رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ۷ راهبرد و ۳ محور اصلی برنامههای کلان بازارسرمایه را در دوره جدید اعلام کرد.
در حال حاضر بزرگترین بازیگر بازار بدهی، دولت است که از این بازار به عنوان ابزاری برای پرداخت مطالبات خود و به تعویق انداختن این مطالبات به سالهای آتی استفاده میکند.
دکتر محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بهمنظور شفافسازی و پاسخگویی به موضوعاتی از جمله فروش اوراق دولتی، معاملات الگوریتمی، تغییر مدیریتی در سازمان بورس و موارد دیگری که بهتازگی به عنوان دغدغه در بین اهالی بازار سرمایه مطرح شده به گفتوگو پرداخت.
بخش اعظم فروش اوراق دولتی ناشی از عملیات بازار باز بین بانکی است که بین بانک ها و بانک مرکزی اتفاق می افتد و به هیچ عنوان به معنی فروش اوراق توسط دولت نیست.
رشد و توسعه بازار صکوک در چند سال اخیر، به دلیل نقش آن در گسترش سرمایهگذاری در طرحهای سودآور تحقق یافته است؛ همچنین قابلیت دیگر صکوک، آن است که به عنوان ابزاری برای کنترل نقدینگی و اعمال سیاستهای انبساطی و انقباضی پولی مورد استفاده قرار گیرد.
بازار بدهی نقطه کانونی بازار سهام برای تغییر نهادهای بازار سرمایه است؛ بنابراین، به شدت نیاز به تغییر در نهادهای بازار داریم چرا که با نهادهای فعلی بازار سرمایه نمی توان افقی که برای بازار بدهی مدنظر است را محقق کرد.
فارغ از اینکه فروش نامناسب اوراق بدهی موجب عقب ماندن از قانون بودجه میشود، فضای کلان اقتصاد کشور را نیز تحت تاثیر قرار میدهد که یکی از این تبعات رجوع به منابع بانک مرکزی است؛ به عبارتی وقتی تامین مالی دولت از طریق بازار بدهی منتفی شود، راحتترین و محتملترین گزینه برای جبران آن، استفاده از منابع بانک مرکزی (چه در قالب استقراض و چه در قالب تنخواهگردان) است.
ارزش کل معاملات و همچنین حجم کل معاملات بورس اوراق بهادار تهران در یک ماه منتهی به ۳۱ شهریور، نسبت به امرداد افزایشی شد؛ این در حالی بود که شاخص کل بورس با افت ۸ درصدی، کاهشی شد.
دولت با کسری تراز عملیاتی مواجه است؛ بنابراین، باید از محل واگذاری داراییهای مالی یا سرمایه ای کسری بودجه عملیاتی خود را پوشش دهد.
زمانی که منابع تحت مدیریت نهادهای مالی، قابل توجه باشد، بخشی از داراییها صرف سرمایهگذاری در بازار بدهی و سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت خواهد شد و این امر، ضد تورمی بودن بازار سرمایه در اقتصاد کشور را نشان میدهد.
زمانی که بازار بدهی رشد قابل توجهی نداشته باشد، دولت سراغ تنخواه گردان رفته و با استفاده از این منابع، خلق پول ایجاد و افزایش تورم و انتظارات تورمی را به دنبال خواهد داشت.
احسان خاندوزی به جریان اصلی اقتصاد نزدیک است و مجموعه نظراتش نشان میدهد درک خوبی نسبت به نظرات اقتصادی دارد، این موضوع اهمیت زیادی دارد و سبب میشود ایدهها و عملیاتی که میخواهد انجام دهد به لحاظ نظری یکپارچگی لازم را داشته باشند.
ارزش کل معاملات و همچنین حجم کل معاملات در یک ماهه منتهی به ۳۱ امرداد، نسبت به تیرماه کاهشی بود. در حالی که شاخصهای بورسی افزایش یافتند.
تشویق سپردهگذاران و سرمایهگذاران به حضور در بازار بدهی از این جهت اهمیت دارد که بدانیم در مجموع در بودجه سال ۱۴۰۰ ، دولت نزدیک به ۱۳۲ هزار میلیارد تومان اوراق برای فروش در نظر گرفته است.
بازار سرمایه طی سال گذشته، ۶۸۰ هزار میلیارد تومان تامین مالی برای اقتصاد کشور رقم زده است. این مبلغ از سه حوزه تامین منابع مالی سرمایهای، تامین مالی بدهی و تامین مالی از طریق صندوقهای سرمایهگذاری بوده است. تامین منابع مالی از بازار سرمایه از طریق سه حوزه یادشده، حداقل ۳۰ درصد میزانی است که در نظام بانکی، تامین مالی شده است و دیگر نمیتوان گفت که نظام تامین مالی در کشور بانکمحور است.