به گزارش نماد برتر، خراسان جنوبی، یکی از قطبهای دامپروری و تولید گوشت مرغ در کشور است.، اما اکنون کمبود نهادههای دامی و مشکلاتی از این دست باعث شده گوشت مرغ در آن با قیمت بالایی به فروش برسد و مردمی که خود تولیدکنندهاند مرغ را با قیمت گزافی بخرند.
در نیمه نخست امسال ۱۲ هزار و ۸۵۲ تُن گوشت مرغ، با نظارت کارشناسان دامپزشکی در مرغداریهای استان تولید شده و هم اکنون ۷۸۹ واحد مرغداری گوشتی و ۴۹ واحد مرغداری تخم گذار در خراسان جنوبی فعال است.
به فروشگاههای عرضه مرغ در خراسان جنوبی سری میزنیم. در فروشگاهی قیمت هر کیلو مرغ ۲۳ هزار تومان است و در فروشگاهی دیگر حتی تا ۲۸ هزار تومان رسیده است. وقتی به بازار مرغ سر میزنیم قیمتهای صعودی نشان میدهد که بازار مرغ گرانی همچنان یک پا دارد و افزایش غیرمنطقی قیمت این گوشت سفید باعث شده از سبد بسیاری از خانوارها حذف شود. گلایهها همیشه مشترک است، نهاده نداریم، تورم رو به افزایش است، قیمت خوراک دام گران است، اتحادیه توجهی نمیکند.
چند ماه پیش قیمت مرغ در بازار ۱۵ هزار تومان بود اما اکنون حتی تا ۲۸ هزار تومان نیز رسیده است، در این میان باید دید که آیا قرار است که این گوشت از سبد مردم حذف شود و کالاهای جایگزین در سفره خانواده درنظرگرفته شود؟. همین امر باعث شده بسیاری از خانوارها چشم از ماده پروتئینی برداشته و آن را از سبد غذایی خود حذف کنند، پروتئینی که اقشار با درآمد پایین آن را جایگزین گوشت قرمز کرده بودند، اکنون حتی توان خرید این گوشت را ندارند، گلایهای که حتی عرضه کنندگان نیز از آن اسم میبرند.
از شایعه تا واقعیت؛ گروهی اعتصاب مرغداران را به علت بد بودن شرایط دلیل اصلی میدانند، اما مردم مردم نمیدانند باید کدام حرف را باور کنند. این رسم مرغی است که انگار هر ساله قصد دارد روی پای گرانی بایستد و خریدارانش را شگفت زده کند و بعد به بهانه تنظیم بازار به نرخ حتی بالاتر از سال قبل برسد.
دلبستگی واهی به گوشت مرغ در گرانی گوشت قرمز
فاطمه علوی، یک شهروند بیرجندی اظهار کرد: در این اوضاع شیوع کرونا که بدن بیش از هر چیز باید قوی باشد، به گوشت نیاز داریم، خرید آن هم که با نوسانات قیمت برای مردم سخت شده است.
وی افزود: این نوسانات برای مردمی که توان خرید گوشت قرمز را ندارند، بسیار آزار دهنده است و این امر میتواند باعث ایجاد بسیاری از بیماریها آن هم در شیوع کرونا در مردم شود.
رضایی، شهروند دیگری نیز از مشکلات همیشگی مردم در خرید کالاهای اساسی گلایه میکند و ادامه میدهد: از مسئولان میخواهیم حداقل در عرضه کالاهای مورد نیاز مردم کمی منصفانه تر برخورد کنند.
وی افزود: مردم مستاصل شدهاند چراکه برخی کالاها را نمییابند و برخی دیگر را باید با قیمت گزاف تهیه کنند، اما این زیبنده خراسان جنوبی که تولیدکننده مرغ کشور است، نیست که مردمش با این قیمتها مرغ را تهیه کنند.
نوسان قیمت و کمبود نهادهها
یکی از مرغداران بیرجندی میگوید: نوسان قیمت و کمبود نقدینگی از عمده مشکلات صنعت مرغداری در استان است.
وی با بیان اینکه نوسان قیمت مرغ موجب شده که خریداران مرغ را به قیمت مناسب نخرند، افزود: کشتارگاهها نیز به دلیل عدم نقدینگی، مرغ را به صورت امانی از مرغذار میخرند و این به معنای ضرر در این صنعت است.
فروشندگان نیز از قیمت گزاف گلایه مندند
یکی از عرضه کنندگان گوشت مرغ در بیرجند گفت: اگر قیمت مرغ متعادل باشد، بهتر است چراکه در صورت گرانی، خرید کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه نباید فراموش کنیم که عرضهکنندگان مرغ آخرین حلقه این زنجیره هستند، افزود: ما تنها عرضه را برعهده داریم و اگر دولت در تولید کمک نکند، ما نیز متضرر خواهیم شد، بنابراین تمام این زنجیره باید اصلاح شود چراکه مصرف تغییری نکرده بنابراین باید میزان تولید افزایش یابد.
این فرشنده مرغ بیان کرد: مسئولین باید روی این قیمتها نظارت داشته باشند که حداقل در هر استان قیمتها یکسان باشند؛ اتحادیه نیز کمک چندانی به سر و سامان دادن به این اوضاع نمیکند و در این میان عرضه کنندکان بیشترین ضرر را میبینند.
افزایش قیمت کشوری است
سید غلامرضا زجاجی، رئیس اتحادیه مواد پروتئینی خراسانجنوبی نیز گفت: گوشت مرغ اکنون با قیمت ۲۶ هزار تومان به فروش میرسد که در بازار روز این قیمت ۲۴ هزار تومان است.
وی با بیان اینکه طی دو سه روز قیمت کاهش پیدا کرد، اما دوباره قیمت بالا رفت، افزود: این افزایش قیمت کشوری بوده و تنها در استان نیست.
رئیس اتحادیه مواد پروتئینی خراسانجنوبی بیان کرد: قیمت عرضه مرغ در مراکز عرضه مستقیم و خردهفروشیها متفاوت است و هنوز ابلاغیهای برای کاهش قیمت مرغ صادر نشده است.
زجاجی یادآور شد: اگر مردم در مرکزی شاهد گران فروشی باشند و دیدند که بیشتر از این قیمتها گوشت مرغ به فروش رفت سریعا باید مراتب را گزارش دهند تا تخلفات پیگیری شده و شاهد گرانفروشی نباشیم.
احتمال کاهش قیمت
الیاس جویبان، معاون بازرگانی داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز اظهار کرد: ۳۰۰ تن سهمیه مرغ منجمد تنظیم بازار نیز برای خراسانجنوبی ابلاغ شده است که توزیع این سهمیه از چند روز دیگر با قیمت مصرفکننده ۱۵ هزار تومان آغاز خواهد شد.
وی افزود: علت نوسانات قیمت گوشت مرغ در بازار مشکل کاهش جوجهریزی در ماههای گذشته به علت کمبود نهاده طیور بوده است.
معاون بازرگانی داخلی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینکه در خراسانجنوبی معمولاً تولید بیشتر از مصرف است، اظهار کرد: افزایش قیمت گوشت مرغ در استانهای همجوار معمولاً بر روی قیمت در خراسان جنوبی نیز تاثیرگذار است.
خراسان جنوبی خود تولیدکننده گوشت مرغ است و نباید مردم این استان برای خرید مرغ تولیدی خود با قیمتهای نجومی مواجه شوند، این عادلانه نیست و مسئولان باید چارهای نو بیندیشند، چارهای که عرضه کنندگان، تولیدکنندگان و مصرف کنندگان را منتفع کند.