14:22 | پنجشنبه 8 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
ساخت دومین ماهواره امیرکبیر با دقت ۴۰ برابر بیشتر

1397/11/09 10:42

وزیر ارتباطات خبر داد؛

ساخت دومین ماهواره امیرکبیر با دقت ۴۰ برابر بیشتر

پایگاه خبری راد: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از طراحی و ساخت دومین ماهواره دانشگاه امیرکبیر با دقت ۴۰ برابر بیشتر نسبت به ماهواره پیام خبر داد و گفت: علاوه بر آن ماهواره "ظفر" دانشگاه علم و صنعت تا شهریورماه و ماهواره "ناهید ۲" تا خردادماه سال آینده تحویل داده خواهد شد.

به گزارش پایگاه خبری راد،  مهندس آذری جهرمی امروز در اولین همایش "ملی فناوری فضایی و کاربردهای آن" که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، با بیان این‌که این همایش در کاربرد فناوری فضایی در زندگی روزمره تاکید دارد، اظهار کرد: مثلاً در حال حاضر کشور با بحران‌هایی چون خشکسالی، کم‌آبی و لزوم مدیریت منابع آب مواجه است و به گونه‌ای است که باید ما با پدیده خشکسالی سازگار شویم.

وی با اشاره به چالش‌های موجود در صنعت کشاورزی با بیان این‌که یک محصول آنقدر کاشته می‌شود که ارزش آن در بازار کاهش می‌یابد و یک محصول دیگر نایاب می‌شود، خاطر نشان کرد: ما نیز با چالش‌های زیست‌محیطی مواجه هستیم، در حالی که محیط زیست یک میراث میان‌نسلی است و باید در حفظ آن کوشا باشیم.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر این‌که در حال حاضر کشور از حالت پژوهش در بخش صنعت فضایی خارج شده است، ادامه داد: بر این اساس ما همکاری‌هایی با پژوهشگاه‌ها و دانشگاه‌ها آغاز کردیم، چرا که در ۴۰ سالگی انقلاب شاهد هستیم که می‌توانیم کاربردهای این صنعت را در بخش‌های مختلف به نمایش بگذاریم.

آذری جهرمی پایش ۶ محصول استراتژیک با استفاده از فناوری فضایی را از جمله این دستاوردها نام برد و یادآور شد: بر این اساس تفاهم‌نامه‌ای با سازمان محیط زیست به منظور پایش آتش‌سوزی در پارک گلستان را آغاز کرده‌ایم و این طرح در حال پیاده‌سازی است.

وی با تاکید بر تقویت رویکرد بهره‌مندی از فناوری فضایی در بخش‌های مختلف اقتصادی، یادآور شد: یکی از موضوعات در دستور کار ما توسعه کسب‌وکارهای فضایی است که در این زمینه در تلاش هستیم تا بخش خصوصی از منابع در دسترس استفاده کنند و از آن در راستای خدمات‌دهی به جامعه بهره‌مند شوند.

راه‌اندازی اولین پارک فناوری فضاپایه در استان مازندران‌

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از راه‌اندازی اولین پارک فناوری فضاپایه در استان مازندران خبر داد و گفت: در هفته فضایی پارک فناوری فضایی به عنوان اولین مرکز توسعه کسب‌وکارهای فضایی در استان مازندران ایجاد می‌شود و در آن کلیه شرکت‌های فعال در حوزه فناوری‌های فضاپایه مستقر خواهند شد.

آذری جهرمی همچنین با اشاره به دستاوردهای محققان کشور در حوزه‌های ماهواره، اظهار کرد: ما در ماه گذشته تجربه ناموفق پرتاب ماهواره "پیام" را داشتیم، هرچند که این پروژه بسیار تلخ بود، ولی نتایج آن غیرقابل انتظار نیست؛ از این‌رو ما از فردای پرتاب فعالیت خود را با محققان دانشگاه امیرکبیر برای ساخت ماهواره دیگری با دقت ۴۰ برابری نسبت به ماهواره "پیام" آغاز کردیم.

به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ماهواره دوم دانشگاه امیرکبیر دقت یک متر را دارد.

ماهواره "دوستی" به‌زودی پرتاب می‌شود

وی همچنین از پرتاب ماهواره "دوستی" دانشگاه شریف خبر داد و گفت: این ماهواره به زودی پرتاب خواهد شد.

آذری جهرمی با تاکید بر این‌که بر اساس اعلام محققان دانشگاه علم و صنعت ماهواره "ظفر" در شهریورماه سال آینده تحویل داده می‌شود، ادامه داد: این ماهواره در مدار ۵۰۰ تا ۶۰۰ کیلومتری قرار می‌گیرد که طول عمر آن ۲.۵ تا سه سال است.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات رزولوشن تصاویر این ماهواره را ۱۵ متر دانست و ادامه داد: بعضاً در خصوص هزینه‌بر بودن طراحی و ساخت ماهواره به ما گلایه‌هایی می‌شود، ولی باید اعلام کنم هزینه ساخت ماهواره پیام ۱.۲ میلیون یورو در مدت ۱۰ سال بوده است که در مقابل هزینه‌های میلیاردی که در کشور هزینه می‌شود، بسیار ناچیز است.

اطلاع از کشت ۷۰ هکتار خشخاش در پایش هوایی

وی با اشاره به کاربرد فناوری‌های فضایی در بخش کشاورزی، یادآور شد: ما در این پایش متوجه شدیم که در قلب کشور در زمینی با وسعت ۷۰ هکتار خشخاش کاشته می‌شود که کسی از آن اطلاعی نداشت و این در حالی است که اگر ما نسبت به پیرامون خود خبری نداشته باشیم، نمی‌توانیم برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری کنیم.

آذری جهرمی با بیان این‌که در استان دیگری، ۷۸ هزار هکتار برنج کاشته شده است، اظهار کرد: ما داده‌های دریافت شده را در اختیار مسئولان به منظور پیگیری قرار می‌دهیم.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تاکید بر این‌که ماهواره "ناهید یک" به پایان رسیده است، گفت: ما باید فرآیند اجرایی و قرار گرفتن این ماهواره را در دستور کار خود قرار دهیم.

وی با تاکید بر این‌که مراحل طراحی ماهواره "ناهید ۲" به پایان رسیده است، ادامه داد: نمونه پروازی این ماهواره به‌زودی آماده می‌شود. این ماهواره اولین ماهواره عملیاتی در لایه لئو با طول عمر دو تا ۲.۵ سال است.

آذری جهرمی همچنین با تاکید بر این‌که ساخت ماهواره "ناهید ۲" اولین گام کشور در جهت ایجاد منظومه ماهواره‌ای در مدار لئو است، تاکید کرد: در خردادماه سال آینده ماهواره "ناهید ۲" به صورت عملیاتی تحویل داده می‌شود. این ماهواره جزو ماهواره‌های مخابراتی است.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به مشارکت بخش خصوصی در بخش‌های طراحی و پرتاب ماهواره، گفت: با اقدامات انجام شده موفق شدیم تا مالکیت مداری را که تاکنون نگاه حاکمیتی بر آن می‌شد، در اختیار بخش خصوصی قرار دهیم و با این اقدام گروه‌های مختلف زیادی در حال مذاکره هستند تا در بخش طراحی و ساخت ماهواره وارد شده و در آن سرمایه‌گذاری کنند.

آذری جهرمی با بیان این‌که از ۲۰ سال گذشته دولت در تلاش است تا ماهواره مخابراتی خود را در مدار قرار دهد، ادامه داد: ولی در طول این مدت بنا به دلایل محدودیت‌های موجود نتوانستیم دستاورد قابل توجهی در این عرصه داشته باشیم که برخی از دلایل آن مربوط به آرایش ساختاری است، ولی جمهوری اسلامی ایران درصدد است تا ماهواره مخابراتی خود را در لایه ژئو برای ارائه خدمات تصویری و تلفنی قرار دهد.