10:11 | شنبه 22 ارديبهشت 1403
Research Analysis Debriefing Day
 مسیر عرضه اولیه تغییر می‌کند؟

1399/06/17 20:28

مسیر عرضه اولیه تغییر می‌کند؟

نماد برتر- مدیر عملیات فرابورس ایران در گفت‌وگویی از احتمال تغییر مسیر عرضه اولیه در ماه‌های آینده خبر میدهد. این گفت‌وگو را که پاسخ به انتقادات فعالان بازار سرمایه به عرضه اولیه است، بخوانید.

به گزارش نماد برتر،  تعداد محدود سهامی که در عرضه‌‌های اولیه به سهامداران تخصیص پیدا می‌کند موضوعی است که این روز‌ها مورد انتقاد جامعه سهامداری قرار گرفته است.

سرمایه‌گذاران مکانیزم‌ فعلی عرضه‌های اولیه را قبول ندارند و غالبا معتقدند که این نوع عرضه، نه تنها تاثیری در سبد سرمایه‌گذاری آنها ندارد بلکه فقط تراکنش برای متولیان بازار به همراه خواهد داشت.

به اعتقاد کارشناسان بازار سرمایه قشر عظیمی از سهامداران در گام نخست به واسطه عرضه‌ اولیه با بازار سرمایه کشور آشنا می‌شوند. ارزنده بودن سهام این شرکت‌ها در واقع بستری برای جذب و ورود نقدینگی بیشتر افراد جامعه به بازار سرمایه مهیا می‌کند.

با این حال محمد صادق غزنوی مدیر عملیات بازار فرابورس می‌گوید:‌ عرضه اولیه با تعداد محدود تاثیری در پرتفوی سرمایه‌گذاران ندارد اما ممکن است تا دو ماه آینده مسیر حرکت عرضه اولیه تغییر کند.

به گونه‌ای که عرضه‌های کوچک‌تر از طریق صندوق‌ها یا مخاطبان مشخصی که برای آنها در نظر گرفته می‌شود و عرضه‌های اولیه بزرگ‌تر از طریق فرابورس صورت بگیرند.به هر روی با توجه به استقبال چشمگیر مردم از بخش مولد اقتصادی در صورتی که میزان شناوری سهام شرکت‌ها از ابتدا به واسطه قوانین و مقررات جدید با افزایش همراه شود این مهم می‌تواند نقش قابل توجهی در سبد سرمایه‌گذاری سهامداران ایفا کند.

ضرورت تداوم عرضه‌‌های اولیه در شرایط فعلی بازار سهام چیست؟

تامین مالی شرکت‌ها از طریق بازار سرمایه موضوعات قابل اهمیت به شمار می‌رود. در گذشته گفته می‌شد عرضه‌‌های اولیه با توجه به میزان نقدینگی که نیاز دارند موجب ورود بازار به سمت و سوی منفی می‌شود. دلیل این مهم هم فروش سهام در جهت تامین منابع لازم برای حضور سهامداران در عرضه اولیه عنوان می‌َشد.

اما در حال حاضر با توجه به ارزش معاملات و میزان ارزشی که شرکت‌ها به نوعی در بازار سرمایه عرضه می‌کنند، مشاهده می‌کنیم که این ارقام قابلیت مطرح شدن هم ندارند و عرضه‌های اولیه تاثیری در بازار سهام ایجاد نمی‌کند.

به‌عنوان مثال بزرگ‌ترین عرضه اولیه در سال جاری مربوط به شرکت‌های صبا و آریا می‌شود که به ترتیب با رقم ۲۱۰۰ میلیارد تومان و ۱۴۰۰ میلیارد تومان تامین مالی در روز عرضه انجام دادند.

این اعداد در مقایسه با ارقامی نظیر ۱۹ هزار میلیارد تومانی که در طول روز مورد معامله قرار ‌می‌گیرد به نوعی کمرنگ شده است، در این میان حتی عرضه‌هایی در بازار تجربه کرده‌ایم که ارقام عرضه در مقایسه با ارزش معاملات به هیچ‌عنوان قابل اهمیت نیست.

عرضه‌ها در بازار منفی تداوم پیدا می‌کند؟

جلوگیری از عرضه در روند صعودی و نزولی نخواهیم داشت. سه ماه ابتدایی سال در روند مثبت و بعد از آن در روند منفی شاهد تداوم عرضه اولیه در بازار سهام بودیم.عرضه‌های اولیه بازده‌هایی داشتند که در بازار مثبت و منفی قابل توجه بودند بنابراین سهامداران به‌عنوان موقعیتی به آن نگاه می‌کنند که بتوانند سود حداقلی را از این طریق دریافت کنند.

دلیل اختصاص محدود سهام به سرمایه‌گذاران چیست؟

عرضه اولیه‌هایی که اکنون در دستور کار فرابورس قرار دارد به نوعی است که برخی شرکت‌ها باید تامین مالی خود را بنا به هر دلیلی از طریق بازار سرمایه انجام دهند. عرضه‌های اولیه که حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان نقدینگی نیاز دارند در واقع همان عرضه اولیه‌ای است که اگر یک سال و نیم گذشته انجام می‌گرفت به هر سهامدار ۲۰۰ هزار تومان تخصیص داده می‌شد. در حال حاضر عرضه‌‌ها کوچک نشدند اما تقاضا افزایش پیدا کرده است.

آیا با توجه به افزایش تعداد سهامداران راهکار افزایش شناوری نیست؟

این موضوع به‌طور مستقیم به هیات پذیرش که میزان عرضه را مشخص می‌کند مرتبط خواهد بود.

درصد‌ها در عرضه‌های اخیر با توجه به اندازه شرکت دچار تغییرات شده و اکنون موضوع افزایش شناوری سهام شرکت‌ها در هیات پذیرش مورد توجه قرار گرفته است.

در شرکت بپیوند این موضوع به‌صورت مشهود وجود دارد. از طرفی سهامداران عمده قرار است نسبت به افزایش عرضه سهام اقدام کنند.

بنابراین موضوع شناوری در دست اقدام است، اجرای این مهم چه زمانی خواهد بود؟

بله، در حال حاضر تفکر افزایش شناوری سهام شرکت‌ها وجود دارد اما اعلام زمان اجرای آن بر عهده هیات پذیرش است.

به نظر شما صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک گزینه مناسبی برای عرضه سهم‌های کوچک‌تر نیستند؟

این که شرکت‌های کوچک‌تر به افراد یا صندوق‌ها تعلق بگیرند موضوعی است که در فرابورس مطرح شده اما تا کنون نهایی نشده است. تصویب و ابلاغ این مهم زمانبر بوده و نمی‌توان زمانی برای اجرای آن اعلام کرد.

آنچه باید درباره هجدهمین عرضه اولیه در بورس بدانید

در مطلب دیگری نیز آمده است: ۲۷ خردادماه امسال بود که مدیر پذیرش سهام فرابورس ایران اعلام کرد که شرکت کیا‌الکترود شرق قرار است در بازار شرکت‌های کوچک و متوسط عرضه شود. حالا بعد از چند ماه در صف بودن این شرکت، قرار است در سومین هفته شهریورماه و سه‌شنبه این هفته ۱۰درصد سهام شرکت کیا‌الکترود شرق که معادل ۱۶‌میلیون و ۴۶۸ هزار سهم می‌شود، در فرابورس ایران عرضه ‌شود. این عرضه، هجدهمین عرضه اولیه امسال در بورس است. برای این شرکت نماد کیا۱ در نظر گرفته شده و در گروه ساخت محصولات فلزی قرار گرفته است.

نکته دیگر هم اینکه در اطلاعیه عرضه اولیه سهام شرکت کیا‌الکترود شرق نوشته شده است: «با استناد به پذیرش شرکت کیاالکترود شرق سهامی‌‌عام در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ توسط هیات‌پذیرش شرکت‌های کوچک و متوسط در فرابورس ایران به اطلاع می‌رساند سهام شرکت مذکور توسط سهامداران عمده در روز عرضه اولیه عرضه می‌شود.»

در رابطه با این شرکت باید بدانید که اواخر سال ۱۳۸۸ بود که شرکت کیاالکترود شرق برای تولید انواع الکترودهای جوشکاری با نام تجاری Master راه‌اندازی ‌شد. این شرکت با ظرفیت سالانه ۱۰ هزار تن الکترود با مشارکت یک شرکت هندوستانی که سازنده انواع ماشین‌آلات خطوط الکترود است، فعالیت تولیدی‌اش را شروع کرد. کیا‌الکترود شرق ماشین‌های خط پایلوت و امکانات مجهز آزمایشگاهی در اختیار دارد و در طول سال‌های فعالیتش توانسته است دانش فنی تولید انواع الکترودهای جوشکاری را با همکاری شریک خارجی‌اش یعنی همان شرکت هندوستانی، بومی‌سازی کند.

اما این تمام فعالیت‌های شرکت کیا‌الکترود شرق نبوده است و کمی که کار پیش می‌رود، شرکت وارد فاز دوم می‌شود. فازی که هدف آن تولید مفتول‌های جوشکاری با گاز محافظ بود که این هدف اجرایی می‌شود و در پایان سال ۱۳۹۵ به بهره‌برداری می‌رسد.

اما در رابطه با جزئیات این شرکت هم خوب است بدانید که مدیرعامل این شرکت عقیل طالبی است و سرمایه شرکت با ۳۵ نیروی انسانی در زمان تاسیس ۵۰۰ هزار تومان بوده که طی تجدید ارزیابی در آخرین مرحله افزایش سرمایه به۱/ ۱۶‌میلیارد تومان در پایان سال مالی منتهی به شهریورماه ۱۳۹۶ افزایش پیدا کرده است. همچنین این‌طور پیش‌بینی شده است که این شرکت در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۴ میلیارد تومان معادل ۲۵ درصد افزایش سرمایه از محل سود انباشته خواهد داشت.

  از دیگر نکاتی که باید درباره این شرکت بدانید، این است که بنیاد‌ برکت در سال ۱۳۹۳ در ترکیب سهامداران شرکت قرار داشته اما در سال ۹۵ از ترکیب سهامداران خارج می‌شود. همچنین مرکز اصلی شرکت و کارخانه آن در استان خراسان‌شمالی، شهرستان بجنورد، شرکت صنعتی بیدک، صنعت سه قرار گرفته است.

در نهایت اینکه سومین هفته شهریورماه با این عرضه اولیه می‌گذرد و شاید در هفته‌های آینده و برای ثابت نگاه‌داشتن روند بورس، عرضه‌های اولیه دیگری هم در راه باشد که از آن جمله می‌توان به شرکت توسعه عمران‌امید که در بخش املاک و مستغلات در فرابورس درج نماد شده و شرکت تامین‌سرمایه تمدن اشاره کرد. همچنین شرکت صنایع غذایی کورش هم جزو شرکت‌هایی است که با توجه به صف‌نشینی طولانی این شرکت برای عرضه در بورس، احتمال عرضه آن در هفته‌های آینده زیاد است.