ریشه اصلی عدم شفافیت و ایجاد فساد در بدنه اقتصاد، وجود نگاه دستوری به بازارها بوده است و تا زمانی که چشم حاکمیت در این خصوص باز نباشد، با این حجم از گستردگی صنایع و اصناف در کشور، کاری از پیش برده نمیشود.
پیشبینی پذیری اقتصاد، زنجیره بههم پیوستهای از عوامل و مؤلفههای متعدد است که از طریق آن بازارها میتوانند افزون بر رسیدن به ثبات بیشتر، توسعه یابند و بازیگران این بازارها نیز با داشتن چشمانداز روشن، با آسودگی وارد بازار شوند و به اهداف سرمایهگذاری خود برسند.
بازار سهام و بازار ابزارهای با درآمد ثابت، هر کدام بازیگران ویژه خود را دارد. اعتماد و اطمینان، مؤلفه کلیدی برای حضور و بقای سرمایهگذاران در بازار سرمایه است.
به تازگی مباحث زیادی پیرامون اوراق و فروش آن در بازار مطرح شده است؛ موضوعی که ریزشهای بازار را هم به آن ارتباط میدهند که تصور اشتباهی بوده و ناشی از نبود درک صحیح از ساختار بازار اوراق و تاثیر آن در ارزشگذاری است.
یکی از مهمترین ویژگیهای هر اقتصاد آزادی، پیشبینی پذیری قیمتها است از این رو دولتمردان کشورمان باید با راهکارهای کوتاهمدت و بلندمدت زمینه اجرای یک اقتصاد آزاد و قیمتگذاری مبتنی بر عرضه و تقاضا و خصوصی سازی واقعی را در کشور فراهم کنند.
یک سرمایهگذار موفق، بازار را حریف خود میپندارد و برای هر یک از رفتارهای بازار، برنامه مشخص و از پیش تعیین شدهای دارد. او قدرت و آمادگی پذیرش هر رفتار غیرقابل پیشبینی بازار را دارد؛ این به معنی داشتن استراتژی معاملاتی است.
سرمایهگذاران باید مدیریت ریسک را سرلوحه خود قرار دهند و سبد سرمایهگذاری متنوعی داشته باشند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار طی نامهای به وزیر صنعت، معدن و تجارت سیاست قیمتگذاری صنعت خودرو را مورد اشاره قرار داد و این سیاست را زمینهساز ضرر و زیان سهامداران و ادامه این رویه را عامل تعطیلی این صنعت در کشور خواند.
به باور فعالان بازار سرمایه، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، به شفافیت بیشتر و پیشبینی پذیری بالاتر شرکتهای بورسی منجر میشود؛ اما لازم است میزان اثربخشی این امر در ابعاد افزایش هزینه و درآمدهای شرکتها محاسبه شود.
با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، قیمتگذاری کاهش مییابد؛ این موضوع افزون بر کاهش رانت و فساد، به افزایش سودآوری شرکتها و صنایع بورسی منجر میشود.
قیمت گذاری دستوری از جمله سیاست دولت ها برای مهار تورم به شمار می رود که همواره در بلند مدت زمینه فساد، رانت و همچنین مقدمات قاچاق را فراهم میآورد.
اگر به هر دلیلی مولفههای کلان اقتصادی از حد استاندارد خارج شوند، بازار سرمایه نیز دچار ضرر و زیان می شود.
یکی از مهمترین ویژگیهای بازار سهام برای افرادی که قصد سرمایهگذاری در آن را دارند، وجود نوسانات مثبت و منفی در این بازار است. براین اساس، برخورداری از یک استراتژی سرمایهگذاری مناسب با توجه به درجه ریسکپذیری افراد، لازمه موفقیت در بازار سهام است.
نگاه یارانهای به اقتصاد و شکاف بین قیمت تمام شده و قیمتگذاری دستوری نه تنها کمکی به کشور نخواهد کرد بلکه دره فساد را عمیقتر میکند و این همان زشتی قیمتگذاری دستوری است.