13:48 | پنجشنبه 29 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری

1397/07/08 18:08

تا پایان امسال محقق می‌شود؛

اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی چهارمحال و بختیاری

پایگاه خبری راد: مدیر آب، خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاوررزی چهارمحال و بختیاری از اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تا پایان سال جاری خبر داد و تاکید کرد: تا پایان امسال، 58 درصد از از اراضی کشاورزی استان مجهز به سامانه‌های نوین آبیاری خواهد شد و این نشان از اهمیت به موضوع بهره‌وری و صرفه‌جویی آب در استان است.

به گزارش پایگاه خبری راد،  سیدطاهر نوربخش، در خصوص اینکه در سال جاری چقدر در مصرف آب در حوزه کشاورزی مدیریت صورت گرفت، اظهار کرد: حدود 55 درصد از اراضی کشاورزی استان مجهز به سامانه‌های نوین آبیاری تحت فشار اعم از بارانی، قطره‌ای و تیپ است.

وی افزود: این نرم در کشور 21 درصد است و در استان از سال 70 اجرای سامانه‌های نوین آبیاری آغاز شده و به میزانی قابل قبول رسیده است.

نوربخش از اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در پنج هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان تا پایان سال جاری خبر داد و تاکید کرد: تا پایان امسال، 58 درصد از از اراضی کشاورزی استان مجهز به سامانه‌های نوین آبیاری خواهد شد و این نشان از اهمیت به موضوع بهره‌وری و صرفه‌جویی آب در استان است.

وی بیان کرد: اکنون اکثر چاه‌ها در دشت‌های استان مجهز به کنتورهای هوشمند است و این به معنای کنترل میزان آب مصرفی است و کشاورز نیز باید با توجه به تقویم کشاورزی که برایش تعریف شده، مصرف آب را مدیریت کند تا بتواند محصول خود را به بار نشاند.

نوربخش با بیان اینکه در این خشکسالی کمتر به سمت احداث و بهسازی کانال‌ها می‌رویم و برای هدررفت حتی قطره‌ای آب نگران هستیم، ادامه داد: تسطیح، تجهیز و نوسازی، یکپارچه‌سازی اراضی به منظور بهره‌وری درست از منابع آبی در حال انجام است و کشت متراکم نیز در برنامه قرار دارد.

وی گفت: هرگز نباید آب و خاک را جدا کرد زیرا در این صورت در حق آب و به ویژه خاک جفا شده است و به نوعی با توجه به سیاست‌های غلطی که در گذشته بوده، منابع آبی به خصوص آب‌های تجدیدپذیر و زیرزمینی را از دست دادیم.

نوربخش ادامه داد: در ایران در خصوص آب در چندین دهه گذشته، جفا کردیم و هیچ نسلی به اندازه نسل حاضر به منابع آبی ناخدمتی نکرده است.

وی تصریح کرد: از دست دادن آب‌های تجدیدپذیر در حقیقت منابعی است که متعلق به نسل ما نبوده بلکه متعلق به نسل آینده و فرزندان ما بوده و ما آن را به عاریت گرفتیم و حق آن‌هارا مصرف کردیم و چیزی برای آن‌ها باقی نگذاشتیم.

نوربخش تاکید کرد: آب‌های سطحی به دلیل کاهش نزولات جوی، بسیار کاهش یافته لذا استفاده صحیح از منابع آبی موجود، وظیفه تک تک ما است.

نوربخش با اشاره به اینکه کشت‌های استان کشت‌های معیشتی است و اگر کشاورز کشتی را انجام ندهد معیشت او به مخاطره می‌افتد، اظهار کرد: کشاورزی در استان تجاری نیست و ممکن است حرکت به سمت ترویج کشت‌های تعریف شده، سال‌ها زمان ببرد اما به طور قطع با خشکسالی موجود اگر به دنبال کشاوررزی پایدار و همیشگی هستیم باید این مهم محقق شده و سرعت گیرد.

وی خاطرنشان کرد: در همین راستا و به منظور صرفه‌جویی در مصرف آب ارقام دیررس حذف و ارقام زودرس را جایگزین کردیم که ذرت علوفه‌ای 703 و 704 حذف و گروه 500 و 600 همانند ماسیل و ماکسیما جایگزین شد.

نوربخش اضافه کرد: در کشت سیب زمینی نیز کوزیما حذف و ارقامی همچون سانته جایگزین شد در گندم نیز امید، الوند، الموت، نوید و روشن در استان کشت نمی‌شود و ارقامی همانند پیشگام و پیشتاز جایگزین شده است.

وی بیان کرد: 30 درصد کاهش مصرف آب در دشت شهرکرد، نصب کنتور هوشمند با همکاری وزارت نیرو و پلمب شدن بسیاری از چاه‌ها و بسته شدن بسیاری از آن‌ها در حوزه زاینده‌رود را از دیگر اقدامات اجرا شده در راستای صرفه‌جویی در مصرف آب عنوان کرد.

نوربخش در خصوص اینکه کشاورزان امسال چه میزان در برداشت آب از چاه صرفه‌جویی کردند، گفت: حدود 70 درصد کشاورزان با برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی استان همراهی کردند.

مدیر آب، خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاوررزید استان گفت: اطلاع رسانی در زمینه مصرف بهینه آب، وظیفه ذاتی وزارت نیرو است اما وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی نیز به تنهایی نمی‌توانند به صرفه جویی در مصرف آب دست یابند و ابن امر نیازمند مشارکت همگان است.