22:35 | سه شنبه 24 تير 1404
Research Analysis Debriefing Day

برچسب:

خط ریلی

چشم انداز ذوب آهن برای صادرات ریل به کشورهای منطقه
نماد برتر- مدیرعامل ذوب آهن با اشاره به انجام مذاکره برای تأمین ریل مورد نیاز سایر کشورهای منطقه گفت: چشم انداز مطلوبی برای صادرات این محصول استراتژیک دیده می شود.
دیگر ریل و واگن وارد نمی‌کنیم
نماد برتر- وزیر راه و شهرسازی گفت: همیشه اخباری بود که ریل و واگن وارد می‌کنیم اما امروز به لطف الهی تمام امکاناتی که در راه آهن کار می شود از ظرفیت داخلی است.
سفر ریلی به افغانستان، پس از سقوط کرونا
نماد برتر- در حالی که بر اساس وعده‌ها، خط ریلی خواف-هرات تا هفته آینده افتتاح می‌شود، برنامه‌ریزی‌ها برای راه‌اندازی سفرهای ریلی هرات-مشهد و هرات – تهران در حال انجام است تا در صورت حل مشکلات ناشی از شیوع کرونا این سفرها آغاز شود.
گام به گام به خودکفایی ناوگان ریلی کشور نزدیک می‌شویم
نماد برتر- معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیر عامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: با قوت گرفتن نهضت ساخت قطعات در کشور، گام به گام به خودکفایی ناوگان حمل و نقل ریلی نزدیک می‌شویم.
حرکت مترو هشتگرد از ساعت ۶
نماد برتر- بر اساس اعلام مدیر عامل شهر جدید هشتگرد از هفته آینده دو رام به مترو هشتگرد اضافه می شود و حرکت قطار از ۶ صبح خواهد بود.
جزئیات و علت تغییر سرمایه‌گذار راه‌آهن شلمچه_بصره  اعلام شد
نماد برتر- معاون ساخت و توسعه راه آهن بنادر و فرودگاه های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل از تغییر سرمایه گذار راه آهن شلمچه بصره و واگذاری اجرای این پروژه به یک بخش خصوصی خبر داد و گفت: با تغییر سرمایه گذار مسلماً سریع‌تر و بهتر می‌توانیم این پروژه را تمام کنیم که بازه زمانی پیش بینی شده برای آن دو ساله است.
ریل تا پایان سال به سنندج می‌رسد
نماد برتر- رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: قبل از پایان سال، سنندج هم به شبکه ریلی سراسری متصل خواهد شد.
چرا هندی‌ها از پروژه راه آهن چابهار- زاهدان کنار گذاشته شدند؟
نماد برتر- معاون ساخت و توسعه راه آهن، بنادر و فرودگاه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور اعلام کرد: دلیل کنار گذاشتن هندی‌ها از پروژه خط ریلی چابهار – زاهدان این بود که خود آنها پای کار نیامدند و نهایتا این پروژه با اعتبار ۳۰۰ میلیون یورویی صندوق توسعه ملی آغاز شده و امیدواریم تا پایان دولت به بهره برداری برسد.
تکمیل کریدور شمال-جنوب در انتظار تامین مالی+ جزییات
پایگاه خبری راد: مدیرعامل شرکت راه‌آهن اعلام کرد: برای تکمیل کریدور شمال-جنوب تفاهم‌نامه سه‌جانبه‌ای بین ایران، آذربایجان و روسیه امضاء شده و بر این اساس آذربایجانی‌ها ۷۰ درصد تامین مالی پروژه ریلی رشت-آستارا را برعهده گرفتند و زمان‌بندی و چگونگی انجام کار نیز بستگی به تامین مالی آن دارد.
کاهش سهم ریل از ترانزیت کالا به حدود ۱۰ درصد
پایگاه خبری راد: مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که سهم ریل از ترانزیت کالا به حدود ۱۰ درصد رسیده و با وجود کاهش این سهم در ماه‌های گذشته می‌توانیم آن را تا پایان امسال بهبود دهیم.
مذاکره ایران و ترکیه برای راه‌اندازی قطار تهران-استانبول
پایگاه خبری راد: مدیرعامل شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران از راه اندازی خط ریلی تهران-استانبول در آینده‌ای نه‌چندان دور خبر داد و گفت: مذاکرات در حال انجام است و با توجه به استقبال دو کشور، به نتیجه و اتمام رسیدن این پروژه به این بستگی دارد که مجری طرح، اعتبارات و جوانب مختلف آن را نهایی کند.
بهره‌برداری از راه‌آهن خواف‌–هرات تا پایان امسال/ افغانستانی‌ها منتظر سرمایه‌گذار
پایگاه خبری راد: خط ریلی حدود ۲۰۰ کیلومتری خواف–هرات در قالب چهار قطعه در حال احداث و تکمیل است که به گفته معاون ساخت و توسعه راه‌آهن، بنادر و فرودگاه‌های شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور؛ سه قطعه آنکه در تعهد ایران بوده تا پایان امسال به پایان می‌رسد.
دلارهایی که با تکمیل این خط آهن نصیب ایران می‌شود
پایگاه خبری راد: احداث خط ریلی رشت ـ آستارا به عنوان یک قطعه مهم از پازل کریدور شمال به جنوب می‌تواند کشورهای آسیای میانه را از طریق ایران به آب‌های آزاد متصل و منابع مالی خوبی را به ایران برساند.
مسیر جدید ریلی "ایران و ترکیه"
پایگاه خبری راد: راه‌اندازی قطار مسافری تهران - آنکارا و تهران - وان، برقراری قطار گردشگری بین ایران و ترکیه، توافقات تعرفه‌ای به منظور تعدیل تعرفه‌ها و ایجاد صرفه اقتصادی برای صاحبان بار، توافق در مورد حرکت واگن‌های CIS از طریق ایران به ترکیه و نیز شفاف‌سازی صورت‌های مالی دو کشور در حوزه ریلی؛ مهمترین مسائلی است که بین مسئولان راه‌آهن ایران و ترکیه مدنظر قرار گرفته است.
توافقات ایران و ترکیه در حوزه حمل و نقل
پایگاه خبری راد: وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که حوزه حمل و نقل به عنوان یک شریان اصلی در راستای تحقق هدف تبادل تجاری ۳۰ میلیارد دلاری در سال بین ایران و ترکیه گام برخواهد داشت.
صفحه قبل | صفحه بعد