به گزارش پایگاه خبری راد، خودکفایی زمانی ارزش پیدا میکند که با استفاده از تکنولوژی روز، برنامهریزی دقیق و ارتقای بهرهوری، میزان تولید محصول را افزایش داده و آن را در وضعیت پایدار حفظ کنیم.
سیدطاهر نوربخش، با بیان اینکه 60 هزار خانوار در چهارمحال و بختیاری از طریق کشاورزی تامین درآمد دارند، اظهار کرد: با ابلاغ وزارت جهاد کشاورزی به دلیل خشکسالی، امسال در استان از منابع آبی سطحی و زیرزمینی، حدود 60 درصد استفاده شد.
وی خاطرنشان کرد: اکنون کشاورزان در استان بیکار نشده بلکه کشاورزی کوچکتر و کمتر شده اما راندمان محصول به دلیل اعمال سیاست افزایش بهرهوری فیزیکی و اقتصادی از محصول، بالا رفته است.
نوربخش با اشاره به شرایط خشکسالی حاکم در کشور، بیان کرد: یکی از بخشهایی که عمده مصرف آب را دارد، بخش کشاورزی است و به خودکفایی در هر محصولی چندان معتقد نیستم.
وی با بیان اینکه در یک سری محصولات استراتژیک همانند گندمی که ارزش نانوایی بالا دارد، باید خودکفا بود اما خودکفایی در محصولات آببر با منابع آبی موجود، درست نیست، افزود: خودکفایی به هر قیمت ایده بسیار غلطی است زیرا منابع آبی کاهش یافته و به خاک و آب آسیب میزند.
نوربخش تصریح کرد: نباید با سیاست غلط خاک را از دست دهیم و آبهایی که قابلیت مصرف در بخش کشاورزی را ندارند از اعماق زمین استخراج کنیم و روی سطح خاک بریزیم زیرا خاک مسموم شده و از بین میرود.
وی تاکید کرد: فرسایش آب و خاک موجب میشود تا خاک از بین برود و این جفا در حق خاک است زیرا برای تشکیل یک سانتیمتر خاک 500 میلیون سال زمان نیاز است.
نوربخش اظهار کرد: باید سعی کنیم با کشت صحیح و انجام عملیات آبخیزداری مناسب به ویژه آبخیزداری بیولوژیک و در برخی موارد آبخیزداری سازهای، خاک را حفظ کنیم زیرا ارزش خاک کمتر از آب نبوده و حتی بیشتر است و با استفاده بیرویه از آب ممکن است خاک را از دست دهیم.
وی اضافه کرد: به دلیل اینکه منابع آبی به نوعی محدود هستند، هرچه بیشتر از منابع آنها استحصال شود، روزی تمام میشوند در نتیجه به سمت افزایش عمق چاه می روند و در اصل به آبهایی دسترسی پیدا میکنیم که قابلیت مصرف در بخش کشاورزی و شرب ندارند و ایسی بالایی دارند.
نوربخش در ادامه گفت: برخی کشاورزان اطلاعات کافی ندارند که این آب دارای ایسی بالا بوده که با هزینه بالا نیز استخراج شده، خاک را مسموم خواهد کرد و موجب از بین رفتن آن میشود به طوری که ممکن است موادمعدنی خاک واکنش نشان داده و موجب کاهش حاصلخیزی خاک شوند و محصولی نیز به دست نمیآید.
وی تصریح کرد: استفاده از این آب ممکن است در سال نخست تمام محصول را از بین نبرد اما آرام آرام خاک را مسموم میکند و با از بین رفتن خاک، کشاورزی از بین میرود و تولید نخواهیم داشت و در نهایت امنیت غذایی زیر سوال میرود و با این اتفاق امنیت ملی به مخاطره میافتد.
مدیر آب، خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاوررزی استان گفت: باید در استفاده از آب و خاک بسیار مسئولانه و دوراندیشانه عمل کنیم به نحوی که قطره قطره آب و ذره ذره خاک که همانند طلا است را برای نسلهای آینده حفظ کنیم.