به گزارش پایگاه خبری راد، ابوالقاسم حسینپور با بیان اینکه در مناطق خشک دنیا جمعآوری آب باران از سطح شهرها و بام منازل مرسوم است، اظهار کرد: در مناطق خشک کشور ما نیز این دانش بومی وجود دارد و به صورت محدود و سنتی آب باران را از مناطق شهری و بامها جمعآوری و در مخازن ذخیره میکنند. با توجه به خشکسالیها در کشور لازم است که در شهرهای مختلف کشور به این نکته توجه بیشتری شود.
وی با اشاره به اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در حوضههای آبخیز بالادست و مشرف به شهرها تصریح کرد: بخشی از روانآبهایی که از ارتفاعات مشرف به مناطق شهری به سمت آنها حرکت میکنند را باید کنترل کرد تا هم بتوانیم جلوی سیلاب رابگیریم و هم از روانآبها به عنوان یک ظرفیت آبی در مجاور شهرها استفاده کنیم بنابراین اجرای عملیات آبخیزداری در بالا دست شهرها بخشی از مدیریت روانآبها و بخش دیگر آن، مدیریت سیلاب در خود محیطهای شهری است که این وظیفه برعهده شهرداریها است.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ادامه داد: هر چه سطوح عایق شهری بیشتر شود بخش نفوذ ناپذیر زمین نیز بیشتر میشود و در نتیجه میزان روانآبها نیز افزایش پیدا میکند. در این شرایط با هر گونه بارندگی شهر دچار آبگرفتگی و تردد شهروندان با مشکلاتی مواجه میشود این در حالیست که با مدیریت روانآبها و جمعآوری آنها نه تنها میتوان مشکلات آبگرفتگی شهرها را حل کرد بلکه میتوان از این آب برای آبیاری فضای سبز شهرها بهره برد.
به گفته حسینپور در حال حاضر در بیش از ۱.۵ میلیون هکتار از اراضی کشور طرحهای پیشگیری و مهار سیل اجرایی شده که ۳۲۰ هزار هکتار از آن در حوضههای آبخیز مشرف به شهرهای کشور است.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری درباره میزان آسیب سیلهای اخیر به مناطق روستایی و شهری توضیح داد: خوشبختانه بارشهای پاییزه در کشور حدود ۳۰ میلیمتر بیش از میزان حد نرمال بلندمدت بود و ۲۲ استان کشور در بارشهای اخیر سهم داشتند و متاسفانه ۱۱ استان از سیلی که بر اثر بارندگی به وجود آمد، خسارت دیدند.
وی با اشاره به اینکه میزان خسارتهای وارده به این ۱۱ استان کشور در دست بررسی است، تصریح کرد: استانهای مازندران، گیلان، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، فارس، سیستان و بلوچستان، چهارمحال و بختیاری، ایلام و اصفهان از جمله این استانها هستند.
حسین پور در ادامه گفت: در بارشهای اخیر حجمی بیش از ۹۰۰ میلیون متر مکعب سیلاب توسط طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری مهار شد که از این حجم آب میتوان برای احیای پوشش گیاهی، حفظ خاک، تغذیه آبخوان چشمهها، چاهها و قنوات بهره برد.
مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در پایان اظهارکرد: در حال حاضر در ۸۴ نقطه کشور فعالیت آبخیزداری و آبخوانداری با بودجهای که از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی تامین شده در حال اجرا است و امیدواریم که بتوانیم سطح تحت پوشش فعالیتهای آبخیزداری را گسترش دهیم تا سهم بیشتری از نزولات جوی را ذخیره کنیم و خسارات سیل را کاهش دهیم.