16:20 | پنجشنبه 8 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
از حمله سایبری به ایران تا عضویت در شورای حکام

1397/08/17 12:06

فناوری اطلاعات در هفته ای که گذشت:

از حمله سایبری به ایران تا عضویت در شورای حکام

پایگاه خبری راد: عضویت ایران در شورای حکام اتحادیه جهانی ارتباطات و همچنین حمله به زیرساخت‌های ارتباطی کشور از مهمترین اخبار هفته‌ گذشته در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات بود.

به گزارش پایگاه خبری راد، در حالی که کنفرانس سران مختار اتحادیه جهانی مخابرات - ITU - پنجشنبه گذشته در دبی برگزار شده بود، روز دوشنبه اعلام شد که ایران با ۱۴۶ رای، عضو شورای حکام اتحادیه جهانی ارتباطات شده است.

وزیر ارتباطات در این باره اظهار کرد: در روز آغازین بازگشت تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا، پس از مدت‌ها، یک اجماع جهانی برای انتخاب ایران با رای ۱۴۶ کشور دنیا و با رایی بالاتر از کشورهای پرسابقه‌ای چون روسیه، آفریقای جنوبی، لهستان، آذربایجان و ... شکل گرفت. زمان، زمان خودباوری است. باور کنیم که می‌توانیم.

حمله سایبری به زیرساخت‌های ارتباطی

یکی دیگر از اخبار مهم هفته‌ی گذشته، حمله سایبری به زیرساخت‌های ارتباطی کشور بود. محمدجواد آذری جهرمی - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - روز دوشنبه حمله به زیرساخت‌های ارتباطی ایران را تایید و اعلام کرد که این حمله سایبری که با هدف صدمه به زیرساخت‌های ارتباطی انجام شده بود، دفع شده است.

او در تشریح جزئیاتی از حملات سایبری گفت: امروز صبح این حملات شکل جدی‌تری به خود گرفت و از یک شرکت اینترنتی به نام شرکت گلدن لاین اینترنت، این رژیم حملات طراحی شده و مقصد حملات به سمت زیرساخت شبکه ارتباطی کشور و بیش‌تر به سمت شبکه ارتباطات تلفن همراه بوده است.

جهرمی در پیام توییتری خود نیز نوشت «رژیمی که سابقه‌ی آن در بکارگیری سلاح سایبری در پرونده‌هایی چون استاکس نت مشخص است، اینبار تلاش داشت به زیرساخت‌های ارتباطی ایران صدمه‌ای وارد کند، البته به لطف هوشیاری تیمهای فنی، دست خالی بازگشت. این اقدام خصمانه را از طریق مجامع بین‌المللی پیگیری می‌کنیم.»

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم‌چنین با بیان این‌که به زودی گزارشی از حملات سایبری انجام‌شده علیه کشورمان منتشر می‌شود، گفت: در این گزارش تعداد حملات و نحوه دفع آن‌ها بیان می‌شود. مواقعی به دلیل این که لزومی ندارد ذهن جامعه را نسبت به اتفاقاتی که در حال رخ دادن است، آشفته نکنیم، لازم نیست که از این تهاجم‌ها صحبت کنیم، چون به‌طور روزانه دفع می‌شود اما وقتی که این شیطنت‌ها از گروه‌های هکری به عملیات دولتی خرابکارانه می‌رسد باید این‌ها را در جامعه جهانی هو کرد. این ها بی‌آبرو هستند، باید بی‌آبروترشان کرد.

وی با بیان این‌که این حمله سایبری ضد مردم ایران است، خاطرنشان کرد: طبیعتا در چنین شرایطی همه دستگاه‌ها باید هم‌افزایی بیش‌تر و دقیق‌تری داشته باشند. نگرانی برای مردم وجود ندارد، ما قطعا خدمات را پایدار نگاه می‌داریم زیرساخت ارتباطاتی کشور و شبکه ملی ارتباطات یک شبکه پایدار است و از دسترسی خارج نخواهد شد.

جهرمی هم‌چنین خاطرنشان کرد: این‌که برای مدتی یک سایت را از دسترس خارج کنند، محتمل است اما این که بتوانند خدمات عمومی را از کار بیندازند، این خیال خامی است که طبیعتا ما برای تک تک سناریوهایی که برنامه‌ریزی شده طرح داریم و شبکه را پایدار نگاه می‌داریم. ما اجازه خرابکاری در شبکه را نمی‌دهیم و حق خود می‌دانیم آن چیزی که به عنوان مستندات از این‌ها جمع کردیم در مجامع بین‌المللی پیگیری کنیم و طبیعتا جامعه جهانی هم نسبت به این موضوعات حساس است.

گیت‌های بین‌الملل به نیروهای مسلح واگذار می‌شود؟

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم‌چنین درباره طرح واگذاری گیت‌های بین‌الملل به نیروهای مسلح که در مجلس هم مطرح شده است، گفت: این طرح باید به‌صورت کلی دیده شود. اکنون یک بند از آن طرح که به‌عنوان واگذاری گیت‌های بین‌الملل به نیروهای مسلح است، مطرح شده، این مساله ریشه‌اش در اینجاست که برخی اعتقاد دارند وزارت ارتباطات و اپراتورها صلاحیت لازم برای اعمال مقررات حاکمیتی را ندارند.

وی افزود: حالا اینکه بخواهیم وظیفه‌ای که برعهده اپراتورهاست که اکنون با یک توافق ضمنی شرکت زیرساخت این کار را انجام می‌دهد که البته شرکت زیرساخت هم تجهیزات را به اپراتورها منتقل کرده و در حال واگذاری تجهیزات به خودشان است تا همان نظام قانونی اجرایی شود. اگر ما بیاییم این وظیفه را به عهده نیروهای مسلح بگذاریم چند سوال ایجاد می‌شود. سوال اول این‌که هزینه‌های تامین تجهیزات از کجا می‌آید؟ مجلس اگر قانونی را تصویب کند که بار مالی داشته باشد ولی در قانون بودجه دیده نشود، توسط شورای نگهبان رد می‌شود.