به گزارش پایگاه خبری راد، یزدان سیف در نشست خبری امروز اظهار کرد: گرچه نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی در سال زراعی جاری با تاخیر اعلام شد اما به گونهای برنامهریزی کردهایم که این نرخها برای سال زراعی آینده تا قبل از شهریورماه امسال اعلام شود و کشاورزان با آسودگی خاطر بیشتری به تولید بپردازند بنابراین از هفتههای گذشته بررسی نرخهای پیشنهادی خرید تضمینی محصولات کشاورزی در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته و به موقع به شورای اقتصاد و دولت پیشنهاد خواهد شد.
وی همچنین در خصوص تنظیم بازار ماه رمضان اینگونه توضیح داد که برای تثبیت بازار ماه رمضان با هماهنگیهای انجمنهای صنفی و صنایع کشور اعم از روغن نباتی، شکر و ماکارونی تلاش کردهایم که بازار کم تنش و بیتنشی را داشته باشیم که توزیع آن در قالب طرح ضیافت از شنبه هفته آینده ۲۲ اردیبهشت ماه آغاز میشود.
معاون وزیر جها کشاورزی اضافه کرد: ۳۰ هزار تن برنج از طریق فروشگاههای زنجیرههای و تعاونیهای کارگری توزیع میشود که قیمت هر کیلوگرم برنج ۱۱۲۱ هندی به صورت عمده برای تحویل به فروشندگان ۵۲۰۰ تومان و برای مصرف کنندگان ۵۵۰۰ تومان خواهد بود. همچنین قیمت برنج درجه دو هندی PR۱۱ در انبار عمدهفروشی کیلویی ۲۳۰۰ تومان و برای مصرف کننده کیلویی ۲۶۰۰ تومان خواهد بود. برنج تایلندی شمالی نیز تحویل برای فروشندگان هر کیلوگرم ۳۶۰۰ تومان و برای مصرف کننده کیلویی ۳۹۰۰ تومان است.
سیف ادامه داد: برای روغننباتی توزیعی در فروشگاه زنجیرهای تخفیف ۱۰ درصدی در نظر گرفته شده است و شکر نیز به میزان ۲۰ هزار تن به صنایعی مانند شیرینی، شکلات و ... به صورت فلهای اختصاص پیدا میکند و ۱۰ هزار تن به صورت بستهبندی از طریق فروشگاههای زنجیرهای برای مصرف کنندگان توزیع میشود.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره واردات برنج اروگوئهای که گفته میشود با وجود تایید نشدن از سوی وزارت بهداشت و تصمیم گیری برای صادرات به کشورهای همسایه مانند عراق برای مصرف غیر انسانی، به بازار برخی استانها مانند اراک وارد شده است، این گونه توضیح داد که به هیچ وجه این مسئله صحت ندارد و کاملا آن را تکذیب میکنیم. چرا که برنج اروگوئهای هنوز اجازه ترخیص از گمرک را دریافت نکرده و از آنجا هنوز خارج نشده است. از سوی دیگر نیز این برنج تنها از شرایط بهداشتی اعلام شده از سوی وزارت بهداشت مورد تایید قرار نگرفته اما مشکلی ندارد و در بسیاری از کشورها مصرف میشود.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ادامه داد: برای واردات محموله برنج به کشور سختگیریهای بسیاری صورت میگیرد و حتی استانداردهای ایران از کدکس هم بالاتر است به عنوان مثال میزان آرسنیک تایید شده توسط سازمان استاندارد ۱۸۰ PPB بوده اما استانداردی که ایران آن را تایید میکند، ۱۲۰ PPB است که این محموله از نظر آرسنیک تاییدیه ایران را دریافت اما در سطح استاندارد بین المللی کدکس قرار دارد. البته پروندهای این محموله به صورت حقوقی در حال پیگیری است چرا که در دستگاههای نظارتی کشور مبدا اعلام کرده بودند که استانداردهای اعلام شده از سوی ایران در این محموله وجود دارد.
سیف درباره وضعیت واردات برنج بر بازار این محصول استراتژیک اظهار کرد: بر اساس هماهنگیهای صورت گرفته با وزارت بهداشت و نامهای که او برای وزرای دیگر مانند وزیر جهاد کشاورزی در هشتم اردیبهشت ماه امسال ارسال کرده، واردات برنج از همه مبادی و کشورهای متقاضی با رعایت همه نکات و استانداردهای بهداشتی و قرنطینهای این وزارتخانه، مورد تایید است و از روزی که این ابلاغیه منتشر شد، شاهد روند قطعی کاهش قیمت برنج وارداتی بودیم و تجار میتوانند نسبت به واردات برنج از همه مبادی اقدام کنند.
وی همچنین در خصوص وضعیت خرید تضمینی گندم و تغییر سیاستهای دولت در این زمینه گفت: اگر قرار باشد دولت تصدی خود را از فرآیند خرید تضمینی گندم بردارد و قانون قیمت تضمینی و معامله آن در بورس اجرایی شود، باید بورس کالا زیرساختهای آن را فراهم کند و با انبارهای مورد تایید خود در سراسر کشور قرارداد امضا کند چرا که باید به کشاورزان ضمانت دهیم محصولاشان آسیبی نمی بیند و بهای آن را دریافت میکنند. اما دولت به صورت جدی حمایت خود از کشاورزان و به ویژه گندمکاران را که زحمتکشترین و ضعیفترین قشر در میان کشاورزان هستند، حمایت میکند و اجازه نمیدهد تا آنها از تغییر سیاست در این زمینه آسیب ببینند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه گزارش های مرکز پژوهش های غلات و میانگین کیفیت خرید تضمینی پنج سال گذشته نشان دهنده افزایش کیفیت گندم تولید شده در کشور است، اعلام کرد: در سال گذشته در حوزه تولید و بازرگانی محصولات کشاورزی سال خوبی داشتیم، چرا که حدود دو میلیون تن شکر تولید شد به گونهای که طی ۱۲۲ سال گذشته صنعت قند و شکر سابقه نداشته است و امروز نیز به سمت تولید و خودکفایی این محصول در حرکت هستیم.
سیف حدود ۶۶ درصد از گندم تولید شده در کشور را درجه یک و دو اعلام کرد و گفت: سال گذشته ۵۴۳ هزار تن گندم یا معادلش را به خارج از کشور صادر کردهایم که ۳۴۰ هزار تن آن صادرات آرد، ۵۸ هزار تن صادرات گندم و ۱۹۰ هزار تن مشتقات آرد بود که در این زمینه ۴۰ هزار نفر اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ایجاد شد. همچنین تا ۱۴ اردیبهشت امسال۹۲۸ هزار تن گندم از کشاورزان استانهای گرمسیری مانند ایلام، بوشهر، خوزستان، سیستان و بلوچستان، فارس، هرمزگان، کرمان و کهگیلویه و بویراحمد کشاورزان خریداری شده که نسبت به همین بازه زمانی در با خرید ۶۶۳ با افزایش قابل توجهی مواجه شده است.