14:33 | پنجشنبه 8 آذر 1403
Research Analysis Debriefing Day
جزئیات مذاکرات صادرات گاز به عمان

1397/07/07 13:56

جزئیات مذاکرات صادرات گاز به عمان

پایگاه خبری راد: مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران ضمن تشریح دلیل تعویق آغاز پروژه صادرات گاز به عمان، گفت: احتمالا چارچوب همکاری که در این زمینه بین ایران و عمان نوشته شده اواخر مهرماه یا آبان‌ماه امضا شود.

به گزارش پایگاه خبری راد، مهران امیرمعینی با بیان اینکه ایران و عمان یک چارچوب همکاری در نظر گرفته‌اند که باید به امضای دو طرف برسد، اظهار کرد: وزیر نفت و گاز عمان و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، نمایندگان ایران و عمان هستند. روی این چارچوب همکاری توافقات اولیه‌ای صورت گرفت و طرف عمان اصلاحاتی را برای ایران فرستاد که درحال بررسی اصلاحات هستیم و به آن‌ها پاسخ خواهیم داد.

وی در پاسخ به این سوال که اصلاحات در چه زمینه‌ای بوده است؟ گفت: هر کشور قوانین و مقررات مربوط به خود را دارد. برخی موارد را عمانی‌ها و برخی موارد را طرف ایران نمی‌پذیرد. باید درمورد این مسائل توافق کنیم تا حل شوند. در حال حاضر ۹۰ درصد پیشرفت حاصل شده است و ۱۰ درصد اختلاف نظر داریم که اگر این موارد حل شوند ۱۰ درصد باقی مانده هم حل خواهد شد. این مسائل مقررات و مسائل قانونی دو کشور است.

مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران درمورد زمانی که دو طرف به توافق خواهند رسید، گفت: اگر چارچوب همکاری امضا شود به مرحله انتخاب پیمان‌کار و اجرای پروژه می‌رسیم. انتظار داریم تا آبان‌ماه این اتفاق رخ دهد. البته تاریخ پیشنهادی ما تا پایان مهر است. اما از آنجاکه وزیر نفت ایران نیز تصمیم دارد در این جلسه حضور داشته باشد، ممکن است هماهنگی برگزاری جلسه وزرا زمان را جا به جا کند.

امیرمعینی  ادامه داد: البته با توجه به شرایط فعلی ممکن است انتخاب پیمان‌کار زمان‌بر شود، زیرا پروژه از نظر فنی پیچیدگی‌های خاص خودش را دارد؛ بنابراین شرکت‌هایی که توانایی اجرای این پروژه را دارند محدود هستند.

وی با تاکید بر اینکه به تعویق افتادن پروژه صادرات گاز از ایران به عمان ربطی به تحریم ایران ندارد، افزود: توافقات اولیه ربطی به تحریم ندارد. ممکن است در اجرا مشکلاتی ایجاد شود. البته با بسیاری از شرکت‌ها مذاکره می‌کنیم و شرکت‌هایی که تمایل به همکاری دارند در صورت وجود تحریم هم همکاری می‌کنند.

امیرمعینی با بیان اینکه صادرات گاز به عمان در دو مرحله خواهد بود، توضیح داد: یک بخشی از گاز تبدیل به LNG می‌شود و ما LNG را دریافت و بازاریابی می‌کنیم و بخش دوم که ۸۵ درصد پروژه را شامل می‌شود، بازاریابی برای گازی است که به عمان صادر می‌کنیم. بازارهای منطقه مطرح هستند که جدی‌ترین آنها هند است. هند اعلام نیاز کرده اما هنوز نهایی نشده و مذاکرات مراحل اولیه خود را طی می‌کند. بخش دوم هم بازاریابی برای گاز است. در عمان این امکان وجود دارد که گاز را به محصولات پتروشیمی، برق و...  تبدیل و صادر کرد. کشورهای هدف هم مهم هستند. می‌توان به هند صادر کرد و اگر مشکلات روابط سیاسی کشور برطرف شود بازار کویت، امارات و... هم فراهم است. به عبارت دیگر می توانیم گاز را از طریق عمان به کشورهای دیگر صادر کنیم. در این زمینه هم به توافقات اولیه با عمان رسیده‌ایم و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

امیرمعینی در ادامه درمورد برآورد هزینه پروژه مذکور اظهار کرد: یک قسمت برآورد اولیه خودمان است، یک بخش دیگر برآوردهایی است که از طریق مناقصه دریافت می‌کنیم. این اقدامات در مراحلی انجام شده  و حدود آن مشخص است اما از آنجاکه قرار است به مناقصه برود شرکت‌هایی که شرکت می‌کنند پیشنهادات مالی خود را مطرح خواهند کرد که باید این پیشنهادات مورد بررسی قرار گیرد.

بر اساس این گزارش، بیژن زنگنه در برنامه‌ای که به عنوان وزیر پیشنهادی نفت در دولت دوازدهم ارائه کرد ذکر کرده بود صادرات گاز به عمان از سال ۱۳۹۷ و با ۱۰ میلیون مترمکعب در روز آغاز خواهد شد که این میزان در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به ۲۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید. همچنین وی در بازه‌های زمانی مختلف تاکید کرد که این موضوع دنبال می‌شود و تقریبا بحث نقشه‌برداری آن تمام شده است. مشاور اسناد مناقصه و پیشنهاد خود را تهیه و ارائه می‌کند که در این زمینه مناقصه برگزار شود. در دیداری که بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران و محمد الرومحی، وزیر نفت عمان در اواسط فروردین‌ماه سال جاری با یکدیگر داشته‌اند درمورد جزییات این پروژه به توافق رسیدند و حتی زمان آغاز آن را نهم تیرماه اعلام کردند.