03:40 | يكشنبه 4 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
چاره اردکانیان برای چالش‌های وزارت نیرو

1396/08/08 07:48

نگاهی به اولویت‌های کاری وزیر جدید در ساختمان‌ شیشه‌ای

چاره اردکانیان برای چالش‌های وزارت نیرو

پایگاه خبری راد: رضا اردکانیان که روزگذشته توانست با رای بالا وارد وزارت نیرو شود، توجه به مساله بحران آب و حل چالش‌های فوری موجود در حوزه آب و انرژی را از مهم‌ترین اولویت‌های خود قرار داده است.

به‌ گزارش پایگاه خبری راد، براساس آن‌چه وزیر نیرو در جمع نمایندگان مجلس اعلام کرده، تدوین سند جامع آب کشور، توجه به فاضلاب و بازچرخانی آب، توسعه شبکه تولید، جمع آوری و پردازش آمار و اطلاعات پایه، اصلاح ساختار اقتصادی آب و افزایش سهم غیردولتی در اجرای طرح‌های تامین و توسعه تاسیسات فاضلاب، تامین پایدار آب شرب سالم و بهداشتی، توجه به آب شیرین ‌کن‌ها، کاهش تلفات و آلاینده ها در ارتباط با منابع زیرزمینی، برخوردهای قانونی با طرح‌های نادرست تامین آب، حل مشکل سد گتوند، توسعه تجدیدپذیرها از جمله اولویت‌های وزیر انتخابی دولت دوازدهم است.

اردکانیان که معتقد است ساختار مدیریت آب باید متناسب با اصول و ظرفیت توامان عرضه و تقاضا طراحی شود، تدوین سند جامع آب را در صدر برنامه‌های خود قرار داده و بر این باور است که با مشارکت همه ذی‌نفعان تدوین و تصویب خواهد شد.

همچنین وی قصد دارد که تدوین و ارائه گزارش ملی آب را مبتنی بر داده‌های قابل اعتماد و آسیب شناسی وضعیت فعلی و راهکارهای تعدیل مشکلات و حرکات اصلاحی ارائه کند.

در خصوص اصلاح ساختار اقتصادی آب و افزایش سهم غیردولتی در اجرای طرح‌های تامین و توسعه تاسیسات فاضلاب نیز وزیر دولت دوازدهم برنامه‌هایی را تدوین کرده که بر اساس این برنامه‌ها سدهای در حال طراحی و ساخت بر مبنای داده‌های معتبر هیدرولوژیک، تغییرات اقلیمی، توجیه اقتصادی، ارزیابی آثار زیست محیطی و افزایش ظرفیت آب مورد بازنگری قرار می‌گیرد. ضمن اینکه ساخت و تکمیل شبکه‌های آبرسانی و زهکشی نیز باید اولویت‌بندی شوند تا به میزان ۲۵۰ هزار هکتار عملیاتی شود.

همچنین تامین پایدار آب شرب سالم و بهداشتی مورد نیاز آحاد جامعه به ویژه روستاها و جوامع عشایری در قالب ۱۲۰۰ میلیون مترمکعب با اولویت ساخت ۵۵۰ مجتمع آبرسانی روستایی شامل ۱۳ هزار روستا و شش میلیون نفر از دیگر اولویت‌های اردکانیان برشمرده شده است.

از سوی دیگر وزیر نیروی دولت دوازدهم بر این باور است که در سر فصل آب و پس‌آب اصلی ترین نقطه کار باید تدوین طرح‌های سریع آمایش سرزمین در مقیاس های مختلف قرار گیرد که این موضوع نیازمند مفاهمه در قالب شورای عالی آب است و هر چقدر سطح این مفاهمه افزایش یابد، آمادگی برای تدوین راهکارها بیشتر خواهد شد.

علاوه‌ بر این، اردکانیان بحث توسعه شبکه تولید، جمع آوری و پردازش آمار و اطلاعات پایه را به عنوان پیش نیاز یکی از سرفصل‌های برنامه خود دانسته و معتقد است که باید ساختار مدیریت آب کشور را متناسب با اصول و توام با عرضه و تقاضا طراحی کرد.

همچنین وی بحث آب شیرین ‌کن‌ها را جزو برنامه‌های خود می داند و در این باره می گوید که قطعا در اولویت بخشی به کارها تدوین طرح جامع برای برنامه‌های ارائه شده را در نظر خواهیم گرفت؛ ضمن اینکه امکانات و فرصت‌ها و هزینه‌های مربوط به استفاده از آب‌های متعارف را ارائه خواهیم کرد.

وزیر نیرو بر این باور است که مسئله آب شیرین‌کن‌ها، آب‌های ژرف و سایر منابعی که می تواند منبع جدید باشد، مورد توجه است. در دوره مدیریت تقاضا اعتقاد بر این است که با صرف انتقال آب از نقطه‌ای به نقطه دیگر و در مبدا مسائل خود را حل کرده‌ایم.

علاوه بر این در زمینه تلفات آب نیز وزیر نیرو اولویت هایی را در نظرگرفته، از طرف دیگر کاهش آلاینده ها در ارتباط با منابع زیرزمینی هم مورد توجه است و براساس گزارش های موجود، به علت پس‌آب‌های صنعتی و کودهای شیمایی غیراستاندارد و فاضلاب در ۱۰ سال گذشته ۱۱ درصد از منابع آبی به دلیل نیتراته شدن از مدار خارج شده‌اند و پرداختن به این مسائل یک ضرورت است.

اردکانیان اینگونه می اندیشد که مناطق مرزی باید جزو آبادترین مناطق کشور باشد، چراکه اگر وضعیت آب و منابع زیست محیطی در این مناطق و حتی در خوزستان همین باشد یعنی ما هیچ توفیقی نداشته ایم؛ لذا باید این مسائل سریع‌تر و به صورت جامع تصویربرداری شود گه البته توان حل این مسئله در کشور وجود دارد.

وی که مورد هجوم انتقادهای زیادی برای انتقال آب قرار گرفته بود معتقد است در مقطعی که می‌بایست در مورد طرح‌های تامین آب سریع‌ترین تصمیم‌ها را به نتیجه می‌رساندیم مرتکب اشتباهاتی شده‌ایم که قطعا به اینها پرداخته می‌شود و برخوردهای قانونی لازم با هر گونه قصوری نیز انجام خواهد شد.

اردکانیان همچنین  توجه به پروژه سد گتوند را جزو اولویت‌های خود دانسته و می گوید که این پروژه از جمله پروژه‌هایی است که با اتکاء به ظرفیت‌های کارشناسی ذیصلاح در مورد آن پیگیری‌ها را انجام خواهیم داد.

وی در خصوص صنعت برق و انرژی‌های تجدیدپذیر نیز برنامه های خود را اینگونه تبیین کرد که ۵۰۰۰ مگاوات افزایش ظرفیت تجدید پذیر ها پیش بینی شده که ۴۰۰۰ مگاوات آن در دولت دوازدهم اجرایی خواهد شد و این سند علاوه بر تولید انرژی پاک نقش مهمی در اشتغالزایی خواهد داشت و تا پایان برنامه ۵۰۰ هزار اشتغال مستقیم و غیرمستقیم حاصل این مسئله است.

وزیر دولت دوازدهم بر این باور است که  انرژی‌های تجدیدپذیر نقش تعیین کننده‌ای در صنعت برق و انرژی تجدید پذیر دارند و می‌گوید: هشت میلیون تن دی اکسید کربن نتیجه استقرار این صنعت است که در کل بیش از ۲۵ درصد از تعهد غیرمشروط ما را در افق ۱۲ سال آینده قرار می‌دهد.

به گزارش ایسنا، اردکانیان که در سال ۱۳۳۷ در شهر یزد به دنیا آمده، مدرک کارشناسی خود را در رشته مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی شریف (۱۳۶۲) و سپس مدرک کارشناسی ارشد در مهندسی منابع آب (۱۳۷۲) و دکتری خود در زمینه مدیریت منابع آب را از دانشگاه مک مستر کانادا (۱۳۷۶) اخذ کرد.‎

فعالیت های اجرایی او در سطح ملی شامل خدمت در وزارت کشور به عنوان معاون وزیر در هماهنگی امور عمرانی (۱۳۶۸-۱۳۶۶) و در وزارت نیرو به عنوان معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی (۱۳۶۹-۱۳۶۸)، قائم مقام وزیر نیرو (۱۳۸۰-۱۳۷۷) و معاون وزیر در امور آب (۱۳۸۴-۱۳۸۰) است.

در دوره دوم فعالیت در وزارت نیرو، وی همچنین به عنوان مدیر عامل و رییس هیات مدیره شرکت مدیریت منابع آب ایران، دست اندر کار مدیریت ساخت و بهره برداری از طرح های توسعه منابع آب و نیروگاه های برق‌آبی بود.

فعالیت های اجرایی او در سطح بین المللی نیز شامل عضویت در هیات رییسه یونسکو – آی. اچ. پی (UNESCO-IHP) در پاریس (۱۳۸۱-۱۳۷۹) هیات مدیره این نهاد در دلفت هلند (۱۳۸۶-۱۳۸۲)، هیات مدیره انجمن بین المللی برق آبی در لندن (۱۳۸۵-۱۳۸۳) است.

از دیگر فعالیت های او تاسیس و اداره مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری تحت پوشش یونسکو در تهران (۱۳۸۶-۱۳۸۱) است. در سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۴ اردکانیان به عنوان مدیر موسس برنامه دهه بین المللی آب سازمان ملل به میزبانی دانشگاه سازمان ملل، در شهر بن آلمان مشغول به کار بود؛ وی همچنین در فاصله سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۸۹ به عنوان سرپرست معاونت دانشگاه سازمان ملل در اروپا فعالیت کرد.

در سال ۱۳۹۱، اردکانیان توسط رییس دانشگاه سازمان ملل متحد و معاون دبیرکل آن ساازمان به عنوان مدیر موسس انستیتو جدیدی از دانشگاه در زمینه مدیریت به هم پیوسته منابع زیست محیطی (آب، خاک و پسماند) در شهر درسدن آلمان برگزیده شد. از آن زمان، وی تحقیقات دانشگاهی و فعالیت های اداری موسسه را راهبری و مدیریت کرده است.

در سال ۱۳۹۳ نیز با توجه برنامه دکتری مشترک بین دانشگاه صنعتی درسدن و دانشگاه سازمان ملل متحد، وی به عنوان استاد تمام منتخب دانشکده علوم محیط زیستی آن دانشگاه منصوب شد.

با این اوصاف باید دید آیا اردکانیان با توجه به سوابق و تجربیاتش می‌تواند برای مساله آب نسخه اصولی بپیچد یا اینکه حرف‌ها و برنامه‌هایش بیشتر جنبه نمایشی داشته است؟ این موضوعی است که گذشت زمان پاسخ آن را خواهد داد.

برچسب ها:

اردکانیان ،وزارت نیرو ،آب