09:10 | پنجشنبه 8 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
روزجهانی ایدز با شعار وضعیت خودت را بشناس!

1397/09/10 21:16

روزجهانی ایدز با شعار وضعیت خودت را بشناس!

پایگاه خبری راد: هر ساله در تاریخ یکم دسامبر میلادی برنامه‌های روز جهانی ایدز در سراسر جهان برگزار می‌شوند و امسال نیز سی‌امین سالگرد این روز با شعار "وضعیت خود را بشناس" گرامی داشته می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری راد،  روز جهانی ایدز نخستین بار در سال ۱۹۸۸ میلادی در نشست وزیران بهداشت در برنامه های پیشگیری از ایدز آغاز شد.

از آن به بعد هر ساله آژانس های سازمان ملل متحد، دولت‌ها و جوامع مدنی در حول شعاری خاص مربوط به ایدز با یکدیگر همکاری می کنند.

روز جهانی ایدز و اقدامات مقابله‌ای با اچ‌آی‌وی

 

از سال ۱۹۸۸ میلادی پیشرفت های قابل توجهی در پاسخ به ایدز صورت گرفته است. به طوری که امروزه سه چهارم افراد مبتلا به اچ آی وی وضعیت خود را می‌دانند. اما هنوز هم راه زیادی مانده تا وضعیت به حد مطلوب برسد و تمام افراد مبتلا به اچ آی وی علاوه بر اطلاع از وضعیت خود به خدمات پیشگیرانه و مراقبتی با کیفیت دسترسی پیدا کنند.

تست اچ آی وی برای گسترش درمان و اطمینان از این که همه افراد مبتلا به اچ آی وی می توانند زندگی سالم و سازنده ای داشته باشند، ضروری است. هم‌چنین این تست برای دادن حق انتخاب به افراد برای پیشگیری از اچ آی وی و حفاظت از خود و عزیزانشان حیاتی است.

متاسفانه هنوز موانع بسیاری برای تست اچ آی وی باقی مانده است و ننگ و تبعیض، هنوز افراد را از انجام این تست باز می‌دارد. دسترسی به تست اچ آی وی محرمانه هنوز هم موضوع نگران کننده‌ای است. بسیاری از افراد هم‌چنان پس از بیمار شدن و بروز علائم بیماری تست می‌دهد.

خبر خوب این است که راه‌های جدید بسیاری برای گسترش دسترسی به تست اچ آی وی وجود دارد. تست خودآزمایی، تست های مبتنی بر جامعه و تست‌های چندجانبه برای چند بیماری همگی به افراد کمک می کند تا وضعیت اچ آی وی خود را بدانند.

برنامه های تست اچ آی وی باید گسترش یابد. به همین منظور اراده سیاسی و سرمایه گذاری و هم‌چنین روش های جدید و نوآورانه برای تست اچ آی وی مورد نیاز است که با مقیاس و مزایای بالا مورد توجه قرار گیرند.

 

آمارهای جهانی از قربانیان ایدز

 

- اچ آی وی هم‌چنان از مهمترین مسائل بهداشت عمومی جهانی است و از ابتدای شروع تا سال ۲۰۱۷ میلادی جان بیش از ۳۵ میلیون نفر را گرفته است.

- در سال ۲۰۱۷ میلادی ۹۴۰ هزار نفر به دلایل مرتبط با اچ آی وی در سراسر جهان جان باختند.

- تعداد مبتلایان به اچ آی وی از ابتدای شروع تا سال ۲۰۱۷ میلادی ۷۷.۳ میلیون نفر برآورد شده است.

- در اواخر سال ۲۰۱۷ میلادی حدود ۳۶.۹ میلیون نفر از جمله ۱.۸ میلیون کودک با ابتلا به اچ آی وی زندگی می‌کنند که از این تعداد ۱.۸ میلیون نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۱۷ به این ویروس مبتلا شده‌اند .

- ۵۹ درصد از بزرگسالان و ۵۲ درصد از کودکان مبتلا به اچ آی وی در سال ۲۰۱۷ میلادی درمان مادام العمر ضد ویروسی ایدز (ART) را دریافت کرده‌اند.

- پوشش جهانی درمان ضد ویروسی ایدز برای زنان باردار و شیرده مبتلا به اچ آی وی ۸۰ درصد است.

- منطقه آفریقایی سازمان جهانی بهداشت بیشترین آسیب دیدگی ناشی از ایدز را داشته است. به طوری که تا سال ۲۰۱۷ میلادی ۲۵.۷ میلیون نفر از مبتلایان به اچ آی وی در این منطقه زندگی کرده و بیش از دو سوم مبتلایان جدید در سطح جهانی در این سال نیز در همین منطقه بوده‌اند.

- عفونت اچ آی وی اغلب از طریق تست‌های سریع تشخیصی (RDTs) تشخیص داده می شوند که حضور و غیاب پادتن‌های اچ آی وی را تشخیص می دهند. اغلب اوقات این تست‌ها نتایج یک روزه‌ای ارائه می‌دهند که برای تشخیص همان روز و درمان و مراقبت اولیه ضروری است.

- جمعیت های کلیدی گروه‌هایی هستند که صرف نظر از نوع اپیدمی یا زمینه محلی در معرض خطر بالای ابتلا به اچ آی وی هستند. این جمعیت ها شامل افراد معتاد تزریقی، افراد زندانی و دیگر افراد در محیط های بسته و گروه‌های پرخطر هستند.

- جمعیت های کلیدی و گروه‌های پرخطر اغلب مسائل حقوقی و اجتماعی مربوط به رفتارهایشان دارند که باعث افزایش آسیب پذیری‌شان نسبت به اچ آی وی و کاهش دسترسی‌شان به برنامه‌های درمانی و تست‌ها می‌شود.

- در سال ۲۰۱۷ میلادی حدود ۴۷ درصد از عفونت های جدید میان جمعیت های کلیدی رخ داده است.

- هیچ درمانی برای عفونت اچ آی وی وجود ندارد. با این حال داروهای ضد ویروسی موثر (ARV) می توانند ویروس را کنترل کرده و به جلوگیری از انتقال آن کمک کنند تا افراد مبتلا به اچ آی وی و آن‌هایی که در خطر قابل توجهی قرار دارند، بتوانند زندگی سالم، طولانی و سازنده‌ای داشته باشند.

- طبق برآوردها در حال حاضر تنها ۷۵ درصد از افراد مبتلا به اچ آی وی از وضعیت خود اطلاع دارند.

- در سال ۲۰۱۷ میلادی ۲۱.۷ میلیون نفر مبتلا به اچ آی وی در سراسر جهان درمان ضد ویروسی (ART) دریافت کرده‌اند.

- بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ میلادی ابتلای جدید به عفونت اچ آی وی تا ۳۶ درصد کاهش داشته و مرگ و میرهای مربوط به آن نیز تا ۳۸ درصد کاهش داشته است. به طوری که با درمان درمان ضد ویروسی (ART) جان ۱۱.۴ میلیون نفر در همین مدت حفظ شده است. این دستاورد حاصل تلاش های گسترده ای بود  با برنامه‌های ملی اچ آی وی که جوامع مدنی و طیف وسیعی از شرکای توسعه ای آن را حمایت می‌کردند.

 

آمار مبتلایان به تفکیک منطقه در سال ۲۰۱۷ میلادی

 

- شرق و جنوب آفریقا: ۱۹.۶ میلیون نفر

- غرب و مرکز آفریقا: ۶.۵ میلیون نفر

- آسیا و اقیانوسیه: ۵.۲ میلیون نفر

- غرب و مرکز اروپا و شمال آمریکا:  ۲.۲ میلیون نفر

- آمریکای لاتین: ۱.۸ میلیون نفر

- شرق اروپا و مرکز آسیا: ۱.۴ میلیون نفر

- حوزه کارائیب: ۳۱۰ هزار نفر

- خاورمیانه و شمال آفریقا: ۲۲۰ هزار نفر

 

وضعیت شیوع اچ آی وی در کشورهای مختلف جهان

 

اچ آی وی در تمامی نقاط جهان شیوع یافته است، هرچند برخی نواحی نسبت به نواحی دیگر بیشتر از این ویروس آسیب دیده‌اند. در حال حاضر منطقه آفریقایی سیاه (زیر صحرایی) بیشترین افراد مبتلا به اچ آی وی را در برگرفته است.

سنجش این اپیدمی نیازمند تعهد اقتصادی و سیاسی قابل توجه از سازمان های بین المللی، کشورهای اعطا کننده و دولت‌های داخلی است.

در ادامه آخرین آمارهای جهانی ابتلا به اچ آی وی را به تفکیک منطقه و کشور مشاهده می‌کنید:

 

* شرق و جنوب آفریقا:

اچ آی وی و ایدز در آفریقا هم‌چنان مشکل توسعه ای طولانی مدت بوده و شرق و جنوب آفریقا بیشترین آسیب پذیری نسبت به این ویروس را داشته است.

تاکنون تعهدات قابل توجه سیاسی و اقتصادی برای مقابله با این اپیدمی در این منطقه صورت گرفته است. برای مثال برخی کشورها مانند آفریقای جنوبی و کنیا افزایش چشمگیری در خدمات پیشگیری درمانی و مراقبتی داشته‌اند. با این حال بسیاری از کشورهای این منطقه به بودجه کشورهای اعطا کننده کمک های مالی برای تامین مالی واکسن اچ آی وی وابسته اند.

- آفریقای جنوبی: با وجود این که آفریقای جنوبی بیشترین اپیدمی اچ‌آی‌وی را در سراسر جهان به خود اختصاص داده است، اما برنامه های مربوط به اچ آی وی را به طور کامل حمایت مالی می‌کند.

- زیمباوه: شیوع اچ آی وی در زیمباوه بسیار بالاست و رابطه حفاظت نشده مسیر اصلی انتقال عفونت های جدید در این کشور است.

- سوازیلند: بیشترین شیوع اچ آی وی در جهان مربوط به کشور سوازیلند است. این امر به دلیل باورهای فرهنگی در این کشور است که مانع رابطه حفاظت شده بین افراد می‌شود.

 

* غرب و مرکز آفریقا:

اچ آی وی در غرب و مرکز آفریقا نسبت به شرق و جنوب آفریقا شیوع کمتری دارد. با این حال از آن جایی که اکثر کشورهای این منطقه برای فراهم آوردن درمان های ضد ویروسی ایدز با مشکل مواجه اند، بخش بزرگی از مرگ و میرهای ناشی از ایدز در جهان در این منطقه رخ می‌دهد. هم‌چنین با وجود کاهش عفونت های جدید در کودکان در این منطقه که به دلیل خدمات جلوگیری از انتقال مادر به کودک رخ داده است، در سال ۲۰۱۵ میلادی این منطقه حدود نیمی از کل کودکان مبتلا به اچ آی وی در جهان را به خود اختصاص داده بود.

- نیجریه: شیوع اچ آی وی در این کشور نسبتاً کم است اما جمعیت بالای نیجریه به این معنی است که بیش از سه میلیون نفر در آن با اچ آی وی زندگی می‌کنند.

 

* آسیا و اقیانوسیه:

شیوع اچ آی وی در آسیا و اقیانوسیه در سراسر منطقه متفاوت است. برای مثال شیوع این ویروس در جنوب و جنوب شرقی آسیا رو به کاهش و در شرق آسیا رو به افزایش است.

- چین:  چین پیشرفت قابل توجهی در مقابله با بیماری ایدز داشته اما تعداد عفونت های جدید در این کشور در حال افزایش است.

- هند: شیوع اچ آی وی در هند تنها ۰.۳ درصد است، اما جمعیت عظیم آن به این معنی است که بیش از ۲.۳ میلیون نفر در آن به اچ آی وی مبتلا هستند.

- تایلند: تایلند در ارائه خدمات جلوگیری از انتقال ویروس ایدز از مادر به کودک در جهان پیشرو است. با این حال افراد زیر ۲۵ سال در این کشور از خدمات پیشگیری بهره مند نمی شوند.

 

* خاورمیانه و شمال آفریقا:

منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا با کمتر از ۰.۱ درصد کمترین میزان شیوع اچ آی وی را در سراسر جهان دارد، اما به دلیل دسترسی بسیار پایین به خدمات درمانی ضد ویروسی ایدز در این منطقه نگرانی‌ها نسبت به مرگ و میرهای رخ داده رو به افزایش است.

- سوریه: درگیری‌های رخ داده در این کشور در سال‌های اخیر باعث آوارگی دو میلیون نفر و مهاجرت آن ها به کشورهای مصر، عراق، اردن، لبنان و ترکیه شده است. تحقیقات نشان داده مهاجرت و شرایط جنگ می‌تواند آسیب پذیری افراد را بیشتر کرده و خطر انتقال اچ آی وی را افزایش دهد.

- سومالی: چالش‌های امنیتی در سومالی اجرای برنامه‌های پیشگیری و درمانی اچ آی وی را با مشکل مواجه می‌کند. هم‌چنین خدمات اچ آی وی را برای افرادی که در حال درمان هستند، محدود می‌کند.

 

* آمریکای لاتین و حوزه کارائیب:

میزان کلی عفونت های جدید اچ آی وی در این منطقه بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ میلادی ثابت باقی مانده است. تفاوت های مشخصی بین کشورهای مختلف این منطقه در شروع اچ آی وی وجود دارد و فقر، مهاجرت، ننگ و تبعیض موانعی برای پیشرفت در زمینه بیماری ایدز در سراسر منطقه محسوب می‌شود.

بیشتر سرمایه گذاری های  مربوط به ایدز در این منطقه توسط منابع داخلی صورت گرفته که نشان دهنده تعهد دولت های آمریکای لاتین در پاسخ به اچ آی وی است.

- برزیل: جوانان این کشور بیشترین خطر ابتلا به اچ آی وی را در سراسر برزیل دارند. ننگ و خشونت موجود در این زمینه  از موانع اصلی پیشرفت برزیل در مقابله با بیماری ایدز به شمار می رود.

 

* شرق اروپا و مرکز آسیا:

شرق اروپا و مرکز آسیا تنها منطقه ای در جهان است که شیوع اچ آی وی در آن به سرعت رو به افزایش است و بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ میلادی افزایش ۵۷ درصدی داشته است. افزایش برنامه های درمان و پیشگیری به ویژه برای جمعیت های کلیدی آسیب پذیر اولویتی فوری در این منطقه است.

- روسیه: بیشترین شیوع در شرق اروپا و مرکز آسیا مربوط به روسیه است. به طوری که در سال ۲۰۱۶ میلادی این کشور یک میلیون مبتلا به اچ آی وی داشته است.

- اوکراین: اوکراین دومین آمار بالای شیوع اچ آی وی در منطقه را پس از روسیه به خود اختصاص داده است و درگیری‌های موجود در منطقه بر این معضل دامن می‌زنند.

 

* غرب و مرکز اروپا و شمال آمریکا:

به طور کلی شیوع اچ آی وی در این مناطق بسیار پایین بوده و در بسیاری از کشورهای این مناطق بیش از ۸۰ درصد افراد به درمان‌های لازم دسترسی دارند. با این حال بسیاری از افراد مبتلا در این مناطق دیر متوجه بیماری خود می شوند و از همین رو افزایش تست های اجرایی به منظور تشخیص و درمان زودتر افراد در این مناطق نیاز است.

- انگلیس: شیوع اچ آی وی در انگلیس پایین است با این حال دانش و آگاهی نسبت به این بیماری در انگلیس در ۱۰ سال اخیر کاهش یافته است.

- ایالات متحده آمریکا: با وجود این که این کشور از زمان ظهور ایدز تلاش زیادی برای مقابله با شیوع اچ آی وی انجام داده اما در عین حال شیوع قابل توجهی در کشور خود دارد.