به گزارش پایگاه خبری راد ،علیاکبر ولایتی در تشریح نتایج سفر خود به مسکو در بخش خبری ۲۱ ابراز امیدواری کرد، دیدارهای انجام شده موجب تحکیم روابط دو کشور باشد.
وی با بیان این که در این سفر سه دیدار انجام شد، گفت: یک نوع دیدار دیپلماتیک بود که بعد از تسلیم پیام مقام معظم رهبری و رئیسجمهوری کشورمان به پوتین، گفتوگوهای مبسوطی در مورد روابط دوجانبه و همکاریهای منطقهای و بین المللی انجام شد.
مشاور رهبری در امور بینالملل اظهار کرد: اگر بخواهیم ارزیابی از روابط رو به رشد ایران و روسیه داشته باشیم، باید بگوییم آمارها از این رشد روابط بسیار گویا است. در چهار ماه نخست ۲۰۱۸ حجم مبادلات تجاری ایران و روسیه ۳۶ درصد افزایش داشته و همچنین در این مدت حجم مبادلات محصولات کشاورزی، چه آنهایی که در ایران تولید میشود و به روسیه میرود و چه برعکس، ۵۷ درصد افزایش داشته است.
ولایتی ادامه داد: طی سه سال گذشته ۶۰ سند همکاری و یادداشت تفاهم بین دو کشور امضا شده و تاکنون هم بر اساس توافق دو طرف، 30 درصد مبادلات تجاری با پول ملی یعنی روبل و ریال صورت گرفته و در واقع 30 درصد از نیاز دو طرف به ارز خارجی به ویژه دلار کاهش یافته است. بنای دو طرف این است که این درصد افزایش یابد و همین کار هم با چین انجام شود و مبنای مبادلات ما یوان و ریال باشد تا نیاز به ارز ثالث کمتر شود.
وی در ادامه گفت: چهار نیروگاه تولید برق به مقدار کامل ۱۴۰۰ مگاوات در بندر عباس تأسیس و در حال اجرا است؛ یعنی ۱۴۰۰ مگاوات به برق کشور با همکاری دوطرف افزوده شده است.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل یادآور شد: درخواست روسها این است که پل برقی بین ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه صورت گیرد تا در مواقع مختلف هر کدام از طرفین که نیاز به برق داشتند، از آن استفاده کنند.
ولایتی همچنین بیان کرد: بتونریزی واحد دوم نیروگاه هستهای که هزار مگاوات برق تولید میکند، در سه ماهه دوم ۲۰۱۹ انجام خواهد شد.
وی اظهار کرد: امضای توافق تجارت آزاد بین ایران و کشورهای اوراسیا (ارمنستان، بلاروس، روسیه، قزاقستان وقرقیزستان) انجام میشود و این امر در جهت تسهیل تعرفههای تجارت و گمرکی بین این چند کشور خواهد بود و نشاندهنده همکاری منطقهای ارزشمندی است.
وی با اشاره به مباحث انجام شده به منظور تقویت و توسعه کوریدور شمال-جنوب، گفت: در این رابطه پیشنهاد طرف روسی این است که الگوی برقی کردن راهآهن اینچهبرون- گرمسار که در حال شکلگیری است، به راهآهن بندرعباس- بافق- سرخس توسعه یابد و اگر این اتفاق رخ دهد، بخش مهمی از کوریدور پترزبورگ و چابهار تقویت میشود.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با بیان این که در مورد همکاریهای منطقهای در این سفر گفتوگوهای روشن و صریحی با پوتین داشته که در جهت تثبیت و تقویت این همکاریها بود، گفت: این گفتوگوها به شایعاتی که دشمنان جبهه مقاوت داشتند، خاتمه داد. بسیاری حرفهای بیمبنایی میگفتند که روسیه مخالف حضور ایران در سوریه است اما آنچه که از آقای پوتین شنیدیم، این بود که کماکان همکاری ایران و روسیه در منطقه ادامه مییابد.
وی اظهار کرد: در مورد مسأله سوریه نیز اجلاسی در تهران تشکیل میشود که رئیسجمهوری روسیه و اردوغان به تهران میآیند تا با مشارکت سه رئیسجمهور در مورد سوریه تبادل نظر کنند.
ولایتی تصریح کرد: در مورد دریای خزر نیز به زودی در پایتخت قزاقستان روسای پنج کشور حوزه دریای خزر گرد هم میآیند. یکی از مهمترین اهداف این نشست این است که به هیچ وجه به کشورهای خارج از حوزه دریای خزر اجازه داده نشود در این جای حساس حضور داشته باشند. آمریکا به دنبال این است که با برخی از کشورها در حوزه خزر قراردادهای نظامی داشته باشد اما ایران و روسیه مخالف حضور آمریکا هستند. در نتیجه، یکی از ویژگیهای مهم این گردهمایی در آستانه این است که قراردادهایی امضا شود که به هیچ وجه اجازه داده نشود نیروهای بیگانه حضور داشته باشند.
وی گفت: آمریکا به دنبال این است که از طریق قفقاز و ناتو پلی ایجاد کند اما این خواب آشفته آمریکاییها با مخالفت ایران و روسیه و سه کشور حوزه دریای خزر تعبیر نمیشود.
مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل ادامه داد: در حوزه بینالملل هم همکاری دو کشور ایران و روسیه در سازمان ملل و برجام ادامه مییابد و ایران و روسیه شانه به شانه همه همکاری میکنند.
وی در پایان درباره برنامه احتمالی خود در قبال چین گفت: فعلا برنامهریزی در این رابطه انجام نشده و متعاقبا اعلام میشود.