به گزارش نماد برتر به نقل از مجله اینپین، مدتی است وزیر اقتصاد خبر از راهاندازی بورس مسکن داده و بسیاری از کارشناسان و متولیان این بخش به انتقاد و تعریف از این تصمیم پرداختند. اما بورس مسکن چیست و چگونه می تواند قیمت مسکن را متعادل کرده و مردم را به خانهدار شدن نزدیک کند و یا حتی سازندگان را در ساخت و ساز کمک کند تا این کاهش تولید و عرضه که روی داده جبران شود. بورس مسکن میتواند یاری رسان فعالان ساختوساز باشد و نقش مهمی در تامین نیاز مسکن مردم ایفا کند.
پیش فروش
کلاهبرداریهای زیادی در بحث پیشفروش مسکن روی داده که اعتماد مردم را تا حد بسیار زیادی برای سپردن سرمایه به سازندگان از بین برده است. از این رو ایران سالها است از استفاده بهینه این ابزار بسیار کاربردی مغفول مانده و آنطور که سایر کشورها از این مدل تامین مالی برای خانهدار کردن مردم استفاده میکنند، در ایران مورد استفاده قرار نگرفت. ابزاری که میتوانست بخش عمدهای از تامین مالی و خرید مسکن را در هر دوسمت عرضه و تقاضا بهبود بخشد
بورس علاوه بر شفافیت زیادی که در انجام معاملات و نظم و توجهی که در حسابرسیها دارد، بستری برای تامین مالی پروژههای بزرگ فراهم کرده است. با راهاندازی بورس مسکن، تامین مالی برای پروژههای بزرگ با ریسک بسیار کم امکانپذیر میشود که از طریق انتشار اوراق می توان این تامین مالیها را انجام داد.
بدین صورت که صندوق زمین و ساختمان و شرکتهای جدید که به واسطه راه اندازی بورس مسکن ایجاد خواهد شد، پروژههای ساختمانی را آغاز کرده و به همان صورت که در گذشته پیش فروش می شد به انتشار اوراق میپردازند. این فرآیند علاوه بر اینکه به سازندگان کمک میکند تا بتوانند پیش از آغاز پروژه واحدها را پیش فروش کنند، مردم نیز به راحتی و با ریسک بسیار پایین سرمایه را برای خرید ملک آن هم با قیمت مناسبتری در اختیار سازنده میگذارند.
قرارداد آتی بورس کالا
اگر این عرضه اتفاق بیفتد و در قالب قرارداد آتی بتوان سهام خرید یک واحد مسکونی را در بورس کالا خرید و فروش کرد، می توان با قیمت روز، ساختمانی را که آینده ساخته میشود را به قیمت امروز خریداری کرد و به این صورت تورم افسارگسیختهای که این روزها شاهد آن هستیم تا حدودی در این خرید و فروش خنثی میشود.
بدین صورت اشخاصی که قصد خرید دارند و نگران افزایش قیمتها هستند، میتوانند تمام سهمهای یک واحد مسکونی را که در بازار آتی بورس کالا عرضه میشود را یکجا خریداری کرده و پس از اتمام کار مالک آن یک واحد شود. یا به راحتی می توان با خرید چند سهم مالک چند متر از آن واحد شد. به این صورت لازم نیست برای مالک یک واحد 100 متری شدن قیمت میلیاری پرداخت کرد و حتی می توان با خرید تک سهمهایی در بلند مدت صاحب خانه شد.
این امر در ایران که نرخ تورم بسیاری بالایی را تجربه میکند بسیار پرسود است. چراکه پس انداز کردن پول در بلند مدت با این نرخ تورم ارزش آفرین نبوده و ارزش پول که همچنان روند نزولی دارد، مانع خرید خانه از طریق نظام پسانداز میشود. در نتیجه این ابزار بورسی میتواند برای خانهدار کردن مردم کاربردی باشد.
از سوی دیگر این قراردادهای آتی در بخش تولید مسکن نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. بدین صورت که سبدی از کالاهای اساسی و پایه مورد نیاز ساختوساز از طریق قرارداد آتی خریدوفروش میشود و ریسک افزایش قیمت مصالح ساختمانی کاهش پیدا میکند. این امر نیز هم در قیمت مسکن تاثیر مثبت خواهد گذاشت و هم در بخش ساختو ساز و اشتغال شاهد بازگشت رونق نسبی خواهیم بود
فروش املاک مازاد بانک ها و دستگاههای دولتی
یکی از دلایل افزایش اینچنین اجاره بها برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا بوده که یکی از راه های متعادل کردن آن روانه کردن خانههای خالی به بازار است. بعضا مالک این واحدها، بانک ها و موسسات دولتی هستند که نیازی به اجاره دادن این واحدها نداشته و به همین دلیل وارد بازار اجاره نمیکنند.
اما مدتی است که دولت، بانک ها را موظف کرده تا اموال مازاد را به فروش برساند. اما قیمت بسیار بالا و سودی که بعضا در دپوی ملک ایجاد میشود، باعث شد آنطور که انتظار میرفت این اموال به فروش نرسد. تا اینکه قانون مالیات برخانههای خالی و مالیات عایدی بر سرمایه کلید خورد و بانک ها بر آن شدند اموال ملکی را به نقدینگی نزدیک کنند.
از این رو بورس مسکن می تواند این املاک را نیز به مرحله فروش برساند. تاکنون دو بانک برای عرضه واحدهای خالی در تابلوی بورس کالا اعلام آمادگی کردهاند که پس از نهایی شدن فرآیند ثبت مجوزها، شاهد عرضه بخش زیادی از اموال این بانک ها در بورسکالا خواهیم بود. بدین صورت تمام مردم می توانند سهمی از یک ساختمان را که تاکنون در اختیار بانک بوده، خریداری کرده و با نوسانات قیمتی آن منافع مالی کسب کنند. بسیاری از خانههای خالی که وارد بازار اجاره نشدهاند، همین املاکی است که در اختیار بانکها و سایر سازمانهای دولتی است و این عرضهها میتواند برای متقاضیان اجاره مسکن نیز بسیار مفید باشد.
بازار تهاتر و تامین مالی از طریق تامین سرمایهها
در این بخش از بورس مسکن سمت عرضه نشانه گرفته شده تا پیمانکاران بتوانند فقط به مقوله ساخت بپردازند و تامین مالی آن در بستر بورس کالا امکان پذیر باشد. بدین صورت پیمانکاران بزرگ ساختمانی از مرجعی که مکلف به ارائه اعتبار است، سرمایه مورد نیاز را دریافت میکنند و شرکتهای سرمایه گذاری فعال در این فرآیند از طریق انتشار اوراق و جذب سرمایه از مردم مبلغ مورد نیاز را دریافت میکنند.
تهاتر مصالح ساختمانی با واحد ساخته شده نیز میتواند در بستر بورس کالا بوجود آید. بدین صورت، بورسکالا سبدی از مصالح مهم و کاربردی از جمله آهن، سیمان، آجر و… را در ازای واحدی که پیمانکاران با استفاده از این مصالح تولید میکنند، تهاتر میکند.
این بخش نیز ارتباط مستقیمی در خانهدار شدن و یا تامین نیاز مسکن از طریق رهن و اجاره دارد. هرچه تولید و عرضه بیشتر باشد قیمتها نیز شیب نزولی میگیرد و یا لااقل اینچنین صعود قیمت را شاهد نخواهیم بود.
نتیجه گیری
در نتیجه ابزارهایی که قرار است برای کنترل قیمت و خانهدار کردن مردم در بورس مسکن مورد استفاده قرار بگیرد شامل اوراق سلف موازی استاندارد جهت پیش فروش متری ساختمان، بازار تهاتر ملک و مصالح، انتشار اوارق خرید دین بر پایه معاملات نسیه مصالح ساختمانی، صندوقهای سرمایهگذاری املاک و مستغلات شهرتهران، قراردادهای آتی عرضه زمین و املاک دولت و بخش خصوصی در بورس کالا است که در این گزارش به چند مورد از آنها پرداختیم.
هنگامی که این ابزارها ایجاد شوند و در تابلوی بورس قرار بگیرند هم در عرضه ساخت مسکن تحولات شگرفی ایجاد میشود و هم در سمت تقاضا میتوان امیدوار بود با خرید سهم در یک پروژه سهیم شوند و از ریسک بسیار بالای افزایش قیمتها مصون بوده و نیازی به پسانداز پول که هر روزه ارزش آن کمتر میشود، نداشته باشند.