14:27 | پنجشنبه 8 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
آغاز به کار سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه

1397/09/29 05:16

آغاز به کار سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه

پایگاه خبری راد: سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه امروز ۲۸ آذرماه در مرکز همایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی آغاز به کار کرد.

به گزارش پایگاه خبری راد،  در این کنگره که با حضور دکتر رییسی معاون بهداشت وزیربهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر رزاز دبیر اجرایی این کنگره و جمعی از اساتید حوزه تغذیه برگزار شد، دکتر تیرنگ نیستانی دبیر علمی کنگره اظهار کرد: موضوع اصلی این کنگره تغذیه پایدار برای زندگی شاد و فعال است.


وی با تاکید بر اینکه رشد جمعیت بشر در کره زمین، منابع غذایی پایدارتری را می طلبد، یادآور شد: وقوع بلایا که گاه رد پای مداخلات نابخردانه انسان ها در آن دیده می‌شود، مانند مهاجرت های ناشی از جنگ، شرایط تغذیه را سخت تر می‌کند.

دبیر علمی سومین کنگره بین‌المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه ایران افزود: چنین عواملی موجبات ناامنی غذایی را در جوامع بشری فراهم می‌کند.

دکتر نیستانی در ادامه بر ضرورت بازنگری بنیادین فکر بشر در خصوص تامین غذا و الگوهای مصرف غذایی جهت تأمین تغذیه پایدار تاکید کرد.

وی با بیان اینکه امید، انگیزه بخش کمک به سلامت تغذیه ای به عنوان حق طبیعی همه انسان ها است، گفت: امیدوارم این کنگره برای همه فرخنده باشد و همه شرکت کنندگان در پایان با خاطرات خوش و دانش بروز شده این کنگره را ترک کنند.

چاقی و اضافه وزن گریبانگیر ۲۳ درصد از مردم کشور

در بخش دیگری از این مراسم، دکتر علیرضا رییسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: ۲۳ درصد مردم کشور ما  دچار چاقی و اضافه وزن هستند، این عدد بالایی است و از طرفی گسترش و اشاعه  فرهنگ غذایی ناسالم و ترویج استفاده از فست فودها زنگ خطر و هشدار جدی است که باید از سوی مسئولان و مردم بیش از پیش به آن توجه شود.  


وی با اشاره به این مطلب که بهبود و اصلاح سبک زندگی مردم لازمه ارتقای سلامت در جامعه است گفت: خبر خوب این است که بیش از ۷۰ درصد از بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت و دیابت تیپ دو از طریق اصلاح سبک زندگی قابل پیشگیری و کنترل است. ۳۰ درصد سرطانها نیز با روشهای اصلاح تغذیه قابل کنترل هستند، بنابراین تغییر ذائقه مردم  در جامعه و از داخل خانه ها ایجاد شده و برای اصلاح آن باید سبک زندگی مردم را بهبود داد و این لازمه ارتقای سلامت در جامعه است.

در بخش دیگری از این مراسم، دکتر محمد آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: برای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افتخار بزرگی است که میزبان این دوره از همایش است. بحث تغذیه یکی از مهم ترین مسائل در همه کشورها از جهت توسعه ملی و سلامت است.

وی دسترسی فیزیکی به غذا، دسترسی اقتصادی به غذا، سواد و فرهنگ تغذیه و تامین سلامت غذا را چهار بعد تغذیه عنوان کرد و افزود: به طور خاص در حوزه سلامت دو بعد سواد تغذیه و تامین سلامت غذا از وظایف وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی است.

چاقی در ده سال گذشته پنج و نیم برابر شده است

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه چاقی در کشور در طول ده سال گذشته پنج و نیم برابر شده است، افزود: سوء تغذیه دو طیف دارد، سوءتغذیه ناشی از کمبود دریافت انرژی، پروتئین و سایر مواد لازم و سوءتغذیه ناشی از اضافه دریافت غذا که منجر به چاقی می شود. چاقی در کشور در طول ده سال گذشته پنج و نیم برابر شده است.

بیماری های غیر واگیر بیشترین علت مرگ و میر را به خود اختصاص داده است

رئیس سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه با بیان اینکه بیماری های غیر واگیر بیشترین علت مرگ و میر را به خود اختصاص داده است، گفت: دیابت، فشارخون، سکته های مغزی و قلبی، پوکی استخوان، نارسایی های کلیوی و بسیاری از سرطان ها مانند سرطان پستان به عوامل تغذیه ای نسبت داده می شوند و غذا در مرگ و میرهای ناشی از آن تاثیر جدی دارد.

مصرف روزانه نمک و شکر در کشور، دو برابر میزان توصیه شده سازمان بهداشت جهانی است

دکتر آقاجانی با اشاره به اینکه تغییر الگوهای غذایی از فرم سنتی به صنعتی در خانواده ها مسئله بسیار مهمی است، یادآور شد: میزان مصرف روزانه نمک در کشور در ازای هر نفر ۹.۱۰ گرم و دو برابر میزان توصیه شده سازمان بهداشت جهانی است.

وی ادامه داد: میزان مصرف روزانه شکر در ازای هر نفر نیز ۷۰ گرم است، درحالی که میزان توصیه شده سازمان بهداشت جهانی ۴۰ گرم است و بسیار مهم است که میزان استفاده از این عناصر در تولید مواد غذایی مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

رئیس سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه در ادامه یادآور شد: در جریان اجرای طرح تحول سلامت، برنامه تغذیه در مراکز جامع سلامت برای اولین بار توسط کارشناسان تغذیه به برنامه DHC  اضافه شد و کارشناسان در این مراکز خصوصا حاشیه شهرها که از خدمات اجتماعی محروم اند فعالیت کردند.

دکتر آقاجانی افزود: در این برنامه کارشناسان برنامه های آموزشی – پیشگیرانه را برای سنین مختلف اجرا می کنند و در مدارس و مهد کودک ها آموزش می دهند و برنامه های مکمل غذایی را برای گروه های سنی اجرا می کنند.

اصلاح غذا و فرهنگ تغذیه از مهم ترین برنامه ها برای کنترل بیماری های غیرواگیر

وی با بیان اینکه برنامه پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر یکی دیگر از برنامه‌های طرح تحول سلامت است، توضیح داد: برای کاهش بیماری های غیر واگیر و کاهش مرگ و میر زودرس ناشی از بیماریهای غیرواگیر اهدافی را تنظیم کرده ایم که بحث اصلاح غذا و فرهنگ تغذیه از مهمترین موارد آن است.

وی ادامه داد: برای کنترل بیماریهای غیر واگیر و کاهش مرگ های زودرس ناشی از بیماریهای غیرواگیر اهدافی را تنظیم کرده‌ایم که بحث اصلاح غذا و فرهنگ تغذیه از مهمترین موارد آن است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: از اتفاقاتی که در راستای طرح تحول نظام سلامت رخ داد، بحث خدمات تغذیه است که برای اولین بار ۱۰ خدمت تغذیه در کتاب ارزشهای نسبی سلامت جمهوری اسلامی ایران درج شد و از سوی دولت به رسمیت شناخته و تعرفه گذاری شد. این خدمات در کتاب ارزش نسبی ستاره دار نیستند، به این معنی که سازمانهای بیمه گر پایه باید این خدمات را پوشش دهند.

وی در ادامه با اشاره به وجود مشکلاتی در این باره از سوی سازمان‌های بیمه گیر، به نقش دانشگاه علوم پزشکی در حوزه تغذیه و صنایع غذایی کشور اشاره کرد و گفت: از سال۱۳۴۰ انیستیتو تغذیه ای در کشور راه اندازی شد و هم اکنون این مرکز به عنوان همکار سازمان بهداشت جهانی فعالیت می‌کند و برنامه‌های متعدد علمی را اجرا می کند؛ برنامه مراقبت ملی غذا و تغذیه، برنامه ملی کوهورت رابطه غذا با بیماریهای مزمن، برنامه ملی پایش عوامل خطر تغذیه ای در غذاهای صنعتی، برنامه ملی الگوی مصرف مواد غذایی و برنامه ملی تدوین جدول ترکیبات مواد غذایی و چندین برنامه دیگر انیستیتو تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی که از دیرباز در حوزه تغذیه کشور تاثیرگذار بوده است در زمینه مواد غذایی فعال است.

دکتر آقاجانی توضیح داد: در حوزه آموزش و تربیت متخصصان هم دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی از سال ۱۳۴۰ کارشناسانی را برای این حوزه تربیت کرده است. خوشبختیم که این دانشگاه موفق شده است ۵۵۰۰ نفر در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا برای عرصه خدمات سلامت و همینطور عرصه آموزش و پژوهش در حوزه پژوهش نیروهای متخصص تربیت کند.

اجرای برنامه "جامع سلامت غذا کشور" توسط دانشگاه از سال ۱۳۹۳

وی به اجرای برنامه ویژه "جامع سلامت غذا کشور" از سال  ۱۳۹۳ توسط مرکز تحقیقات سلامت غذای دانشگاه و با مشارکت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان غذا و دارو اشاره کرد و گفت: این برنامه طی چهار فاز چهار ساله(۱۶ سال به طول خواهد انجامید)  با سه محور اساسی توانمند کردن آزمایشگاههای مواد غذایی برای شناسایی سموم و آلاینده های مواد غذایی، ارتقای کیفیت و سلامت غذا و همینطور ارتقای فرهنگ تغذیه اجرا می شود.

رئیس سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه ادامه داد: در فاز اول این برنامه توانمند کردن آزمایشگاههای مواد غذایی در کشور با سه کشور هلند، اتریش و مجارستان هدف قرار گرفت و قراردادهای علمی با این کشورها با هدف برگزاری دوره های آموزشی مشترک، اعزام دانشجو و استاد و انتقال تکنوولوژی شناسایی سموم در مواد غذایی منعقد شد و اتفاقات خوبی در این زمینه رخ داد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: بیومانیتورینگ مو برای مواجهه با ۴۰۰ نوع از آفت کش ها برای اندازه گیری میزان مواجهه انسان با این آفت کش ها، روش شناسایی سریع هشت گروه آلاینده ها و همچنین روش شناسایی همزمان آنتی بیوتیک ها در مواد غذایی پایه گذاری شد و همینطور روش سه گروه از آلاینده های پایدار آبی در غذا در این فاز به انجام رسید.

وی ادامه داد: همچنین کارگاه‌های متعدد آموزشی، آزمایشگاههای مواد غذایی در کشور برای ارتقاء توانمندی آزمایشگاههای مواد غذایی انجام شده است که امیدواریم این روند ادامه یابد و این تحقیقات بتواند در راستای سالم سازی غذایی که مردم مصرف می کنند موثر باشد .

بر اساس گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر آقاجانی در پایان با ابراز امیدواری جهت مفید واقع شدن این کنگره در راستای ارتقای سطح دانش غذا و تغذیه یادآور شد: البته تامین سلامت غذا در گروی فعالیت بسیاری از ارگانها و وزارت خانه ها، سازمانهای دولتی و مردمی است که امیدوارم با همدلی در این حوزه ایجاد شده بتوانیم سلامت غذای مردم را تضمین کنیم.

بنابراین گزارش، سومین کنگره بین المللی و پانزدهمین کنگره ملی تغذیه از امروز ۲۸ آذر ماه، تا روز جمعه ۳۰ آذر ماه در سالن همایش‌های بین المللی ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است.

برچسب ها:

تغذیه ،وزارت بهداشت