04:49 | دوشنبه 16 مهر 1403
Research Analysis Debriefing Day
آبی که از کاسه می‌رود

1397/03/06 08:46

آبی که از کاسه می‌رود

پایگاه خبری راد: به دنبال بارندگی‌های اخیر حدود دو میلیون مترمکعب آب در پشت سد کاسه‌رود ابرکوه جمع‌آوری شده که به علت انتقال نیافتن برای استفاده در بخش کشاورزی، در محیط در حال رهاشدن است و مسئولان امیدوار هستند از این طریق بتوانند از تشدید فرو چاله‌ها در این شهرستان جلوگیری کنند و مانع ایجاد ریزگردها شوند.

به گزارش پایگاه خبری راد،  به دنبال بارندگی‌های ابتدای سال جاری در شهرستان ابرکوه، حجم قابل‌توجهی آب در پشت بندهای مناطق مختلف این شهرستان از جمله بند بزرگ «کاسه‌رود» جمع‌ شده است. البته آب جمع‌آوری شده در پشت بند کاسه رود بدون هیچ استفاده‌ای در طبیعت در حال رهاسازی است ولی با توجه به خشک‌سالی‌های اخیر و بحران شدید آب در منطقه که همه اقشار مختلف به‌ ویژه کشاورزان با آن درگیر هستند، این مسئله مطرح است که چرا این حجم عظیم آب در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

گنجایش 4200 میلیون مترمکعبی بند کاسه‌رود

مرتضی سعیدی، رییس اداره منابع طبیعی ابرکوه در گفت‌وگو با ایسنا، در این باره اظهار می‌کند: بند کاسه‌رود ابتدا در سال 1390 با هدف حفاظت از جاده مواصلاتی و کنترل سیل برای جلوگیری از تخریب، تکمیل و به بهر برداری رسید. البته در ابتدا شرکت فولاد سرمد از طریق لوله‌گذاری، آب‌های پشت این بند را برای مصرف در بخش صنعت منتقل می‌کرد که پس از مدتی این عملیات متوقف شد.

سعیدی خاطرنشان می‌کند: بند کاسه رود در ابتدا ارتفاع زیادی نداشت ولی پس از مشاهده آبگیری‌های زیاد، ارتفاع آن تا پنج متر افزایش یافت به‌ طوری‌ که گنجایش آن به 4200 میلیون مترمکعب افزایش یافت. به دنبال بارندگی‌های اخیر حدود دو میلیون مترمکعب آب در این بند جمع‌آوری شده که به علت عدم انتقال برای استفاده در بخش کشاورزی، در محیط رها می‌شود.

عدم استفاده به موقع از آب کاسه‌رود در بخش کشاورزی

رییس اداره منابع طبیعی ابرکوه در این باره اظهار می‌کند: مدتی قبل تصمیم بر این شد که جهادکشاورزی با ایجاد خط لوله، آب‌های موجود در پشت سد را برای کشاورزی به روستاهای شرق شهرستان ابرکوه هدایت کند که این امر نیازمند انجام طرح‌های مطالعاتی بود ولی تاکنون از سوی دستگاه‌های مربوطه اقدامی صورت نگرفته است.

وی تصریح می‌کند: اگر آب موجود منتقل نشود باید آن را در محیط رها کرد تا چرخه طبیعی خود را طی کند و حداقل  به سفره‌های زیرزمینی تزریق شود.

سعیدی می‌گوید: البته حدود 5 سال قبل نیز آب‌گیری خوبی در پشت این سد اتفاق افتاد که به علت شوری بالای آن، ماهیان رها شده در آن از بین رفتند و بلااستفاده ماندن این آب و تبخیر شدید که موجب افزایش شوری آن شده بود، باعث مرگ پرندگان مهاجر نیز شد.

توقف طرح انتقال آب کاسه‌رود به روستاهای شرق ابرکوه

  مهدی غیب‌اللهی، رییس جهادکشاورزی ابرکوه در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، عنوان می‌کند: جهادکشاورزی جهت انتقال آب کاسه‌رود برای استفاده در بخش کشاورزی روستاهای شرق ابرکوه، اقدام به لوله‌گذاری 11 کیلومتر از این مسیر 13 کیلومتری کرده ولی در ادامه به علت انجام نشدن طرح‌های مطالعاتی و عدم تزریق اعتبارات کافی، این عملیات متوقف شده است .

وی اضافه می‌کند: عملیات لوله‌گذاری این طرح از شش سال قبل آغاز شده و هم‌اکنون 80 درصد پیشرفت کار دارد.

رهاسازی آب کاسه‌رود برای تغذیه سفره‌های زیرزمینی

حسن تیموری، رییس محیط‌زیست ابرکوه در گفت‌وگو بیان می‌کند: در دوره‌های بارندگی روان‌آب‌های اطراف به منطقه پشت سد کاسه‌رود سرازیر می‌شوند و امروزه عملاً اینجا به بستر تجمع رسوبات تبدیل ‌شده است. انباشته شدن رسوبات موجب شده کاسه رود حالت سیمانیزه پیدا کرده و از نفوذ آب به داخل زمین جلوگیری شود.

تیموری با اشاره به مواجه بودن ابرکوه با فرآیند فرو چاله‌ها، تاکید می‌کند: اگر این آب‌ها به زمین تزریق نشود و سفره‌ها را تغذیه نکند، روند ایجاد فرو چاله‌ها تشدید می‌شود لذا بهتر است با رهاسازی آن در محیط علاوه بر کمک به تغذیه سفره‌ها، از ایجاد فروچاله‌ها و ریزگردها نیز جلوگیری شود.

وی آب این بند را مناسب بخش کشاورزی نیز نمی‌داند و در این مورد خاطرنشان می‌کند: با توجه به تخلیه تدریجی آب پشت سد کاسه‌رود، شوری زمین، گرمای محیطی و تبخیر شدید، غلظت املاح موجود در این آب بالا می‌رود و در نتیجه برای استفاده در بخش کشاورزی نیز زیاد مطلوب نیست .

رییس محیط‌زیست ابرکوه متذکر می‌شود: محوطه اطراف کاسه رود استراحت‌گاه مناسبی برای انواع پرندگان آبزی مهاجر است ولی تاکنون نیز هیچ گونه‌ای در منطقه به دلیل استفاده از این آب تلف نشده است.