به گزارش پایگاه خبری راد، زمانی واردات بنزین به معنای واقعی قطع میشود که کشور به صادر کننده بنزین تبدیل شده باشد و شاهرگ تحقق این هدف بهره برداری کامل از پالایشگاه ستاره خلیج فارس خواهد بود.
ساخت پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در سال ١٣٨٥ کلید خورد، اما تحریمها گریبان این پالایشگاه را گرفت و ساخت آن در دولتهای نهم و دهم در دوران تحریم به دلیل نبود تجهیزات و سرمایه کافی به کندی پیش رفت. پس از برجام اجرای این طرح پالایشی شتاب گرفت و برخی واحدهای آن نظیر واحد تقطیر نیز در سال ٩٥ به بهره برداری رسید.
با بهرهبرداری کامل از پالایشگاه ستاره خلیج فارس، علاوه بر اینکه ایران از نظر تامین بنزین مورد نیاز کشور خودکفا می شود، به صادرکننده بنزین نیز تبدیل خواهد شد. فاز یک این طرح به همراه واحدهای یوتلیتی، مخازن و جانبی ۱۰ اردیبهشت ماه امسال با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری و اکنون تولید مستمر رسیده است.
قرار است با راهاندازی کامل این پالایشگاه روزانه ٣٦٠ هزار بشکه معیانات گازی از طریق خط لوله از عسلویه به این پالایشگاه منتقل شود و بدین ترتیب روزانه٣٦ میلیون لیتر بنزین، ١٤ میلیون لیتر گازوییل و سه میلیون و ٣٧٠ هزار لیتر سوخت جت به میزان تولید فرآورده های نفتی کشور اضافه شود.
بر اساس این گزارش، برآوردهای انجام شده حاکی از آن است که راهاندازی فاز سوم پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس به سرمایه ایی کمتر از ۱۰۰ میلیون یورو نیاز دارد. در حال حاضر پالایشگاه ستاره خلیج فارس به تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ رسیده است و قرار است فاز دوم این پالایشگاه برای تولید زودهنگام آماده شود. سهم پالایشگاه ستاره خلیج فارس در افزایش تولید بنزین کشور بسیار مهم است. این پروژه با راهاندازی فاز دوم به درآمد خوبی خواهد رسید که می تواند سرمایه راه اندازی فاز بعدی را تامین کند.
آخرین میزان تولید و واردات بنزین کشور
میانگین واردات بنزین در هشت ماه امسال روزانه ١٣ میلیون لیتر بوده است که قسمت اعظمی از این واردات در ۲ ماه اخیر، صرف افزایش حجم ذخیرهسازیهای راهبردی شده است.
در حال حاضر تولید بنزین کشور حدود ۷۸ میلیون لیتر در روز است. اگر تولید بنزین به طور میانگین ۷۵ میلیون لیتر در روز در نظر گرفته شود، قادر خواهیم بود مصرف داخلی بنزین که حدود ۷۵ میلیون لیتر (در ۶ ماه دوم سال) است را پوشش دهیم در حال حاضر در پالایشگاههای اراک، تبریز، اصفهان و ستاره خلیج فارس بنزین یورو ۴ تولید میشود، روزانه ظرفیت تولید حدود ۴۱ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ در این پالایشگاه ها وجود دارد که حدود ۲۳ میلیون لیتر آن در کلانشهرهای کشور توزیع میشود.
میانگین مصرف بنزین به دلیل آغاز فصل سرما و کاهش مسافرتها در ۶ ماه دوم همیشه کمتر از ۶ ماه نخست سال است. میانگین مصرف بنزین کشور در ۶ ماه ابتدایی امسال ۸۱,۷ میلیون لیتر در روز بوده که این مقدار در ۶ ماه دوم به روزانه ۷۵ میلیون لیتر کاهش پیدا کرده است.البته از آنجایی که اقدامهایی نظیر تعمیرات اساسی پالایشگاهها باعث کاهش تولید بنزین در کشور میشود تولید ۷۸ میلیون لیتری به معنای نبود نیاز به واردات بنزین نیست. زمانی واردات بنزین به معنای واقعی قطع میشود که کشور به صادر کننده بنزین تبدیل شده باشد.
طبق بررسیهای انجام شده، با راهاندازی فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس، تولید بنزین کشور به وضع پایداری دست خواهد یافت. البته رشد مصرف سالانه که حدود ۶ تا ۷ درصد پیش بینی شده در به تحقق پیوستن این موضوع تاثیر نیست.