کار اداری و شیفت زمانی به سمت اوایل صبح را از جمله راهکارهای کاهش مصرق برق عنوان کرد .
استادیار بخش برق قدرت دانشگاه یزد همچنین اعمال تعرفههای تشویقی برای تشویق مصرفکننده به مصرف در زمان غیر پیک بار(پیک سایی بار)، استفاده از سیستمهای آبیاری قطرهای در کشاورزی، استفاده از خازن برای تصحیح ضریب توان و کاهش تلفات، استفاده از محرکه های دور متغیر الکترونیکی (VSD) برای افزایش بازده موتورها که در حدود ۶۰ درصد بار مصرفی صنایع را تشکیل میدهند، را به عنوان راههای کاهش مصرف برق در مصارف صنعتی و کشاورزی دانست.
وی افزود: تعمیر، سرویس و نگهداری به موقع موتورهای الکتریکی و تعیین محل نصب موتورها از نظر تهویه مناسب، استفاده حداکثری از نور محیط و توجه بیش از پیش به منابع تولید پراکنده نظیر سلولهای خورشیدی در استان یزد از دیگر راهکارهای کاهش مصرف برق در مصارف صنعتی است .
ابوترابی تاکید کرد: لازم است که مسئولان امر، به ایجاد و پایدار کردن فرهنگ صرفهجویی در مصرف انرژی از طریق آموزش در محیطهای آموزشی و رسانهها بپردازند. روشن است در صورتی که گامهای عملی در جهت کاهش مصارف انرژی غیر ضروری برداشته نشود به زودی شاهد افزایش قطعیها در تامین انرژی برق خواهیم بود.