16:08 | پنجشنبه 8 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
دلیل افزایش قیمت مرغ چیست؟!

1397/10/04 13:00

دلیل افزایش قیمت مرغ چیست؟!

پایگاه خبری راد: در حالیکه قیمت مرغ به یکباره به حدود ۱۴ هزار تومان در هر کیلوگرم رسیده است، کارشناسان معتقدند افزایش قیمت نهاده‌های دامی و کاهش سرانه تولید دو عامل اصلی هستند که موجب رشد نجومی قیمت گوشت سفید می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری راد به نقل از ایسنا،  این کارشناسان معتقدند توجه بخش مدیریتی به منظور افزایش بهره‌بری، کاهش ضریب تبدیل و توجه به فاکتورهای مدیریتی، کاهش هزینه‌ها و کمک به تولید و تولیدکننده در مازندران را در پی خواهد داشت و این امر به کاهش قیمت مرغ می‌انجامد.

کارشناسان معتقدند افزایش قیمت نهاده های دامی و کاهش سرانه تولید دو عامل اصلی هستند که موجب رشد نجومی قیمت گوشت سفید می شود، دو عاملی که در کنار عدم مدیریت درست بر این امر، موجب شده است امروز، قیمت هر کیلوگرم مرغ به ۱۴ هزارتومان برسد.

افزایش هزینه تولید گوشت سفید افزایش قیمت نهاده‌های دامی

حسین کیهانی، رئیس هیئت مدیره اتحادیه کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان کشور با بیان اینکه افزایش قیمت نهاده‌های دامی هزینه تولید گوشت سفید را بسیار افزایش داده است، اظهار کرد: وقتی مرغدار ذرت را  کیلویی هزار و ۵۰۰ تومان خریداری می‌کند و قیمت جوجه یک روزه از هزار تومان به 3000 تومان می رسد یقیناً مرغدار را مجبور به افزایش قیمت می‌کند.

وی، عمده نهاده‌های مورد نیاز مرغداری های کشور را وارداتی دانست و تصریح کرد: هم اکنون سویا به کیلویی ۲۵۰۰ تومان رسیده که با کرایه حمل از بنادر جنوبی به مازندران افزایش سرسام‌آور هزینه تولید را به همراه دارد.

رئیس هیئت مدیره اتحادیه کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان کشور در ادامه سخنانش به افزایش کرایه حمل نهاده ها از بنادر جنوبی کشور اشاره کرد و گفت: کرایه حمل علوفه از بنادر جنوبی به شمال کشور سه برابر شده، قیمت ۱۱۰ تومانی محموله ارسالی  ۲۷۰ تومان در هر کیلو رسیده است.

مدیرعامل شرکت تعاونی تامین نیاز کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان مازندران با بیان این که دولت اعلام کرده وارد کننده باید نهاده های دامی مثل ذرت را ۱۲۰۰ تومان بفروشد، اظهار کرد: وارد کننده روی فاکتور، ذرت را به همین مقدار می‌فروشد اما مبلغی را پشت فاکتور دریافت می‌کند.

کیهانی در ادامه سخنانش افزود: ریز مغذی ها و ویتامین ها به چندین برابر قیمت افزایش پیدا کرده که خارج از توان پرداختی تولیدکنندگان است.

* کاهش تولید عامل اصلی افزایش قیمت این روزهای مرغ

علی ابراهیمی مدیرکل پشتیبانی امور دام مازندران با بیان اینکه افزایش یکباره قیمت مرغ صرفاً مربوط به افزایش قیمت نهاده‌ها نیست، گفت: کاهش تولید در مرغداری ها موجب شده تا قیمت این محصول در بازار افزایش پیدا کند.

وی با بیان اینکه مازندران کاهش تولید نداشته است، خاطرنشان کرد: کاهش تولید گوشت سفید مربوط به مرغداری کشور بوده که عواملی همچون سرما و بیماری‌های فصل سرما موجب تلفات و کاهش تولید شده که در قیمت این محصول تاثیر گذاشته است.

مدیرکل پشتیبانی امور دام مازندران با اشاره به توزیع مرغ منجمد در بازار گفت: از ۱۰ روز پیش شروع به توزیع مرغ منجمد با نرخ مصوب ۸ هزار و ۹۰۰ تومان کرده‌ایم تا قیمت مرغ گرم تعدیل یابد.

ابراهیمی با بیان اینکه این ماه افزایش تولید در مرغداری ها رقم خواهد خورد، اظهارکرد: با توجه به آمارهای موجود از مرغداری های کشور، در این ماه با افزایش تولید در مرغداری ها قطعاً قیمت مرغ کاهش پیدا می کند.

این مسئول افزایش قیمت جوجه یک روزه از هزار تومان به ۳۰۰۰ تومان را دلیلی بر کاهش تولید جوجه یک روزه دانست و بیان کرد: میزان تولید جوجه مادر در اردیبهشت ماه امسال یک میلیون و ۳۰۰ هزار قطعه بود که چرخه ۷ ماهه آن برای تولید جوجه گوشتی نشان می‌دهد که در دی و بهمن ماه ۱۲۰ میلیون قطعه جوجه گوشتی خواهیم داشت از این رو قطعاً قیمت گوشت سفید به زیر ۱۰ هزار تومان خواهد رسید.

وی با بیان اینکه برای تامین گوشت سفید، نیاز کشور به جوجه ریزی ۱۰۰ میلیون قطعه‌ای در ماه است، تصریح کرد: اگر تولید مرغ در مرغداری‌های کشور از این مقدار کمتر شود، با افزایش تقاضا، افزایش قیمت خواهیم داشت. جوجه‌ریزی ماه قبل در واحدهای مرغداری ۹۰ میلیون قطعه بود که نیاز بازار را تامین نمی‌کند و قیمت را افزایش داده است.

تشریح عوامل افزایش قیمت مرغ

اسدالله تیموری، رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری نیز با اشاره به اینکه سه عامل را می‌توان دلیل اصلی افزایش قیمت مرغ دانست، اظهار کرد: افزایش بیش از اندازه قیمت نهاده‌ها در بخش خوراک، دارو و غیره، افزایش قیمت جوجه یک‌روزه و هزینه های سربار این صنعت از دلایل اصلی قیمت مرغ بوده است.

وی با بیان اینکه برای کاهش قیمت مرغ، باید در تولید محصولاتی که بتواند در این زنجیره استفاده شود به عنوان جایگزین‌های سویا که علت اصلی افزایش نهاده در این فرآیند است، کار تحقیقی و پژهشی انجام دهیم، تصریح کرد: تکمیل زنجیره‌های این صنعت در قالب زنجیره‌های بزرگ تولیدی می‌تواند موجب کاهش قیمت مرغ در مازندران باشد.

رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه تشکیل زنجیره‌های بزرگ می‌تواند به این امر کمک کند، ادامه داد: یکی از دلایل پنهانی که موجب افزایش قیمت مرغ می‌شود این است که واحدهای تولیدی‌ در این استان کوچک‌اند و هزینه‌های سربار و خدمات در نهایت قیمت این محصول را افزایش می‌دهد.

تیموری در پاسخ به این سوال که وجود صنایع تبدیلی در مازندران که قطب تولید کننده گوشت سفید است تا چه میزان می‌تواند در کاهش قیمت مرغ و محصولات دام و طیور کمک‌کار باشد، تصریح کرد: با نگاهی که امروزه در دنیا تحت عنوان کشاورزی پایدار وجود دارد هیچ محصول دور ریختنی وجود ندارد اما متاسفانه به دلیل نبود صنایع تبدیلی و وابسته در مازندران نمی‌توان از ضایعات گوشت، پودر خون، ضایعات استخوانی و کود این دام‌ها استفاده کرد.

وی افزود: به دلیل اینکه این زنجیره کامل در کشور به ویژه در مازندران وجود ندارد، درآمدی نیز از این بخش نصیب تولید کننده نمی شود که این امر خود بتواند بخشی از هزینه‌ها را جبران کرده و در کاهش قیمت نهایی محصول کمک‌کار باشد.

رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری به کاهش تولید مرغداری‌ها، اشاره و خاطرنشان کرد: یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت کنونی، نامناسب بودن شرایط اقتصادی تابستان گذشته برای بخش تولید مرغ گوشتی بوده است.

تیموری در ادامه با اشاره به اینکه عمده‌ترین دلیل افزایش قیمت کنونی مرغ، جوجه‌ریزی، کشش بالای تولید آن و توجه تولیدکننده به بازار شب عید است، گفت: در حال حاضر دامپروران از تمام ظرفیت خود برای این امر استفاده می کنند که در نهایت به یکی از اصلی‌ترین دلایل افزایش قیمت مرغ تبدیل می شود.

وی افزود: همچنین با افزایش قیمت نهاده‌ها و مشکلاتی مانند حمل و نقل، دسترسی تولیدکنندگان به اقلام خوراکی و نهاده ها دشوار شد و کارخانجات نیز برای تهیه خوراک دام با مشکل رو به رو شدند در نهایت به کمبود تولید انجامید و این کاهش تولید، موجب افزایش قیمت نهایی می شود.

رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا با اصلاح طیور می‌توان به افزایش تولید و کاهش قیمت مرغ امیدوار بود، تصریح کرد: اصلاح دام و طیور برای رسیدن به این سطح از بهره‌بری که موجب افزایش طیور و کاهش قیمت آن باشد، سال‌ها به طول می‌انجامد.

تیموری افزود: برای بخش طیور در کشور، کارهای تحقیقاتی فراوانی انجام شده است اما آنچه در کوتاه مدت باید مورد توجه قرار بگیرد این است که باید بخش مدیریتی بهبود یابد تا با افزایش بهره‌بری، کاهش ضریب تبدیل و توجه به فاکتورهای مدیریتی، کاهش هزینه‌ها را تنظیم کرده تا به تولید و تولیدکننده در مازندران کمک کرد.

* صادرات جوجه یکروزه و تاثیر آن در کمبود تولید داخل

به گزارش ایسنا مازندران، چند ماه گذشته به یکباره قیمت جوجه یک روزه کاهش زیادی پیدا کرد و به هزار تومان در هر قطعه رسید، هزینه تولید جوجه یک روزه برای واحدهای تولیدی ۱۸۰۰ تومان بود و ادامه این روند نگرانی تولیدکنندگان این بخش تولیدی را به وجود آورد از این رو انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه کشور تصمیم گرفت که بخش قابل توجهی از تولیدش را صادر کند، این صادرات موجب کاهش تولید داخل و افزایش یکباره قیمت مرغ در اواخر آذر ماه و ابتدای دی ماه شد.

فقط در مازندران تاکنون ۲ میلیون قطعه جوجه یک روزه به کشورهای اطراف صادر شده است که در مقیاس کشوری این میزان به بیش از ۱۲ میلیون قطعه می رسد که دقیقا آمار ۹۰ میلیون قطعه ای جوجه ریزی در مرغداری های کشور نشان از تاثیر کمبود ۱۰ میلیون قطعه ای مرغ گوشتی و افزایش قیمت آن در بازار دارد؛ هر چند افزایش سرسام آور قیمت نهاده های دامی تاثیرگذار بوده است اما بسته به آمارهای موجود، کاهش تولید در مرغداری‌ها به دلیل کمبود جوجه یک روزه و تلفات در فصل سرما، می‌تواند دلیل اصلی افزایش قیمت مرغ به بالای ۱۴ هزار تومان باشد.