10:04 | پنجشنبه 8 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
 آیا استاندارد ذرت‌های وارداتی چالش برانگیز است؟!

1397/09/25 14:58

آیا استاندارد ذرت‌های وارداتی چالش برانگیز است؟!

پایگاه خبری راد: تعیین حد مجاز توکسین‌ها در ذرت‌های وارداتی و تاثیر آن بر سلامت دام، انسان و شیرهای تولیدی، موضوعی است که درباره آن بین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت جهاد کشاورزی اختلاف نظر وجود دارد.

به گزارش پایگاه خبری راد، تعیین حد مجاز توکسین‌ها در ذرت‌های وارداتی به عنوان مواد زیان‌آوری که توسط ارگانیسم‌های زنده از جمله حیوانات، گیاهان، باکتری‌ها و قارچ‌ها تولید می‌شوند به یکی از موضوعات بحث برانگیز بین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد ایران تبدیل شده و در حالی‌که وزارت بهداشت معتقد است حد مجاز PPB برای ذرت‌های وارداتی باید از ۲۰ به ۵ کاهش یابد اما وزارت جهاد کشاورزی این حد مجاز را مناسب می‌داند و همین مسئله به عنوان یکی از مباحث مورد بررسی این سه دستگاه در دستور کار قرار گرفته است.

اهمیت مسئله ناشی از به خطر افتادن سلامت دام، انسان و شیر تولیدی است که در اثر مصرف ذرت‌های وارداتی رخ خواهد داد. زمانی که دام از این محصولات به عنوان خوراک استفاده می‌کند، افلاتوکسین B۱  تولید شده و در نهایت به افلاتوکسین M۱ در محصولات بعدی از جمله شیر دام به عنوان خوراک انسان تبدیل می‌شود.

روز گذشته مهدی حجتی - وزیر جهاد کشاورزی - درباره میزان حد مجاز توکسین‌ها در ذرت‌های وارداتی بیان کرد که این مسئله توسط دستگاه‌های ذی ربط از جمله وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید مورد بحث کارشناسی بیشتری قرار گیرد.

وی  همچنین خاطرنشان کرد که در جهت سلامت و استانداردسازی محصولات واسطه‌ای و نهاده‌های وارداتی و تولیدی داخل کشور مسائل با حساسیت ویژه‌ای در حال پیگیری است و امیدواریم محصولات سالم‌تر و منطبق‌تری با استانداردهای بین‌المللی تولید کنیم و با در نظر گرفتن نظارت‌های لازم اگر نارسایی در این زمینه وجود دارد، شناسایی و محصولات مربوطه از مدار تولید حذف شوند.

وزیر جهاد کشاورزی در مورد چالش به وجود آمده در خصوص استاندارد ذرت تصریح کرد، این‌که حد مجاز توکسین‌ها در ذرت‌های وارداتی چقدر باشد مسئله‌ای است که باید مورد کار کارشناسی بیشتر قرار گیرد.

حجتی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مربوط به این‌که آیا سخت‌گیرانه بودن استانداردهای مربوط به نهاده‌های وارداتی مشکلی را برای واردات ایجاد کرده که وزارت جهاد کشاورزی معتقد است این استانداردها بالاست؟ تاکید کرد که من نمی‌گویم این مسئله مشکلی جدی ایجاد کرده است اما باید تفاهم کنیم و اطلاعات را تکمیل نماییم و علاوه بر مقررات و استانداردهایی که در سایر کشورهای دنیا ملاک قرار داده شده، باید مقتضیات کشور هم دیده شود و پس از آن تصمیم نهایی را اتخاذ کنیم.

این در حالی است که نیره پیروزبخت - رییس سازمان ملی استاندارد ایران - در پاسخ به سوال مبنی بر این‌که آیا استاندارد ذرت‌های وارداتی یا شیرهای تولید داخل با چالشی مواجه است که اختلاف نظر بین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با وزارت جهاد کشاورزی به وجود آمده است؟ تصریح کرد: در مورد شیر خیلی مسئله‌ای نداریم اما در خصوص ذرت قرار است کار کارشناسی بیشتری صورت گیرد. وزارت جهاد کشاورزی کنترل‌های لازم را در مورد شیر خام انجام می‌دهد و سازمان ملی استاندارد نیز در واحدهای تولیدی کنترل‌های لازم را بر شیرهای تولیدی واحدها مدنظر قرار می‌دهد.

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که آیا ملاک، استانداردهای اتحادیه اروپاست یا استانداردهای دیگری ملاک عمل است؟ بیان کرد: استانداردهای روز اروپا می‌تواند ملاک عمل ما باشد اما با توجه به شرایط داخلی نیاز به تغییرات جزئی وجود دارد که با نظر سایر دستگاه‌ها اعمال خواهد شد.

حال باید منتظر ماند و دید که آیا حد مجاز PPB در ذرت‌های وارداتی کماکان ۲۰ در نظر گرفته خواهد شد یا این حد مجاز به دلیل حساسیت‌هایی که در بخش سلامت دام، انسان و شیرهای تولیدی وجود دارد پس از کارشناسی صورت گرفته و تبادل نظر بین وزات جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و نیز سازمان ملی استاندارد ایران؛ کاهش خواهد یافت؟ سوال دیگر این است که در حالی‌که اتحادیه اروپا این حد مجاز را ۲۰ PPB در نظر گرفته است چرا برخی کارشناسان معتقدند این حد مجاز باید در ایران کاهش یافته و نزدیک به کشورهایی شود که حد مجاز این استاندارد را ۵ لحاظ کرده‌اند؟