به گزارش پابگاه خبری راد به نقل از ایسنا، غلامحسین شافعی امروز در مراسم بزرگداشت روز صادرات و تجلیل از صادرکنندگان برتر استان کرمان با اشاره به اینکه نگرش انحرافی به توسعه پایدار داریم، اظهار کرد: آیا نرخ تسهیلات بانکی، یارانههای صادراتی، مالیات بر ارزش افزوده و ... هدف است یا ابزار؟ مسلما این موارد ابزاری برای رسیدن به هدف توسعه هستند، اما هدف ناپیداست و اگر ابزار را به اشتباه به عنوان هدف قرار بدهیم، به توسعه پایدار نخواهیم رسید.
شافعی تصریح کرد: باید برنامهریزان و سیاستگذاران کشور هدف توسعه را مشخص کنند که 5 تا 10 سال دیگر به چه نقطه ای می خواهیم برسیم؟ اکنون این نقطه نامشخص است.
وی بیان کرد: در حال حاضر اطمینان میدهم اگر نرخ تسهیلات بانکی نصف شده و مالیات تقلیل یابد، باز هم به توسعه پایدار نمیرسیم. موقتا در کسب و کار اثر خواهد داشت اما چهار سال دیگر به همین نقطه کنونی برمیگردیم.
رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: مسائلی که در 10 سال قبل در روز ملی صادرات مطرح شده و امروز گفته می شود، تفاوت زیادی ندارد.
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: قاچاق را با چنین ابزار و روشی نمیتوانیم کنترل کنیم و باید برگردیم و ببینیم علت بالا رفتن قاچاق چیست؟ و باید بنیادی نگاه کنیم.
او با اشاره به توسعه نامتوازن در کشور گفت: در جبر تاریخی طولانی کشور، توسعه به دلیل اینکه برنامههای توسعه ای همیشه تحت نفوذ قدرت مداران و احزاب بوده، متوازن نشده و پایدار نبوده است.
شافعی بیان کرد: نمایندگان مجلس، نمایندگان همه مردم ایران هستند و اگر برنامه توسعه ای انجام می شود، باید توسعه متوازن در کل کشور دیده شود و لذا دور باطل محرومیت در برخی نقاط کشور مرتب ادامه دارد و منطقی نیست که در تهران نشسته و یک نسخه برای کل مناطق کشور بپیچیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران اظهار کرد: در تهیه برنامههای منطقه ای و پیوند به برنامه های ملی، باید دیوار ستبر قدرت مرکزی را بشکنیم و قدرت در استان ها توزیع شود. یک مسئله در این زمینه این است که صادرکننده ما برای چاپ برچسب کالای خود باید به وزارت ارشاد مراجعه کند و اداره ارشاد استان این کار را انجام نمی دهد.
وی افزود: به دلیل ناپایداری سیاستها مشکلاتی در کشور به وجود آمده و با چنین روالی نمیتوان فکر کرد که در صادرات و بخش های دیگر توسعه پیدا می کنیم.
شافعی گفت: بزرگترین مشکلی که در اقتصاد ما رو به تزاید است، نا اطمینان بودن است و باید برای این محیط نا اطمینانی فکری کرد.
وی با اشاره به اینکه صادرکنندگان در این شرایط نابرابر روی پا ایستادهاند و کار می کنند، تصریح کرد: سهم ما از تجارت جهانی 0.24 درصد است و ارزش هر تن صادرات ما 342 دلار و ارزش هر تن وارات 1308 دلار است.
شافعی بیان کرد: تنها یک تا یک و نیم درصد از صادرات ما مبتنی بر تولید با تکنولوژی بالا و کارهای دانش بنیان است و اگر قرار است صادرات موفق داشته باشیم باید تولید قوی باشد و بتواند در میدان رقابت عرض اندام کند.
رییس اتاق ایران در بخش دیگری از سخنانش گفت: دیگر نمی توانیم با نادیده گرفتن این حجم ناکارآمدی و بحرانهای پیش رو بر اقدامات گذشته پافشاری کنیم. شفافسازی و قبول واقعیت امروز لازمه خروج از وضع موجود است.
وی افزود: برای حل پایدار و ریشهای بحرانهای متعدد کشور باید واقعیت موجود در جامعه را بپذیریم و به صورت شفاف و روشن از آن سخن بگوییم زیرا همچنان با فرار از واقعیت و عدم پرداختن شفاف به ریشههای به وجود آورنده نه تنها قادر به حل اساسی مشکلات نخواهیم بود بلکه همچنان با باقی ماندن در این بحران ها شرایط پیچیده تر می شود.
شافعی اظهار کرد: راه خروج از بحرانها وجود دارد و آن، نیروی پرتوان و قابل کشور و ظرفیتهای بسیار است که قادر است ایران را متفاوت از آنچه بوده است، برساند و در صحنه رقابت های جهانی حوزه صادرات بتواند عرض اندام ویژه بکند. لذا باید متفاوت از گذشته برای آینده کشور فکر کنیم.