به گزارش پایگاه خبری راد، پس از دور نهایی مذاکرات که در تعطیلات پایان هفته انجام گرفت، ظاهرا توافق برای تغییرات اساسی در توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) میان مذاکرهکنندگان آمریکایی و مکزیکی حاصل شده است.
دونالد ترامپ روز دوشنبه اظهار کرد دو طرف پیمان تجاری را سادهتر کرده اند و انتظار میرود کانادا نیز در روزهای آینده برای رسیدن به توافقی میان همه اعضای نفتا، به مذاکرات ملحق شود.
ترامپ در دفترش که در آن یک تماس تلفنی تصویری با انریکه پنا نیتو، همتای مکزیکی خود داشت، به خبرنگاران گفت: روز بزرگی برای تجارت و روز بزرگی برای کشورمان است.
اما ترامپ همچنین اعلام کرد خواهان تغییر نام این پیمان ۲۵ ساله است زیرا مفاهیم منفی دارد و اذعان کرد که مذاکرات با کانادا ممکن است راحت نباشد.
رییس جمهور آمریکا در مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود یا پیمان نفتا را تغییر میدهد یا از آن خارج خواهد شد. وی این پیمان سه جانبه را فاجعه توصیف کرده و آن را عامل از دست رفتن مشاغل صنعت تولید آمریکا قلمداد کرده بود.
رابرت لایتیزر، نماینده تجاری آمریکا و گوارخاردو، وزیر اقتصاد مکزیک هفتههاست سرگرم کار برای حل اختلافات از جمله مقررات برای صنعت خودرو هستند.
مذاکرات در ماه مه به دلیل انتخابات ریاست جمهوری مکزیک متوقف شد و کانادا از مذاکرات خارج شد.
صنعت خودروی در معرض خطر مکزیک
بخش کلیدی مذاکرات میان آمریکا و مکزیک مربوط به بخش خودرو بوده است. دو طرف برای مقررات سخت گیرانهتر برای صادرات خودروی مکزیک به آمریکا توافق کرده اند که شامل الزام بکارگیری ۷۵ درصد قطعات خودرو ساخت آمریکای شمالی و ۴۰ تا ۴۵ درصد قطعات ساخت کارگرانی با درآمد حداقل ۱۶ دلار در ساعت است. هدف از شرط اخیر ممانعت از روی آوردن خودروسازان به مناطق کم درآمد مکزیک است.
این توافق تجارت بدون تعرفه برای محصولات زراعی را حفظ میکند اما تدابیر جدیدی را درباره برچسب و استانداردهای سلامت پیشبینی کرده است. همچنین سیستم حل اختلاف سرمایهگذاران برای بخشهای انرژی و مخابرات را بدون تغییر نگه میدارد.
با وجود دستیابی به توافق درباره مسائل مذکور، توافق با کانادا چندان قطعی نیست. در میان مسائل جنجالی که باید با اتاوا مورد بحث قرار گیرد، بندی است که تحت آن ترامپ خواهان بازنگری این قرارداد در هر پنج سال یک بار است. بعلاوه آمریکا ممکن است در ابتدا تعرفههای بالایی که روی واردات فولاد و آلومینیوم کانادا و مکزیک وضع کرده بود را حذف کند.
پس از توافقی که روز دوشنبه حاصل شد، رییس جمهور مکزیک با جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا تماس گرفت و از وی خواست سریعا به مذاکرات ملحق شود.
بلافاصله پس از انتشار خبر توافق برای اصلاح نفتا، کریستیا فریلند، وزیر خارجه کانادا سفر دیپلماتیک خود به اروپا را نیمه کاره گذاشت و به واشنگتن بازگشت تا مذاکرات تجاری با آمریکا را ازسربگیرد.
بر اساس گزارش دویچه وله، حتی اگر کانادا با اصلاح نفتا موافقت کند، این پیمان تجاری باید از سوی قانونگذاران سه کشور تایید شود.