به گزارش پایگاه خبری راد در حالی که نرخ دلار در روزهای گذشته به بالاترین حد خود رسیده بود، بازار رایانه و موبایل و برخی دیگر از کالاهای دیجیتالی و حتی فروشگاههای آنلاین هم تحت تاثیر این افزایش قرار گرفتند؛ به طوریکه برخی فروشگاههای خود را تعطیل کردند و برخی هم خرید و فروشی نداشتند. فروشگاههایی هم که همچنان اقدام به مبادله کالا میکردند، مدت زمان زیادی از افزایش نرخ دلار نگذشته، با این توجیه، قیمتهای خود را افزایش دادند.
اگرچه این افزایش نرخ دلار در مدت زمان کوتاهی رخ داد و همین موضوع باعث شد در پایان روز ۲۰ فروردین که قیمت دلار به ۶۰۰۰ تومان هم رسیده بود، جلسه فوقالعاده ستاد اقتصادی دولت برای مدیریت بازار ارز تشکیل شده و با تکنرخی شدن دلار، قیمت قانونی ۴۲۰۰ تومان اعلام شود؛ با این وجود تحلیلگران میگویند به نظر نمیرسد همان افزایش ناگهانی که موجب افزایش قیمت کالاهای دیجیتالی شده بود، با کاهش ناگهانی قیمت دلار، قیمت کالاها را به پیش از این نوسانات برگرداند.
در این راستا، میثم دادخواه - کارشناس حوزه مخابرات و فناوری اطلاعات - در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه اجناسی که با دلار وارد کشور میشوند، متاثر از افزایش قیمت دلار هستند، اظهار کرد: اگر قیمت دلار به ثبات برسد، بازار معمولا به حالت عادی برمیگردد اما وقتی روند صعودی باشد، شاید قسمتی از فروشندگان از این که کالای خود را بفروشند و دیگر نتوانند وارداتی به آن تعداد داشته باشد، نگران شوند و بنابراین از فروش کالا امتناع کنند. فروشنده میتواند کالایش را نفروشد و کسی نمیتواند او را مجبور به فروش کند. بازار باید با دموکراسی کنترل شود نه با دیکتاتوری.
وی درباره امتناع برخی از فروشندگان از فروش کالاهای دیجیتالی گفت: واقعیت بازار این است که نمیتوان از واردکننده و سرمایهگذاری که پولش را خوابانده و تجارت دارد، توقع داشت که وقتی دلار طی ۲۴ ساعت تقریبا ۱۰ درصد رشد میکند، جنسی که وارد کرده را بفروشد، زیرا تعهدی به کسی ندارد. درباره کالاهای مخابرات و دیجیتالی هم دولت نمیتواند توقع داشته باشد واردکنندهای که هیچ حمایتی از او نمیشود، اگر کالایش را با قیمت قبل از گرانی آورده، با قیمت فعلی بفروشد.
دادخواه با بیان اینکه وقتی یک جنس با قیمت روز دلار خریداری میشود، باید هنگام فروش هم با قیمت روز فروخته شود، تاکید کرد: قانون فروشندگان اپل این است که در بازار تا قبل از ساعت ۱۲، بار از انبارشان خارج نمیشود. ساعت ۱۲ که قیمت دلار مشخص میشود، با تماس گرفتن با صرافی و گرفتن قیمت دلار، گوشی تلفن همراه را در دلار ضرب و قیمت آن را مشخص میکنند و گوشی را میفروشند. بنابراین اینکه جنس چه زمانی خریداری شده، قبل یا بعد از افزایش قیمت دلار، ارتباطی ندارد.
این کارشناس حوزه مخابرات همچنین بیان کرد: زمانی که کنترل نرخ ارز غیرمنطقی و غیرمعقول است، نمیتوانیم از فروشندگان در کل بازار توقع داشته باشیم که آنها معقول کار کنند. در کل منطقی است که اگر دلار ۱۰ درصد گران شود، فروشندگان کالاها را درصد بیشتری گران کنند که اگر روز بعد دلار دوباره گران شد، بتوانند خود را دوباره به بازار واردات برساند.
وی در پایان با اشاره به کاهش نرخ دلار که در روزهای اخیر اتفاق افتاده است، خاطرنشان کرد: امیدواریم نرخ ۴۲۰۰ به سهولت در دسترس واردکنندگان قرار بگیرد و مستدام باشد، در این صورت میتوانیم شاهد کاهش نرخ در بازار نیز باشیم؛ اما با توجه به اینکه هنوز در کشور کالاهای زیادی وجود دارد که به صورت غیررسمی و قاچاق وارد میشوند، نمیتوان انتظار داشت دلار ۴۲۰۰ تومان در کوتاه مدت تاثیر خود را بگذارد.