06:51 | پنجشنبه 18 ارديبهشت 1404
Research Analysis Debriefing Day

برچسب:

خودروسازی ایران

تلاش خودروسازان داخلی برای خروج اجباری رنو از ایران
پایگاه خبری راد: عضو کیمسیون صنایع و معادن مجلس گفت: خودروسازان ایرانی طرف قرارداد با خودروسازان فرانسوی، برخی خصولتی‌ها و برخی مدیران دولتی فرصت‌طلب خودرویی داخلی، مثلث شومی را تشکیل داده‌اند تا رنو مجبور به خروج از ایران شود.
چرا «رنو» در ایران ماندگار شد؟
پایگاه خبری راد: با اعلام کارلوس گوسن، مدیرعامل رنو این خودروساز فرانسوی با وجود خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های مربوط به صنعت خودرو، در ایران می‌ماند.
تولید خودروی ایرانی در جمهوری آذربایجان
پایگاه خبری راد: کارخانه خودروسازی خرز، از عرضه ۱۰۰ دستگاه خودروی سواری در کارخانه مشترک خودروسازی آذربایجان - ایران در این کشور خبر داد.
فرانسوی ها می مانند اگر...!
پایگاه خبری راد: پژوسیتروئن در شرایطی اعلام کرده به‌دلیل خروج آمریکا از برجام، فعالیت‌هایش را در ایران به حالت تعلیق در خواهد آورد که خبر می‌رسد در حال حاضر مشغول مذاکره با مقامات دولت فرانسه و همچنین لابی با آمریکایی‌ها برای ماندن است.
چرخ صنعت خودرو در چاله ابهام
پایگاه خبری راد: گمانه زنی اکثریت کارشناسان اقتصادی و صنعتی این بود و هست که شرکتهای بزرگ طرف قراراد با ایران در فعالیتهای گوناگون پس از خروج آمریکا از مصالحه برجام با سرعت کم یا زیاد راه خروج از بازار ایران را درپیش بگیرند.
بازار خودرو ایران انحصاری است!
پایگاه خبری راد: برای توسعه و سرمایه گذاری در بخش خودرویی ایران باید بخش خصوصی کارآمد را وارد کنیم و تا زمانی که این بخش، دولتی باشد جذب سرمایه گذار کار سختی خواهد بود.
قرارداد رنو با نقض برجام و موانع داخلی به کجا می رسد؟
پایگاه خبری راد: در شرایطی که قرار بود «رنو» دور جدید فعالیت‌های خود را در کشور از اوایل سال ۲۰۱۸ میلادی آغاز کند، مجموعه حواشی و اختلافات داخلی اجازه این اتفاق را نداد و حالا با توجه به خروج آمریکا از برجام، این خودروساز فرانسوی به‌نوعی پروژه حضور در ایران را به حالت تعلیق درآورده است.
«خودرو» دیگر موتور محرک اقتصاد نیست
پایگاه خبری راد: نرخ رشد اقتصادی کشور در شرایطی طی سال ۹۳ و با کمک صنعت خودرو، مثبت شد که حالا با توجه به بالا رفتن پایه تولید (در خودروسازی) عدم توسعه بازار نقش این صنعت بزرگ در این «رشد» کمرنگ شده است.
سرنوشت اروپایی‌ها در صنعت خودروسازی ایران
پایگاه خبری راد: بیش از یک هفته از تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا مبنی‌بر خروج از توافق هسته‌ای برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها می‌گذرد. در طول این مدت اظهارنظرهای ضد و نقیضی درخصوص تاثیر این تصمیم بر صنعت خودرو ایران صورت گرفته است، اما فعالان و به‌ویژه سرمایه‌گذاران خارجی هنوز در بلاتکلیفی به‌سر می‌برند.
خارجی ها از تعهد صادرات محصول مشترک شانه خالی می کنند!
پایگاه خبری راد: چنانچه نتوانیم در صنعت خودرو راهی برای ورود به بازارهای صادراتی مطمئن پیدا کنیم، اساسا سرمایه گذاری در صنعت خودرو توجیه اقتصادی نخواهد داشت و صنعت داخلی نیز از نظر کیفیت و تکنولوژی پیشرفتی نخواهد کرد.
سایپا؛ بزرگترین خودروسازی ایران در فروردین امسال
پایگاه خبری راد: گروه خودروسازی سایپا با افزایش تولید خود به 37 هزار و 761 دستگاه خودرو در فروردین‌ماه امسال، بزرگ‌ترین خودروسازی ایران لقب گرفت.
خودروهای ایران خودرو با آپشن های جدید
پایگاه خبری راد: معاون کیفیت گروه صنعتی ایران خودرو گفت: برای افزایش انگیزه در مشتری برای خرید محصولات ایران خودرو میزان ساخت داخل و کیفیت محصولات را افزایش و آپشن های مورد نظر مشتری را ارایه خواهیم کرد.
 تولید پلتفرم Sp100 تمرین خوبی برای خودروساز شدن بود
پایگاه خبری راد: روند افزایش تولید در سال 96 و ورود به عرصه طراحی پلتفرم ملی می تواند نوید بخش حرکت مثبت صنعت خودرو در راه رسیدن به اهداف چشم انداز 20 ساله کشور باشد.
بررسی اثر دوگانه نرخ رسمی ارز بر صنعت خودرو
پایگاه خبری راد: دوشنبه شب در شرایطی ستاد اقتصادی دولت برای مدیریت بازار ارز در تصمیمی غیرمنتظره نرخ رسمی دلار را ۴۲۰۰ تومان اعلام کرد که این نرخ اثر دوگانه‌ای بر روند فعالیت زنجیره خودروسازی کشور خواهد داشت.
«یگانه زارع» صنعتگر
پایگاه خبری راد: خصوصی‌سازی موجب می‌شود که هنگام تصمیم‌گیری دست مدیر در جیبش رود، حساب و کتاب «هزینه- فایده» کند و ...