21:03 | سه شنبه 13 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
از رشد قیمت نفت تا رشد قیمت فلزات پایه

1400/07/25 11:45

سیگنال بازارهای جهانی به بورس ایران چیست؟

از رشد قیمت نفت تا رشد قیمت فلزات پایه

رشد اخیر قیمت نفت که برخی رسانه‌های بین‌المللی از آن به عنوان بحران قیمت انرژی یاد می‌کنند، سبب شد تا قیمت فلزات هم با رشد مناسبی در هفته گذشته مواجه شود.

به گزارش نماد برتر، یک تحلیلگر بازار کالا گفت: پس از پایان معاملات هفته گذشته در بورس فلزات لندن، مس دوباره از ۱۰ هزار و ۵۰۰ دلار عبور کرد، روی به ۳۸۰۰ دلار رسید و آلومینیوم و نیکل هم با رشد قابل ملاحظه‌ای همراه شدند. رشد قیمت فلزات در حالی رخ داده که همچنان نگرانی‌های فزاینده‌ای در مورد بحران بدهی یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های توسعه ساخت و ساز چین وجود دارد.


پرویز امانیان افزود: برخی تحلیلگران بازار معتقدند در زمستان و در جاهایی که امکان پذیر باشد، تقاضای نفت از طریق سوییچ گاز به نفت برای تولید برق و گرمایش افزایش می یابد و به حمایت از قیمت کمک می کند. این در حالی است که اکنون قیمت نفت خام برنت به ۸۵ دلار در بشکه نزدیک شده است.


وی ادامه داد: گزارش اشتغالِ وزارت کار آمریکا در هفته گذشته نشان داد که بر خلاف پیش بینی ها، این کشور در ماه سپتامبر فقط ۱۹۴ هزار نفر به فهرست حقوق بگیران بخش غیرکشاورزی افزوده، در حالی که پیش بینی ها حاکی از ایجاد ۵۰۰ هزار شغل بوده است.


امانیان تاکید کرد: این آمار که کمترین افزایش را در ۹ ماه اخیر نشان می دهد، سبب کاهش موقتی ارزش دلار شد؛ البته ارزش دلار دوباره افزایش یافت، زیرا سایر موارد گزارش اشتغال از جمله کاهش نرخ بیکاری از ۵.۲ به ۴.۸ درصد، وزن منفی آن را خنثی کرد.


این تحلیلگر بازار کالا، بیان کرد: تلاش های چین برای کاهش تولید فولاد از یک سو به دلیل کاهش کربن و از سوی دیگر تحدید اقتصاد وابسته به بخش ساختمان مورد توجه قرار گرفته است. براین اساس، پیش بینی می شود در صورت تداوم این سیاست ها، تقاضای سنگ آهن در نیمه دوم ۲۰۲۱ کمتر از نیمه اول باشد و احتمال کاهش بیشتر قیمت نیز وجود دارد. 


امانیان گفت: البته نباید فراموش کرد که قیمت سنگ آهن با وجود افت شدیدی که در ماه های اخیر داشته، همچنان از میانگین یک دهه قبل بالاتر است. 


سیاست کنترلی چین برای قیمت فلزات پایه 


وی تصریح کرد: سیاست های چین در مورد کنترل قیمت فلزات پایه همچنان ادامه دارد. اداره ذخایر استراتژیک و مواد غذایی این کشور هفته گذشته اعلام کرد که اوایل اکتبر (ماه جاری) اقدام به فروش ۳۰ هزار تن مس، ۷۰ هزار تن آلومینیوم و ۵۰ هزار تن روی می کند. 


امانیان افزود: مقامات چینی پس از افزایش بی سابقه قیمت برخی فلزات در اوایل امسال، مداخله در بازار کالا را افزایش داده اند. اداره ذخایر استراتژیک و مواد غذایی در اوایل جولای و در نخستین فروش خود پس از یک دهه ۲۰ هزار تن مس، ۵۰ هزار تن آلومینیوم و ۳۰ هزار تن روی فروخت و این کار را تا این زمان ادامه داده است.


وی ادامه داد: برخی مقامات از جمله سخنگوی این اداره مدعی شده اند که برنامه‌های مزایده فلزات به اهداف مورد نظر یعنی ثبات قیمت دست یافته و فشار نوسان های قیمت مواد اولیه بر کارخانه ها را کاهش داده است.


وضعیت مطلوب آلومینیوم در نیمه دوم ۲۰۲۱


این تحلیلگر بازار کالا گفت: آلومینیوم در نیمه دوم ۲۰۲۱ وضعیت نسبتا مناسبی داشته است. چین، بزرگ‌ترین تولیدکننده آلومینیوم در جهان به مقابله با آلودگی محیط زیست ادامه داده و اصلاحاتی را با هدف کربن زدایی اعمال کرده است. 


امانیان، معتقد است: دولت چین مصرف برق برای صنایع پر مصرف مانند تولید آلومینیوم و فولاد را محدود کرده است.  همراه با کمبود برق در بسیاری از مناطق چین، چندین کارخانه ذوب آلومینیوم در استان گوانگشی و سین کیانگ موظف شدند تا تولید خود را محدود کنند.


او تصریح کرد: در نتیجه این اقدامات، کارشناسان انتظار دارند، تولید آلومینیوم چین در سال ۲۰۲۱ کاهش یابد و منجر به کاهش عرضه محصولات در سطح جهانی شود. هرچند که برخی اخبار حکایت از این دارد که تولید آلومینیوم این کشور در ماه های ژانویه-جولای نسبت به مدت مشابه سال قبل و پیک اولیه پاندمی افزایش یافته است.