به گزارش پایگاه خبری راد، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، دکتر کامران آریانا، عضو هیات علمی پزشکی هستهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد و محقق این طرح با بیان اینکه در پزشکی هستهای از داروهایی که اشعه بتا تششع میکنند، برای درمان استفاده میشود، اظهار کرد: داروی لوتیشیوم تششعکننده اشعه بتا است و با توجه به خصوصیات مناسبی که این دارو دارد، امروزه در درمان تومورهای مختلف از آن استفاده میشود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر از این دارو در درمان تومورهای نورواندوکرین گرید پایین و سرطان پروستات مقاوم به درمان استفاده میشود.
استادیار پزشکی هستهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه اساس درمان در سرطانها این است که از خواص طبیعی بدن استفاده شود، بدین ترتیب که هورمونها زمانیکه ترشح میشوند به گیرندهها می چسبند و سپس وارد سلول میشوند، خاطر نشان کرد: در زمان استفاده از لوتیشیوم دارو همانند هورمونها عمل کرده و با ورود به داخل سلول به گیرندههای تومورال متصل شده و سلول را تحت تاثیر قرار میدهد.
آریانا با بیان اینکه زمانی که دارو وارد سلول میشود اشعه بتا را ساطع کرده و موجب تخریب DNA، مرگ سلول و کنترل رشد سلولهای سرطانی میشود، اظهار کرد: خاصیت این دارو بدین شکل است که به سلولهای تومورال و سرطانی میچسبد و کمتر سلولهای سالم را مورد هدف قرار میدهد.
وی با بیان اینکه این دارو از آبان سال ۹۵ برای نخستین بار در خاورمیانه مورد استفاده قرار گرفت، اظهار کرد: تاکنون ۴۲ بیمار با استفاده از این دارو تحت درمان قرار گرفتهاند و مقالات متعددی نیز از نتایج اثربخش آن در مجلات داخلی و خارجی منتشر شده است.
عضو هیات علمی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تاکید کرد: نتایج این دارو موجب افزایش طول عمر بیماران، افزایش کیفیت زندگی و در بسیاری از بیماران پسرفت بیماری شده است.
آریانا با تاکید بر اینکه زمان ارجاع بیماران در استفاده از این دارو بسیار مهم است، خاطر نشان کرد: کاربرد این دارو در درمان تومورهای نورواندوکرین زمانی است که متاستاز گسترده داده باشد و به دیگر راهکارهای درمانی مقاوم شده است.
وی با بیان اینکه داروی لوتیشیوم بسیار گرانقیمت است و در کشورهای اروپایی هر دوره درمان حدود ۱۰ هزار یورو هزینه دارد، عنوان کرد: در حال حاضر استفاده از این روش درمانی در کشور برای بیماران ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومان هزینه دارد که تفاوت چشمگیری از نظر هزینه با کشورهای اروپایی دارد.
آریانا با بیان اینکه از حدودا ماه پیش تولید پیشصنعتی داروی لوتیشیوم در سازمان انرژی اتمی آغاز شده است، خاطر نشان کرد: بر اساس برنامهریزی امیدواریم تا دو الی سه ماه آینده تولید انبوه این دارو آغاز شده و در اختیار مراکز هستهای کشور که امکان بستری بیمار را دارند، قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه با تولید انبوه این دارو هزینههای درمان بیماران به نصف کاهش پیدا میکند، تصریح کرد: با تولید این دارو که در حال حاضر تنها در دو الی سه کشور جهان در حال تولید است، علاوه بر افزایش خدمات به بیماران مبتلا به سرطان، زمینههای صادرات دارو به کشورهای منطقه فراهم میشود.