به گزارش پایگاه خبری راد، در این شرایط کمآبی که استان گلستان و همه کشور با آن مواجه است، امسال برخی کشاورزان گلستانی برنج را به روش نوین خشککاری که در مصرف آب صرفهجویی میشود، کشت کردند.
برای بررسی عملکرد خشکهکاری در استان گلستان به سراغ مسئولان مربوطه رفتیم.
«مهدی محمدرضاپور» کارشناس مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی گلستان در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در استان گلستان در بیشتر موارد با کمبود آب مواجه هستیم و از آنجاییکه در دوران خشکسالی نیز به سر میبریم، این عوامل خسارت جبرانناپذیری بر اراضی زراعی و باغی استان وارد کرد و کشاورزان دچار مشکلات معیشتی شدند.
وی افزود: در زمینه امنیت غذایی، از آنجایی که کشت برنج در استان از مصرف نامتعارف آب برخوردار بود و به روش سنتی کشت میشد، بنابراین اقدام به تغییر روش کشت کردیم.
کارشناس مسئول دفتر برنج جهاد کشاورزی گلستان تصریح کرد: با توجه به آنکه برنج از خانواده غلات است، میتواند در بستر خشک نیز همانند گندم کشت شود. در واقع در روش جدید آبیاری به شکل غرقاب انجام نشد اما به شکل بارانی و قطرهای آبیاری شد.
مزایا و معایب کشت خشککاری برنج
محمدرضا پور مهمترین مشکلات کشت خشکهکاری را کنترل علف هرز دانست و یادآور شد: خوشبختانه با آزمایشی ۵۰ الی ۶۰ نوع علف مصرف شد که توانستیم دو علفکش را انتخاب و استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: عملکرد کشت خشککاری در مقایسه با روش غرقاب در حدود ۲۰۰ الی ۳۰۰ کیلوگرم در هکتار کاهش محصول خواهد داشت. اگر در این روش مراحل مختلف را درست مدیریت کرد، مشکلی در این روش وجود ندارد.
محمدرضا پور افزود: در کشت مستقیم یا خشککاری میزان مصرف آب به کمتر از نصف تبدیل میشود و نیز مصرف نهادههای شیمیایی خصوصاً علفکشهای به شکل محلولپاشی در شرایط غرقاب نیز حذف خواهد شد.
وی ادامه داد: برنجی که در روش خشککاری تولید میشود، سالم و خوش طعم و نیز ضریب تبدیل و راندمان بالایی دارد.
عملکرد روش خشککاری برنج در استان گلستان و تولید رتون
محمدرضاپور اظهار کرد: امسال حدود ۶۰ هکتار کشت خشککاری انجام و به ازای هر هکتار حدود ۷ و نیم تن شلتوک برداشت شد. در سال آینده حدود دو الی سه هزار هکتار کشت به این روش انجام میشود.
این کارشناس با بیان اینکه ندا، فجر، دم سیاه و بینام رقمهایی بود که امسال به روش خشککاری کشت شد، افزود: عملکرد بینام و دمسیاه در روش خشککاری به ازای هر هکتار حدود چهار و نیم الی ۶ تن بود همچنین عملکرد ارقام ندا و فجر به ازای هر هکتار حدود هفت الی هشت تن بود.
کارشناس مسئول دفتر برنج استان گلستان در خصوص برداشت رتون از محصولاتی که به روش خشککاری کشت شدند، یادآور شد: تاکنون رتون از این روش برداشت نشد و حتی تحقیقی نیز در این زمینه انجام ندادیم.