حسن روحانی، رییسجمهوری سابق ایران درحالی در روزهای پایانی دولت قبل استقراض دولت از بانکمرکزی با هدف جبران کسری بودجه را انکار کرد که آمارها و روسای بانکمرکزی سابق و فعلی کشور چیز دیگری میگویند!
یادداشت محمد علی رفیعی به مناسبت روز خبرنگار
توسعه صنعت سیمان با ورود به بورس کالا حرف اغراق آمیز و گزافی نیست بلکه تکرار تجربه موفق عرضه فولاد و پتروشیمی است.
رییس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: باید اجازه داد تا بازار سرمایه به صورت خودکار عمل کند و در این میان زمینه رفع عیوب بازارها نیز فراهم شود.
بازار نفت در هفته گذشته عمدتا تحت تاثیر جو منفی قرار داشت و در نهایت با ضرر هفتگی معاملات خود را به پایان رساند. مهمترین عامل سقوط بازار در روزهای اخیر، افزایش موارد ابتلا به نوع دلتای ویروس کرونا بود که باعث نگرانی از وضعیت تقاضای سوخت شد.
استفاده از فلز روی یکی از نشانه های توسعه یافتگی کشورها به شمار می آید. بنابراین ایران با دارا بودن ۹ درصد از ذخایر سرب و روی دنیا، در مسیر توسعه یافتگی از دیگر کشورها عقب نمانده و سالانه ۲۰۰۸ تن شمش روی تولید می کند به طوری که نزدیک به ۴۰ هزار تن آن مصرف داخلی و مابقی صادر می شود.
در فضای اقتصادی حاکم بر جهان امروز، مصرف سیمان به عنوان یکی از اصلی ترین نهاده های تولید در فعالیت های عمرانی و ساختمانی و از مهم ترین شاخصهای ارزیابی توسعه اقتصادی کشورها به شمار می آید و این صنعت، نقشی بی بدیلی در گسترش زیرساخت های اساسی یک کشور ایفا کرده و فارغ از فراز و نشیب های اقتصادی در سطح جهان، به مسیر رو به رشد خود ادامه می دهد.
دبیران دو انجمن قطعهسازان و صنایع همگن قطعه سازی و یک فعال صنعت ، گرانی اخیر قمیت خودرو را ناشی از قطع مکرر برق دانسته و درباره چالش های صنعت توضیح دادند .
عرضه و تقاضا به همراه رقابت، عناصر سهگانه و کلیدی در تعیین قیمت کالا و محصولات در بازار هستند. بنابراین انتظار تولیدکننده و مصرفکننده تعیین قیمتها براساس رقابت و نه قیمتگذاری دستوری و رانتخواری است.
پیش از ورود سیمان به بورس کالا، قیمتگذاری که روی محصولات سیمان انجام میشد به هیچ وجه مطلوب کارخانههای سیمان نبود. سیمان توسط عوامل معدودی توزیع میشد و رانت قابل توجهی نصیب دلالان میکرد . عرضه سیمان در بورس کالا، نه تنها سهامداران کارخانههای سیمان را از سودآوری قابل قبولی منتفع میکند، بلکه برای مصرفکننده نیز دریافت سیمان با نرخ پایینتر امکانپذیر میکند. از طرف دیگر، قیمتگذاری بر محصولات سیمانی در بورس کالا، امکان سرمایهگذاری مجدد برای این کارخانهها میسر میشود.
مدت زیادی از فروش سیمان در بورس کالا نمیگذرد، اما سودجویان با نقدهای انحرافی زیاد علیه عرضه بورسی سیمان مانع تغییر روند بازار سنتی شدند که از شفافیت معاملات جلوگیری کنند.
افزایش قیمت سیمان در بازار ناشی از قطعی برق است. معامله این محصول در بورس کالا تا ۱۲ تیر ماه که هنوز این صنعت با محدودیت مصرف برق مواجه نبود بدون مشکل و تاثیر منفی انجام می گرفت.
دلالانی که سال های سال به واسطه فاصله زیاد بین نرخ دولتی سیمان با قیمت آزاد، رانتهای کلانی نصیبشان میشده، اکنون با سوء استفاده از کاهش تولید ناش از قطعی برق با ورود سیمان به بورس کالا که مظهر شفاف سازی مبادلات است، مقابله می کنند.
رمز ارزهایی که به صورت مجاز در حال فعالیت هستند از ابتدای تابستان خاموش شدند و تا پایان دوران گرمای هوا و رفع محدودیت ها خاموش خواهند ماند.
راه حل برون رفت صنعت برق از مشکلات حاضر در گروی، اصلاح قیمت برق و استفاده از سازوکارهای شفاف بازار سرمایه برای کشف قیمت واقعی برق جهت ارائه سیگنال های قیمتی مناسب به سرمایه گذاران است.