به گزارش پایگاه خبری راد، تحلیلگران میگویند توانایی اوپک برای پایین بردن قیمتهای نفت محدود خواهد بود مگر اینکه این گروه فرصت این را پیدا کند تا ثابت کند میتواند شکاف ناشی از کاهش صادرات ایران را جبران کند.
در نتیجه صرف نظر از هر اقدامی که اوپک انجام میدهد، قیمتها ممکن است در آستانه دو رویداد مهم شامل مهلت چهارم نوامبر ترامپ به خریداران نفتی برای توقف واردات نفت ایران و انتخابات میان دورهای آمریکا در دو روز بعد آن، به افزایش ادامه دهند.
اوپک و متحدانش هفته جاری جدیدترین درخواست ترامپ برای افزایش تولید را نادیده گرفتند. این گروه که متشکل از ۱۵ عضو است به همراه روسیه و چند تولیدکننده دیگر ترجیح دادند همچنان به تصمیم قبلی خود پایبند مانده و میزان عرضه را به صورت تدریجی افزایش دهند.
دونالد ترامپ روز سه شنبه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلام کرد اوپک با بالا بردن قیمتهای نفت از بقیه دنیا کلاهبرداری میکند. ترامپ اوپک را برای افزایش قیمت نفت سرزنش کرد زیرا این گروه تولید خود را از ژانویه سال ۲۰۱۷ به منظور متعادل کردن بازار پس از ریزش شدید قیمتهای نفت، محدود کرد.
اوپک و متحدانش در پی کاهش بیش از حد پیش بینی شده تولید، در ژوئن توافق کردند تولید خود را به میزان حدود یک میلیون بشکه در روز افزایش دهند.
با اینهمه قیمتها از آن زمان همچنان بالا مانده و میانگین قیمت بنزین در آمریکا نزدیک ۲.۸۵ دلار در هر گالن مانده زیرا بازار منتظر روشن شدن تاثیر تحریمهای آمریکا علیه ایران است.
نفت برنت روز دوشنبه به بالای ۸۱ دلار در هر بشکه که بالاترین قیمت در حدود چهار سال گذشته بود، صعود کرد و این روند افزایشی در روزهای سه شنبه و چهارشنبه نیز ادامه یافت.
به گفته جان کیلداف، یکی از شرکای موسس شرکت "اگین کپیتال"، عامل اصلی افزایش اخیر قیمتها، بی تحرکی گروه اوپک پلاس در نشست روز یکشنبه بود. اوپک در عوض بیانیهای صادر کرد که در آن اعلام شد تولیدکنندگان به رصد بازار ادامه داده و تقاضای مشتریان را تامین میکنند اما هیچ جزئیاتی درباره چگونگی جبران کاهش اعضای ایران ارائه نداد.
وال استریت ژورنال گزارش کرده عربستان سعودی که بزرگترین صادر کننده نفت اوپک است، با کمبود عرضه گرید "عرب لایت" که محبوبترین گرید نفتی این کشور است رو به رو شده و این مسئله بازارها را متلاطم کرده است. طبق این گزارش، کمبود انواع خاصی از گریدهای نفتی در حال حاضر که صادرات نفت ایران کاهش یافته، شکل گرفته است.
خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی روز یکشنبه به شبکه سی ان بی سی گفت: بازارها امروز کاملاً متعادل شدهاند و عرضه فراوانی برای تامین نیازهای مشتریان وجود دارد.
با این حال اندرو لیپو، رئیس شرکت لیپو اویل آسوشیتس گفت: بازار با این ارزیابی موافق نیست و معامله گران نسبت به اظهارات اوپک مبنی بر آمادگی این گروه برای تامین تقاضا مطمئن نیستند.
وی گفت: پیام بازار به اوپک این است که بشکهها را به من نشان بده. بازار نگران است که شاید ظرفیت تولید شناور چندانی بر خلاف آنچه که اوپک تبلیغ میکند وجود ندارد و در نتیجه قیمتها به دلیل این دیدگاه بالاتر میرود.
او افزود: آنها نگران این هستند که تحریمها علیه ایران میزان قابل توجهی از عرضه به بازار را کاهش دهد. همزمان کاهش تولید نفت ونزوئلا نیز ادامه دارد؛ در حالیکه احتمال اختلال تولید در لیبی به دلیل ناآرامیهای داخلی بعید نیست. از نظر من قیمتها ممکن است همچنان به روند صعودی ادامه دهند مگر اینکه اوپک واقعا نشان دهد بازار را با دچار کمبود عرضه رها نخواهد کرد.
لیپو انتظار دارد قیمتهای نفت به بالای ۸۳ دلار در هر بشکه صعود کند و قیمتهای بنزین را حدود ۱۰ سنت در هر گالن افزایش دهد.
تامار اسنر، مدیر انرژی و نیرو در شرکت "نزدک کورپوریت سولوشنز" به شبکه سی ان بی سی گفت: تمایل اوپک برای افزایش تولید نیز زیر سوال قرار دارد. اگرچه سعودیها نگران هستند که قیمتهای بالا به تقاضا لطمه بزند اما افزایش قیمت نفت به آنها اجازه داده تدابیر ریاضتی منفور را کنار گذشته و در رکود بهتر تاب بیاورند. از سوی دیگر، عربستان سعودی به عنوان بزرگترین صادرکننده اوپک با وجود همکاری نزدیک رهبرانش با ایران برای منزوی کردن ایران، باید مراقب باشد استقلال خود را حفظ کند.