به گزارش پایگاه خبری راد، دکتر مهدی رشیدزاده، با بیان اینکهکاتالیست RCD، خوراک واحد RFCC را تأمین میکند، گفت: واحد RFCC واحد شکست کاتالیستیبستر سیال است که وظیفه تولید بنزین را در پالایشگاه بر عهده دارد.
وی ادامه داد: خوراکی که برای واحد RCD میآید، ته ماندههای نفتی است که حاوی آلودگیهایی چون گوگرد، ازت و فلزات سنگین است و کاتالیست RCD این خوراک سنگین نفتی را تصفیه و آماده برای ورود به واحد RFCC میکند.
رشیدزاده خاطر نشان کرد: از آنجایی که خوراکی که بر روی این کاتالیست وارد میشود، دارای ناخالصیهای زیادی است، باید در مدت ۱۱ ماه دی اکتیو شود و بعد از راکتور خارج شوند.
رئیس پژوهشکده توسعه فناوری کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه مجموعه راکتورهایی که این عملیات را انجام میدهند، نیاز به ۱۵۰۰ تن کاتالیست دارند، یادآور شد: از این رو در هر سال نیاز به ۱۵۰۰ تن کاتالیست RCD است؛ از این رو این کاتالیست جزو محصولات با ارزش پالایشگاهی به شمار میرود.
به گفته وی، وظیفه اصلی این کاتالیست کاهش میزان گوگرد و ناخالصیهایی چون فلزات سنگین مانند "نیکل" و "وانادیم" است.
رشیدزاده همچنین از تولید کاتالیستهای واحد هیدروکراکینگ آیزوماکس خبر داد و گفت: این واحد تولید بنزین و محصولات میان تقطیر در پالایشگاهها است و از این کاتالیست برای این منظور استفاده میشود.
وی با تاکید بر اینکه میزان مصرف این کاتالیست در این واحد به دلیل تولید بنزین و گازوئیل بالا است، خاطر نشان کرد: از این رو دسترسی به این نوع کاتالیستها برای واحدهای تولیدکننده بنزین بسیار مهم است.
رئیس پژوهشکده توسعه فناوری کاتالیست فعالیت واحد هیدروکراکینگ آیزوماکس را بر پایه سیلیکا آلومینایآمورف و فلزات فعالی چون نیکل و مولیبدن دانست و اظهار کرد: کاتالیست واحد RCD و کاتالیستهای واحد RFCC در ۸ نوع مختلف هستند که با چیدمان خاصی در ۵ راکتور لود میشوند.
وی کاتالیستهای "SRU" با کاربرد در واحد بازیافت، "اکسید اتیلن FU"، "آروماتیکسازی"، "ریفورمینگ نفتا"،"جاذب 3A"، "مرکاپتانزدایی (DMD) "،" هیدروکراکینگ آیزوماکس" و "RFCC" را از جمله ۸ کاتالیستی دانست که در این پژوهشگاه به تولید رسیده است.
رشیدزاده از واگذاری دانش فنی این ۸ نوع کاتالیست خبر داد و یادآور شد: کاتالیست واحد آروماتیکسازی وریفورمینگ نفتا در خط تولید بنزین کاربرد دارند و دانش فنی آنها برای تولید انبوه بخش خصوصی واگذار شده است.
به گفته وی در حال حاضر این کاتالیستها در پالایشگاه "ستاره خلیجفارس" و پتروشیمی "بندر امام" و برخی دیگر از پالایشگاهها در راکتورها لود شده و در حال کار است.
رئیس پژوهشکده توسعه فناوری کاتالیست پژوهشگاه صنعت نفت تاکید کرد: واگذاری دانش فنی این کاتالیستهاو کاربردیشدن آنها در پالایشگاهها تاکنون ۲۰۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی در پی داشته است.
وی دلیل صرفهجویی ارزی در این کاتالیستها را دارا بودن فلزات گرانبهایی مانند پلاتین دانست.