به گزارش نماد برتر، بر اساس ابلاغیه ستاد تنظیم بازار به مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت)، وزارت جهاد کشاورزی، گمرک و اتحادیه مرکزی مرغداران میهن، رقابت شدید در بازار کشورهای همسایه و دمپینگ قیمت تجار ترکیه، منجر به کند شدن روند بازار و کاهش نرخ داخلی تخم مرغ شده اواخر مرداد جلسه کمیته رصد و پایش تنظیم بازار تخم مرغ با حضور مسئولان مربوطه برگزار شده و در آن مقرر شده که سازمان توسعه تجارت در کشورهای مقصد صادراتی از جمله عراق، افغانستان، عمان و قطر با برگزاری نشست با سازمانهای متناظر و انعقاد تفاهم نامه، شرایط بازار منطقه، وضعیت نیاز، قیمتهای صادراتی، فروش داخلی کشورهای مربوطه را شناسایی و بازار جدید صادراتی ایجاد کند.
همچنین از آنجایی که تجار کشور ترکیه با استفاده از خطوط مواصلاتی کشور ایران، اقدام به صادرات تخم مرغ از مسیر ایران به کشور عراق و دمپینگ قیمتی میکنند مقرر شد سازمان توسعه تجارت با برگزاری جلسات مشترک با وزارت راه و شهرسازی و گمرک جمهوری اسلامی موضوع ترانزیت و حداکثر کردن منفعت کشور در این مقوله را بررسی و در قالب گزارش جامعی از مقادیر و ارزش صادرات ایران به سایر کشورها از مسیر ترکیه و بالعکس را به دبیرخانه تنظیم بازار ارائه کنند.
با توجه به افزایش قیمت مکمل غذایی خوراک دام و طیور از سوی یکی از شرکتها نیز مقرر شد سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان با قید فوریت قیمتهای خوراک طیور اعلامی در سامانه مذکور را بررسی کند و در صورت مشاهده هرگونه تخلف برخورد قانونی صورت گیرد.
همچنین در این ابلاغیه به تأثیر بسیار مثبت میزان عوارض صادراتی تخم مرغ در مرداد ماه در کنترل افزایش قیمت تخممرغ در داخل و گزارش تشکلها و واحدهای تولیدی و صادراتی از کاهش قیمت صادراتی تخم مرغ ناشی از دمپینگ تجار ترکیه اشاره شده و گفته شده اتحادیه مرکزی مرغداران میهن متعهد شده قبل از شروع نیمه دوم سال و افزایش مصرف میزان، عوارض صادراتی موثر برای کنترل نرخ داخلی و اولویت داشتن مصرف کننده کشور بر سایر کشورها را با برآورد دقیق هزینهها و قیمتهای صادراتی ارائه کند. بنابراین ستاد تنظیم بازار در راستای حمایت از تولیدکنندگان عوارض صادراتی تخممرغ برای شهریورماه را مشروط به تعهد اتحادیه مرکزی مرغداران میهن برای جلوگیری از هرگونه کمبود احتمالی و نیز ثبات و رعایت قیمتهای مصوب درب مرغداری و مصرف کننده در سطح بازار، از ابتدای شهریور ماه ملغی و حذف کرد.
برنامهریزی برای صادرات ماهانه 8500 تن تخم مرغ
در این میان تبصره مدیریت تنظیم بازار و صادرات تخم مرغ پیرو درخواست کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی از ابتدای شهریور ماه مطابق تفاهم نامه تنظیم شده بین وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صمت و اتحادیه مرکزی مرغداران میهن، به این اتحادیه واگذار شد. همچنین برای ایجاد وحدت رویه و جلوگیری از تشتت آرا بخش خصوصی، مقرر شد اتحادیه مرکزی مرغداران میهن به عنوان نهاد متولی امر، ضمن برنامه ریزی صادرات در سقف هشت تا ۱۰ درصد مازاد تولید ماهانه اعلامی (تولید ماهانه ۸۵ هزار تن و مازاد تولید حداکثر ۸۵۰۰ تن) هرگونه اختلاف نظر میان آن مجموعه را با شفاف سازی روند صادرات برطرف کند.
در این ابلاغیه یک تبصره هم مبنی بر اینکه صادرات تخممرغ با اولویت واحدهای تولیدی داخل و با مد نظر قرار دادن میزان مشارکت آنها در تنظیم بازار و سهمشان در تولید، مستقیماً توسط واحد تولیدی و یا با انتخاب مباشر توسط سایر تولیدکنندگان توانمند خواهد بود، در نظر گرفته شده است.
هشتم تیرماه سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان قیمت هر شانه تخم مرغ ۳۰ عددی بسته به وزن آن را حدود ۲۰.۰۰۰ تومان تعیین کرد، البته قیمت هر شانه تخم مرغ در تیرماه به بیش از ۳۰ هزار تومان هم رسید که موجب شد صادرات این محصول برای مدتی متوقف شود. البته عوارض صادراتی، هر کیلوگرم تخم مرغ تا پایان مردادماه ۴۰۰۰ تومان تعیین شده بود.