به گزارش پایگاه خبری راد، یکی از نگرانیهای افراد هنگام انجام امور مربوط به دندانپزشکی، التهاب، درد و خونریزی شدید متعاقب کشیدن دندانها است. این درد در تمامی بیماران پس از پایان اثر ماده بیحسی تجربه میشود، ولی ظرف مدت چند روز از شدت آن کاسته میشود. درعینحال نوعی درد شدید از روز دوم یا سوم پس از کشیدن دندان به علت ایجاد حفره خشک (Dry Soket) بروز میکند. حفره خشک خود از عوامل اصلی در ایجاد تأخیر در فرآیند ترمیم است.
یکی از علل اصلی پیدایش این عارضه، از بین رفتن لخته خون در محل ساکت دندانی است. درنتیجه، کشیدن یا در اصطلاح دندانپزشکی آن، اکسترکت کردن دندانها، یک زخم باز در بافت نرم استخوان برجای میماند. اختلال در التیام و ترمیم زخم فوق، یکی از مشکلات مهم پس از کشیدن دندانها به شمار میرود. برای رفع این مشکل، بهرهگیری از مواد مختلف ضد باکتریایی میتواند جهت پاکسازی ساکت دندان از باکتریها و کاهش خطر ایجاد حفره خشک سودمند باشد.
به همین منظور گروهی از محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دندانپزشکی تهران و همکارانشان در بیمارستان بوعلی سینای پایتخت، جهت بررسی تأثیر پودری موسوم به «کیتوهم» 60 بیمار را که تجویز کشیدن دوطرفه دندان در یک فک را داشتند، موردمطالعه قراردادند.
در این تحقیق، میزان خونریزی برحسب دقیقه اندازهگیری شد و میزان درد نیز با استفاده از شاخص VAS با 10 رتبه، میزان التیام با شاخص بهبودی با 10 رتبه و بالاخره میزان بروز حفره خشک، در دو مقطع زمانی 3 و 7 روزه پس از کشیدن دندان بررسی و ثبت شد.
بر اساس دادههای بهدستآمده از این تحقیق، پودر کیتوهم قابلیت مناسبی در متوقف کردن خونریزی دندان پس از عمل کشیدن دارد.
بنابر این نتایج که بهصورت مقالهای علمی پژوهشی در مجله «تحقیق در علوم دندانپزشکی» وابسته به واحد دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی انتشار یافته، محققان اشاره کردهاند که یکی از محاسن کیتوزان که ماده اصلی و زمینهای کیتوهم است، در امکان استفاده همزمان آن برای بیمارانی است که داروهای ضد انعقاد مصرف میکنند.
همچنین به گفته دکتر شفاییفرد و پژوهشگران همکار وی در این تحقیق، کیتوزان امکان تشکیل لایه منظمتر و آرایش متراکمتری را دارد.
نتایج حاصل از این مطالعه بهطورکلی نشاندهنده کاهش میزان درد، تسریع روند التیام و کاهش بروز حفره خشک به دنبال استفاده از پودر کیتوهم است.
شایان ذکر است مکانیسم عمل پودر کیتوهم برای بندآوردن خونریزی، بر اساس جذب مایعات خون، متورم شدن و تسریع تشکیل لخته خون است. این ماده برای موارد اورژانس، تروما، انواع عمل جراحی و کمکهای اولیه ایدهآل است و حتی برای بیماران مبتلا به دیابت و مشکلات انعقادی قابل استفاده است.