به گزارش پایگاه خبری راد، طرح اصلاح نظام پولی کشور در قالب حذف چهار صفر از واحد پولی کنونی و تعریف واحد پولی جدید، مدتهاست که در دستور کار دولت قرار دارد اما تاکنون به اجرا درنیامده و در ابتدای سال جدید دوباره روی میز دولت قرار گرفته است. مسلماً نخستین پرسشی که در مواجهه با ارائه این طرح، مطرح میشود این است که آیا حذف صفر از پول ملی منجر به بهبود شرایط اقتصادی کشور و افزایش قدرت خرید مردم خواهد شد یا اینکه فقط به ایجاد تغییر در ظاهر اقتصاد میپردازد.
در این باره مهدی طغیانی - عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان - در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد که این طرح فقط اثر روانی بر ذهنیت مردم دارد و تغییری در وضعیت اقتصادی کشور ایجاد نخواهد کرد.
وی تصریح کرد: مردم امروز با اعداد بزرگ در اقتصاد سر و کار دارند که معمولاً با مراجعه به خاطراتشان از اعداد کوچک در سالها قبل تناقض دارد؛ بنابراین حذف صفر از پول ملی از نظر روانی دلگرمکننده است.
این اقتصاددان درباره عدم اثرگذاری این طرح بر وضعیت اقتصادی کشور، گفت: تعداد صفر پول ملی متغیر کلیدی در اقتصاد نیست. متغیرهای کلیدی اقتصاد اموری همچون میزان نقدینگی، نرخ تورم، درآمدهای دولت و نرخ بیکاری است که هیچکدام از آنها با حذف صفر تغییر نخواهد کرد و فقط شاخص آن عوض میشود.
طغیانی افزود: مثلاً رقم ۲,۰۰۰ میلیارد تومان اگر صفرش برداشته شود، فقط عدد آن کوچک میشود و تأثیری در اقتصاد ندارد، چون نقدینگی کشور همچنان بالاست که بسیار بر اقتصاد تأثیرگذار است.
این استاد اقتصاد اظهار کرد: هرچند اجرای این طرح هزینههایی را برای دولت به همراه دارد، اما این هزینهها به دلیل انتقالات و مبادلات الکترونیکی توسط مردم، کمتر از هزینهای است که تصور میکنیم.
وی تصریح کرد: امروز اغلب مبادلات مردم به شکل الکترونیکی انجام میشود و حجم پول در قالب اسکناس در ایران پایین آمده است که این باعث میشود دولتها بتوانند چنین طرحهایی را کمهزینهتر اجرا کنند.